Mjoedurt_VM_003

Mjødurt er “Nordens vanilje”. Ikke på noen måte søt, men med blomstrende sødme. Dette herlige krydderet egner seg like godt il varmmat som til desserter, og den smaker av våre egne, nordiske blomsterenger!

Mjødurt og sukker blir mjødurtsukker, og kan erstatte vaniljesukker i de fleste dessertretter. Men usøtede, tørkede blomster og blomsterknopper av mjødurt, som bevarer aromaen forbløffende godt, er derimot nydelig sammen med både sjømat og hvitt kjøtt (svin, kylling, osv.).

Den beste måten å få utnyttet mjødurtaromaen til fulle er å lage en mjødurtkrem – det vil si å røre ut eller koke mjødurten i fløte. Mjødurtkrem er en saus i seg selv, og vi kan godt kalle den “Nordens kokosmelk”. Faktisk kan vi gi et nordisk tilsnitt til de fleste oppskrifter som bruker kokosmelk ved å bruke fløte og mjødurt. Kok i så fall inn fløten til nesten ønsket konsistens før mjødurten has i, og la denne koke med de siste minuttene.

Til retter med inspirasjon fra de asiatiske og kreolske kjøkkenene – der mjødurtkremen erstatter kokosmelk – passer chili, løk, ingefær, paprika, peanøtter, karri og kardemomme godt. Kanel kan kollidere noe.

Koker vi derimot i en kontinentaleuropeisk tradisjon, kombineres mjødurten svært godt med fløte og hvitvin i varmmaten. Både rosmarin og estragon utfyller mjødurtsmaken ekstra godt, noe det er tradisjon for i det nordfranske og belgiske kjøkkenet. Man kan også bruke lavendel for å understreke blomstersmaken, eller timian for å oppheve den noe.

Mjødurten passer imidlertid like godt til desserten og søtbaksten, da i rollen som “Nordens vanilje”. Lettest er det å bruke mjødurtsukker til bakst og til mjødurtvarianter av klassiske desserter som panna cotta, mjødurtpudding, mjødurtsorbet og så videre.

Men til enkelte desserter, som bær- eller fruktkompott, er tørket mjødurt fortsatt det beste. Og som et lett dryss på grøten, sammen med smørøyet. Risengrynsgrøt og rislapper er nemlig som skapt for mjødurt!

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe tørket mjødurt i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2017.02.06_Truite_au_vermouth_VM_011

 

Truite au vermouth – Ørret i vermut- og mjødurtsaus

Ingredienser:

2 hele småørret à ca. 300 g
5-10 sjalottløk
1½ ts mjødurt
1 ts rosmarin
1 ts salt
½-1 ts hvit pepper
75 ml Noilly Prat (eller annen vermut) ELLER hvitvin + litt akevitt
100 ml fløte
2-3 ss smør

Tilbehør:
1 ss kapers
Poteter eller lyst brød

 

Oppskrift:
Sett stekeovnen på 200 °C. Kutt sjalottløken i pene båter. Bland mjødurt, rosmarin, salt og pepper og gni inn de rene ørretene med kryddermiksen, både på inn- og utsiden. Skjær flere skiver smør med ostehøvel og ha litt av dette inni ørretene. Legg sjalottløken i bunnen av en ildfast form (det bør være nok løk til å dekke bunnen) og hell i vermut og fløte. Legg ørreten oppå og resterende smørflak øverst. Sett formen i den forvarmede ovnen (200 °C) og la steke i maksimum 20 minutter. Midtveis helles gjerne litt væske over fisken.

Server varmt, og strø gjerne noen kapers over ørreten. Poteter (typisk friterte) eller en baguette passer godt ved siden av.

 


 

2016.11.18_Akkar_i_mjoedurtkrem_VM_010

 

Akkar i mjødurtkrem

Ingredienser:

1 kg akkar eller annen kalmar (ikke panert!)
1-2 ss margarin
2 løk (helst 1 rød og 1 gul)
1-2 røde chili
150 ml tørr hvitvin
200 ml fløte
1 ts estragon
2-3 ts tørket mjødurt
1 ts salt

Bilag:
Basmatiris, kokte poteter eller lyst brød
EVT. noen nypillede reker

 

Oppskrift:
Skjær blekkspruten i litt tykke ringer (de vil krympe). Kutt løken i tynne ringer eller skiver. Hakk chilien, eller skjær den i to på langs. I en stor panne, varm margarinen og fres løk og chili på middels varme i rundt 5-10 minutter. Ta ut og legg til side. Øk varmen og ha akkaren i den hete pannen (helst litt av gangen). Fres blekkspruten i 3-5 minutter og slukk så med vinen. Når vinen (og blekksprutvæsken) er godt redusert, ha i løk og chili igjen, og hell i fløten og halvparten av estragonen. Reduser til ønsket konsistens oppnås (hjelp gjerne til med litt maizena). Når så å si ferdig, rør inn mjødurten og smak til med salt og pepper. Kok i 1-2 minutter.

