Isop_VM_004

 

 

Isop er en av de klassiske, europeiske krydderurtene, selv om den har gått litt i glemmeboken i det meste av Europa. Det til tross for at den er svært god på smak, og en enkel og pen liten krydderbusk å dyrke, selv i norsk klima.

Isop har typisk vært brukt som følgesvenn for fet mat (inkludert svin, lam, fet fisk og pølser), til kylling og i grønnsakssupper. Kraftige supper (med bønner, linser eller poteter) med pølse eller flesk hadde også gjerne isop.

Smaksmessig minner isop om en mellomting mellom rosmarin, lavendel og salvie, men med noe mer bitterhet – og da blir det jo åpenbart hvor anvendelig denne gamle krydderurten er.

Det eneste aberet er at isop er mildere på smak og ikke tåler så lang varmebehandling som for eksempel rosmarin. Det betyr at isop doseres litt kraftigere enn rosmarin og salvie, og at vi har den i varmmaten litt senere i prosessen.

Isop passer ekstra godt i retter inspirert av Provence og Toscana, der vi vil ha frem den typiske sterke urtesmaken. Da kan isop godt kombineres med andre urter som sar, salvie og timian, eller forsterkes med lavendel. Bruk gjerne dine gamle oppskrifter med rosmarin eller salvie, og bytt ut disse med isop (bruk om lag dobbelt mengde).

Men også i nordeuropeisk husmannskost passer isopen godt! Isop var en av standardurtene som ble dyrket i apoteker- og urtehagene i Norden, Storbritannia og Tyskland gjennom hele Middelalderen, og langt inn i moderne tid. Da bruktes den ofte i kraftige supper og gryteretter, og til alskens hokuspokus i folkemedisinen.

Isop kan også brukes som brødkrydder, og særlig i og på en focaccia er den helt utmerket. Da isop tenderer mot lavendel smaksmessig, passer den også i noen litt rustikke desserter. Urten er spesielt anvendelig sammen med frukt, men den kan også brukes i puddinger av type flan og alskens terter – søte som salte.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe isop i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2017.03.03_Isoppoteter_VM_006

 

Patate all’issopo – Italienske isoppoteter

Ingredienser:

400 g kokte nypoteter
3 hvitløksbåter (i tynne skiver)
2 ts tørket isop
¾ ts grovmalt svart pepper
½ ts salt
Rikelig extra virgen olivenolje

 

Oppskrift:
Varm en non-stick stekepanne uten olje til høy temperatur. Skjær de forkokte nypotetene (med skall) i tykke skiver eller båter og ha dem i pannen. Stek på begge sider, til sammen 5-7 minutter. Skru av varmen men la pannen bli stående. Ha i en stor porsjon god olivenolje, samt hvitløk og isop. Krydr med salt og pepper. Pass på å blande godt, men uten å ødelegge potetene, slik at alt blir stekt. La godgjøre seg på nedgående varme i noen minutter.

Server varmt. Isoppoteter smaker ekstra godt ved siden av svinefilet eller kyllingfilet som er krydret med isop, chili og hvitløk.

 


 

2017.02.28_Potetsuppe_med_isop_VM_006

 

Kräftige Kartoffelsuppe mit Ysop – Potetsuppe med bacon og isop

Ingredienser:

700 g melne poteter
3 gulrøtter
½ purreløk
1 persillerot
Litt sellerirot ELLER 2 selleristenger
150-200 g bacon (ELLER skinkebiter)
2 ts isop
2 ts salt
Litt pepper
1½ l vann (EVT. med 2 buljongterninger)
3-4 ss crème fraîche eller rømme
EVT. litt fersk persille

 

Oppskrift:
Skrell poteter, gulrøtter, persillerot og sellerirot og kutt dem i terninger på ca. 2 cm. Purreløk og selleristenger kuttes i ganske tynne skiver. Bacon kuttes i terninger. Ha baconet i en kald gryte og sett på varmen. Fres baconet til det blir sprøtt. Ta ut og legg til side. (Bruker du skinke, ha også litt olje i grytebunnen). Kok opp vannet (og eventuelle buljongterninger) i samme gryte. Ha i gulrøtter, persillerot, purreløk og selleri og la småkoke i 15-20 minutter. Ha så i poteter og krydder og la småkoke i 20 minutter til. Smak til med salt og pepper og litt rømme eller crème fraîche.

Mos gjerne den ferdige suppen lett med en potetstamper før servering. Server varmt, med baconet strødd oppå suppen. Litt hakket persille gjør seg godt som pynt, og noe lyst brød med smør smaker godt ved siden av. Suppen kan med fordel varmes dagen derpå.

