2017_Krydder_test_VM_001

Brødkrydder er en eldgammel tilsetning til brødet, som vi kjenner fra norsk kulturhistorie, men som har røtter fra Midtøsten. Faktisk er brødkrydder en tradisjon som er mest kjent i øst, fra Iran og Tyrkia, via Øst-Europa, Tyskland og Skandinavia. I Frankrike, Italia og Spania er dette nærmest ukjent.

Klassisk brødkrydder har kun én misjon: Det skal gi brødet en bedre og mer intens smak, men det skal helst ikke merkes i det ferdige brødet. Derfor brukes brødkrydder i beskjedne mengder, eller krydderene i miksen anvendes kun antydningsvis.

Mange av de klassiske enkeltkrydderene i brødkrydder er nemlig slike vi ikke ønsker å smake i brødet. Men brukt i beskjedne mengder gjør de kun smaken av selve brødet mer intenst og fullverdig. Karve, fennikel og koriander, for eksempel, skal kun bidra med fylde og friskhet – men de skal helst ikke merkes i det ferdige brødet.

Klassisk brødkrydder er derfor en balansegang.

Og det er også mengdebruken når vi lager brød. Vi kan bruke følgende gylne regel: Ved kraftige brød der vi bruker en del rug, nøtter eller andre sterke smaker kan vi ha i 2 ts brødkrydder per 500 g mel. Ved lyst og mildt brød av kun hvetemel holder det med 1 ts.

Klassisk brødkrydder kan has i all slags brød, lyst, fint, grovt, mørkt og krydret brød. Selv loffen blir mer smaksrik med en bitte liten dose brødkrydder.

En nyere tradisjon, med røtter fra Middelhavet, er brød krydret med urter. Her er det meningen at de forskjellige urtene i brødkrydderet skal smakes og stikke seg ut i det ferdige brødet. Du finner brødkrydder med urter her.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe klassisk brødkrydder i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2017.03.10_Kraftkneipp_VM_003

 

Kraftkneipp

Ingredienser:

200 g hvetemel
150 g grovt, sammalt hvetemel
150 g fint, sammalt hvetemel
50 g grovt rugmel
1 ts salt
1½ ts klassisk brødkrydder
1 ts sukker

3,5 dl lunkent vann
25 g fersk gjær
2-3 ss raps- eller solsikkeolje
2-4 ss hvetemel til deigbehandling

 

Oppskrift:
Bland alle de tørre ingrediensene. Varm vann til 37-40 °C og rør inn gjær. Kna væsken inn i melblandingen, og etter hvert også oljen. Kna og elt deigen grundig, til den er svært smidig: Bruk godt med mel på arbeidsflate og hender. Form en kule, dekk til og la deigen heves på et varmt sted i rundt 45 minutter, eller til den er dobbelt så stor. Form så deigen til et avlangt brød og legg det på et bakepapir. Sprøyt litt vann på brødet. Strø gjerne over litt grovt rugmel og klipp gjerne også et par snitt i brødoverflaten for et mer rustikt utseende. Dekk til og la etterheve i ca. 30 minutter, eller til det er stort nok.

Stek i forvarmet ovn på 200 °C i ca. 45 minutter, helst med en skål vann nederst i ovnen. Avkjøl brødet på rist.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe klassisk brødkrydder i vår nettbutikk, her.