Server varmt, med vanlig, hvit ris ved siden av, eller med lyst brød (type baguette). Noen reker eller kongereker ved siden av (eller “til pynt”) passer også godt.

 


 

2017.02.12_Poulet_reine-des-pres_VM_010

 

Poulet à la reine-des-prés – Kylling i mjørdurtsaus

Ingredienser:

750 g kylling (bryst og lår)
2-3 ss olivenolje
10 skållede mandler
2-3 sjalottløk
100 ml tørr hvitvin
300 ml hønsebuljong (1 terning)
1 ss + 1 ts tørket estragon
¾ ts salt
200 ml fløte
2 ts mjødurt
½ ts pepper
EVT. ½ ts maizena ELLER potetmel

Bilag:
Ris, poteter eller pasta
EVT. grønne oliven og/eller kapers

 

Oppskrift:
Finhakk sjalottløken og mandlene. Varm en stor panne med olje og 1 ts salt og stek kyllingen på middels varme i rundt 10 minutter. Snu flere ganger og unngå mest mulig at noe svir seg. Legg kyllingen til side og fjern løser deler av skinnet. Stek løken glassaktig (4-5 minutter) i det samme fettet, sammen med mandlene. Slukk med vinen og løs opp det som sitter i pannebunnen med denne. Ha deretter i hønsebuljongen, 1 ss estragon og pepper. Kok opp og ha kyllingen tilbake i pannen. Kok under lokk i ca. 25 minutter, eller til kyllingen er ferdig. Plukk ut kyllingen og rør inn fløte, mjødurt og ekstra estragon (1 ts). La koke uten lokk i 12-15 minutter, til sausen er godt redusert og tykn eventuelt med maizena eller potetmel (rørt ut i et par ss vann). Smak til med salt og pepper. Ha i kyllingen igjen og småkok i 4-5 minutter til denne er blitt gjennomvarm.

Server varmt, gjerne pyntet med noe hakket kjørvel eller persille. Ved siden av serveres helst ris, poteter eller pasta (type makaroni). Oliven og/eller kapers smaker også godt ved siden av.

 


 

2017.02.17_Wokkjoett_mjoedurt_VM_004

 

Wokkjøtt i peanøtt- og mjødurtkarri

Ingredienser:

400 g strimlet svinekjøtt
2-3 ss nøytral matolje
1 rød chili
2-3 cm ingefærrot
1 liten bunt (potte) koriander
1 bunt vårløk
Litt brokkoli ELLER hele sukkererter (d.v.s. med belg)
1 gulrot
3 ss peanøttsmør (usukret)
1 ss sojasaus
2 ts mjødurt
1 ts salt
300 ml fløte
EVT. 2-3 blader kinakål eller icebergsalat og/eller rødkål
½ lime

Bilag:
Ca. 250 ml ris

 

Oppskrift:
Rens chili og ingefær og knus dem til en jevn masse i morteren (eller blenderen). Ta én liten vårløk og litt fra brokkolien/ertene og snitt dette til svært tynne strimler (sammen med eventuell kinakål). Legg dette til side. Løsn korianderbladene fra stilkene: Hakk stilkene og legg bladene til side. Gulroten kuttes i tynne men store skiver; vårløk i 4-5 cm lange biter; og brokkoli i pene buketter. Begynn å forberede risen.

Varm olje i woken. Stek vårløk og korianderstilker i 1 minutt, ta ut og legg til side. Stek så gulrotskiver og brokkoli/sukkererter i 2 minutter, ta ut og legg til side. Ha i kjøttet og stek dette i 5 minutter på høy varme. Ha så i knust ingefær og chili, samt peanøttsmør, sojasaus, salt og mjødurt. Rør godt. Slukk med fløten og demp varmen. La småkoke i 8-10 minutter og spe på med litt vann dersom nødvendig. Rør så inn de stekte grønnsakene og varm dette kort.

Ta av varmen og ha over på tallerkener eller fat, sammen med risen. Strø over de rå grønnsaksstrimlene og korianderbladene og hell over saften fra en halv lime. Server.

 


Du kan enkelt og raskt kjøpe mjødurt i vår nettbutikk, her.