Mange av krydderene som gir verdensmatretter sin karakteristiske smaksnote er vanskelige å få tak i her i Norge. For eksempel den svært mye brukte urten sar (bønneurt), som ikke mangler i noe kjøkken fra Frankrike i vest til Polen i øst. Eller noe så enkelt som paprikapulver, som i de fleste land på kontinentet alltid kommer i et utvalg på minst to (“edelsøt” og “pikant”) eller enda flere typer.

Gitt disse utfordringene, og gitt at mange av de autentiske oppskriftene vi presenterer på Verdensmat.no krever en del krydder du ikke finner på super’n, ble det egentlig logisk å åpne en krydderbutikk under merket Verdensmat.

Her finner du mye brukte, tradisjonelle krydder og urter som sar og pikant paprika og krydderblandinger fra Frankrike, Seychellene, Spania og Sørstatene (cajun). Men her finner du også våre egne kreasjoner, særlig under serien “Smaken av Norge”, hvor vi prøver å samle essensen av blant annet skog, fjord og fjell, til inspirasjon for nye men likevel urnorske retter.

På kryddersidene finner du også et godt utvalg tradisjonsoppskrifter til hvert enkelt krydder.

 

Brødkrydder, toskansk: Pane alle erbe

 

 

 

 

 

 

 

Krydder – Brødkrydder

Brødkrydder, fjellgårdens [Se oppskrifter | Kjøp]

Brødkrydder, gammelnorsk [Se oppskrifter | Kjøp]

Brødkrydder, toskansk [Se oppskrifter | Kjøp]

Brødkrydder, klassisk [Se oppskrifter | Kjøp]

Kvannmel [Se oppskrifter | Kjøp]

Ostekløver [Se oppskrifter | Kjøp]

 

Fjordkrydder: Fjordkrydret stekefisk

 

 

 

 

 

 

 

Krydder – Norske smaksopplevelser

Brennesler (tørket) [Se oppskrifter | Kjøp]

Dill [Se oppskrifter | Kjøp]

Einebær [Se oppskrifter | Kjøp]

Elgkrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

Gressløk [Se oppskrifter | Kjøp]

Hyllebær [Se oppskrifter | Kjøp]

Gløggkrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

Julekrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

Karve [Se oppskrifter | Kjøp]

Krøderens husmannsmiks [Se oppskrifter | Kjøp]

Kvannmel [Se oppskrifter | Kjøp]

Kvannrot (biter) [Se oppskrifter | Kjøp]

Mjødurt, tørket [Se oppskrifter | Kjøp]

Mjødurtsukker [Se oppskrifter | Kjøp]

Norsk fjordkrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

Rognebær (hele, tørkede) [Se oppskrifter | Kjøp]

Rognebær, hakkede [Se oppskrifter | Kjøp]

Røyksalt [Se oppskrifter | Kjøp]

Smaken av skog [Se oppskrifter | Kjøp]

Utmarkskrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

Ørretkrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

 

Cassoulet

 

 

 

 

 

 

Krydder – Det franske kjøkken

Bouquet garni [Se oppskrifter | Kjøp]

Estragon [Se oppskrifter | Kjøp]

Fines herbes [Se oppskrifter | Kjøp]

Gressløk [Se oppskrifter | Kjøp]

Herbes de Provence [Se oppskrifter | Kjøp]

Isop [Se oppskrifter | Kjøp]

Kjørvel [Se oppskrifter | Kjøp]

Laurbærblader [Se oppskrifter | Kjøp]

Laurbærbladpulver [Se oppskrifter | Kjøp]

Lavendel [Se oppskrifter | Kjøp]

Løpestikke [Se oppskrifter | Kjøp]

Merian [Se oppskrifter | Kjøp]

Merianpulver [Se oppskrifter | Kjøp]

Mirepoix [Se oppskrifter | Kjøp]

Parisisk pepper [Se oppskrifter | Kjøp]

Piment d’Espelette [Se oppskrifter | Kjøp]

Purreløk (tørket) [Se oppskrifter | Kjøp]

Quatre épices [Se oppskrifter | Kjøp]

Ramsløk [Se oppskrifter | Kjøp]

Rosépepper [Se oppskrifter | Kjøp]

Rosmarinpulver [Se oppskrifter | Kjøp]

Salvie [Se oppskrifter | Kjøp]

Salviepulver [Se oppskrifter | Kjøp]

Sar (bønneurt) [Se oppskrifter | Kjøp]

Selleriblader (tørket) [Se oppskrifter | Kjøp]

Timian [Se oppskrifter | Kjøp]

Viltgrytekrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

 

Fjordkrydder: Fjordkrydret stekefisk

 

 

 

 

 

 

 

Krydder – Det spanske kjøkken

Albóndigaskrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

Anisfrø [Se oppskrifter | Kjøp]

Guindillas (hele småchili) [Se oppskrifter | Kjøp]

Ñora (sørspansk paprika) [Se oppskrifter | Kjøp]

Paellakrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

Paprikaflak [Se oppskrifter | Kjøp]

Paprikapulver, edelsøtt [Se oppskrifter | Kjøp]

Paprikapulver, pikant [Se oppskrifter | Kjøp]

Pimentón de La Vera, pikant [Se oppskrifter | Kjøp]

Pimentón de La Vera, søtt [Se oppskrifter | Kjøp]

Spisskummen [Se oppskrifter | Kjøp]

Tapaskrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

Tomatflak [Se oppskrifter | Kjøp]

 

Fjordkrydder: Fjordkrydret stekefisk

 

 

 

 

 

 

 

Kreolske krydder

Cajunkrydder, mildt [Se oppskrifter | Kjøp]

Cajunkrydder, sterkt [Se oppskrifter | Kjøp]

Massalé de Seychelles [Se oppskrifter | Kjøp]

 

Fjordkrydder: Fjordkrydret stekefisk

 

 

 

 

 

 

 

Andre krydder

Allehånde, hel [Se oppskrifter | Kjøp]

Bukkehornkløver [Se oppskrifter | Kjøp]

Dyvelsdrek [Se oppskrifter | Kjøp]

Fennikelfrø [Se oppskrifter | Kjøp]

Gresk krydderblanding [Se oppskrifter | Kjøp]

Ingefær i biter [Se oppskrifter | Kjøp]

Kanelstenger [Se oppskrifter | Kjøp]

Kasjmirsk chili [Se oppskrifter | Kjøp]

Koriander, blader [Se oppskrifter | Kjøp]

Koriander, hele frø [Se oppskrifter | Kjøp]

Nellik, hel [Se oppskrifter | Kjøp]

Nellik, pulver [Se oppskrifter | Kjøp]

Mynte [Se oppskrifter | Kjøp]

Piri piri [Se oppskrifter | Kjøp]

Pomeransskall [Se oppskrifter | Kjøp]

Spisskummen, hel [Se oppskrifter | Kjøp]

Sterneanis [Se oppskrifter | Kjøp]

Sumak [Se oppskrifter | Kjøp]