 


 

2017.02.27_Poulet_a_l_hysope_VM_006

 

Poulet au miel et à l’hysope – Isopkylling med honning

Ingredienser:

750 g kylling (bryst og lår)
4-5 sjalottløk (dvs. 200-250 g)
4-6 poteter

3 ss honning
3 ss olivenolje
1 ss sherry- eller balsamicoeddik
1 ss fransk sennep
1 ss tørket isop
½-1 ts grovmalt pepper
1 ts salt

 

Oppskrift:
Sett stekeovnen på 200 °C (varmluft). Rør sammen honning, olivenolje, eddik, sennep, isop, salt og pepper. Rør også inn 4-5 ss (50 ml) vann i marinaden. Legg kyllingstykkene i denne marinaden og sett til side. Skrell sjalottløk og (om nødvendig) poteter og kutt disse i båter. Smør et stort nok ildfast fat med noe olivenolje og ha potet- og løkbåtene i denne. Sett i den forvarmede ovnen i 10 minutter.

Ta ut potetformen og legg den marinerte kyllingen oppå potetene. Hell all marinaden jevnt over, og sett tilbake i ovnen. Her skal den stå i totalt 45 minutter: Dekk helst til med aluminiumsfolie de første 25 minuttene. Fjern så folien og sprøyt på litt vann eller olje. Sjekk om kyllingen er ferdig ved å stikke i den: Er saften helt klar, er den ferdig. Server straks.

 


 

2017.03.05_Lammestek_isop_VM_021

 

Brasato d’agnello – Lammestek med isop

Ingredienser:

Ca. 1 kg benfri lammestek
½ sitron
3 hvitløkbåter
3+1 ts isop
1-2 ts fennikelfrø
3 ss vanlig olivenolje
1 ts salt
1 ts grovmalt pepper
2-3 ss extravergine olivenolje
1 liten bunt bladpersille

Bilag:
Lyst brød (type baguette)
8-12 småtomater + 3 hvitløkbåter + god olivenolje + bladpersille

 

Oppskrift:
Var stekeovnen til 180 ºC (160 ºC varmluft). Riv det ytterste gule laget av skallet til en halv sitron. Press saften av den samme sitronen. Press/knus hvitløken. Visp sitronsaft og vanlig olivenolje med en gaffel og tilføy revet sitronskall, hvitløk, 3 ts isop, fennikelfrø, salt og pepper. Gni kjøttet godt inn med denne marinaden. Plasser steken i et ildfast fat du kan dekke til eller har lokk til (Römertopf, terrakotta eller langpanne pluss aluminiumsfolie). Sett den tildekte steken i ovnen. La stå i 75 minutter. Fjern så lokket eller aluminiumsfolien og la stå i 30 minutter til. Øs nå noe væske over steken 2-3 ganger. Finhakk godt med persille og bland med 1 ts isop og den gode oljen. Ta ut av ovnen og smør inn med persilleolje. La hvile 10-15 minutter før stekes skjæres opp og serveres.

Mens steken lager seg selv i ovnen, prepareres grønnsaker. Ovnsbakte rotgrønnsaker, en squash- og tomatpanne eller artisjokk passer godt ved siden av. Eller stekte småtomater: Varm en panne med kun litt olivenolje og stek tomatene på alle sider. Når tomatene er ferdige, ha i hakket hvitløk og 3-5 ss extravergine olivenolje. Ta straks av varmen og rør inn godt med hakket bladpersille straks oljen har sluttet å frese. Smak til med salt og pepper.

Server lammesteken med grønnsaker. Lag jerne en enkel saus av skyen (med litt vann, maisstivelse og salt, pepper og isop). Ved siden av passer lyst brød (type baguette) aller best. Ovnsbakte poteter med hvitløk og isop (eller isoppoteter, se ovenfor) passer også godt til.

 


 

2017.03.05_Ferskenterte_isop_VM_011

 

Tarte aux pêches et à l’hysope – Fersken- og isopterte

Ingredienser:

Til deigen:
115 g hvetemel
30 g melis
45 g mandelmel (malte mandler)
75 g smør
1 stor eggeplomme
Terteform på Ø=22 cm

Til fyllet:
1 eggehvite
750 g fersken (eller aprikos)
100 g sukker
2 toppede ts isop
150 ml vann
2 plater gelatin

 

Oppskrift:
Bland mel, melis og mandelmel. Kna inn smør og eggeplomme. Kna raskt sammen en jevn deig, form den til en kule og la den hvile i 15-20 minutter. Varm ovnen til 180 ºC og smør terteformen godt. Spre deigen i terteformen, stikk inn hull med en gaffel og legg i belgfrukter som vekt (for blindbaking). Sett i ovnen og bak i 15 minutter.

Visp eggehviten til den skummer godt. Smør deigoverflaten godt inn med eggeskummet og sett den inn i ovnen (uten belgfruktene) i 5 minutter til, til deigen blir gyllen. Kok samtidig opp vannet med sukker og isop. Ferskenen deles i 8 båter og steinene fjernes. Kok ferskenbitene under lokk, på lav varme og i sukkerlaken i 4-5 minutter. Løft bitene forsiktig ut av laken og la dem tørke litt. Bløt opp gelatinplatene i kaldt vann og løs dem opp i den varme sukkerlaken.

Plasser ferskenbitene pent utover tertebunnen. Hell over gelatinsirupen og la stå kjølig til geleen stivner. Server kjølig eller romtemperert.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe isop i vår nettbutikk, her.