Gloeggkrydder_VM_003

 

 

Gløggkrydder skal inneholde alle smakene av jul: Kanel, nellik, kardemomme, stjerneanis og pomeransskall. Og et par krydder til, som hel allehånde og anisfrø. Dette sammen gir den gode, gamle, autentiske smaken og duften av jul til rødvinen eller den alkoholfrie gløggen.

Og aller best er det dersom bitene er litt store eller grove, slik at man kan koke seg sitt eget ekstrakt til gløggen, som deretter enkelt siles.

Gløgg er selveste juledrikken eller førjulsdrikken i store deler av Europa, og oppskriftene er forbløffende like. På Weihnachtsmarkt (julemarked) i Tyskland får du servert deilig Glühwein (“glødevin”), som er litt mindre krydret enn vår egen gløgg, og alltid uten mandler og rosiner. Den serveres gjerne mit Schuss (“med skudd”), som betyr innblandet et lite snapsglass brunt brennevin (typisk brun rom).

Men siden 2000-tallet selges det også oftere Glögg på tyske julemarkeder, markedsført som schwedischer Glühwein med rosiner og mandler. Og denne “svenske” gløggen er selvsagt akkurat det samme som vår norske gløgg. Gløggoppskriftene i Norden er de samme fra land til land.

I Frankrike er det vin chaud (“varm vin”) som gjelder i førjulstiden. Oppskriften er om lag den samme som tysk Glühwein, men den serveres gjerne med en skive fersk appelsin og en litt sterkere kaneltone. Og fra Frankrike eller Tyskland har gløggen spredd seg til den engelsktalende verden under navnet mulled wine, selv om det er mindre tradisjon for dette i Storbritannia og USA.

Også videre sørover på kontinentet serveres det gløgglignende drikker, særlig på julemarkedene før jul (på julaften er de sjeldnere en del av tradisjonen). På julemarkedene i Romania, for eksempel, er vin fiert et fast innslag. Den krydres litt mildere, med pepper, kanel og nellik, og serveres med sukker og sitron. I Ungarn er forralt bor omtent det samme, og den kan til og med lages på hvitvin.

Opprinnelsen til gløggen finner vi i varme, krydrede og søtede vindrikker som var populære allerede i Romerriket. I Middelalderen synes (kald) gløgg å ha tatt av i Frankrike og Tyskland, for å ha ankommet Nord-Europa på 1600-tallet, der den igjen ble en varmdrikk forbundet med julen.

Og det var enhver husholdnings stolthet å brygge sin egen gløgg. Straks man hadde fått tak i krydderene, var dette tross alt en enkel sak: Man koker et konsentrat på krydderene, siler dem bort, og varmer konsentratet med vinen (og eventuelt mandler og rosiner). Et voilà!

Hvilken vin er det så best å bruke? Det er ingen hemmelighet at man bruker billige viner til gløgg, Glühwein og vin chaud. Industriell gløgg er gjerne basert på den aller dårligste kvaliteten, som sukres grundig for å fralede oppmerksomheten. Men til en god gløgg trenger man lite sukker dersom vinen er kraftig: Sydlandske viner med mye fylde (gjerne spanske) gir ofte det beste resultatet. Søte viner, vin med mye garvestoff (tanniner) eller vin lagret på eikefat er mindre egnet til gløgg.

Forsiktig med kjelen! Unngå kjeler av aluminium, kobber, tinn eller messing når du lager gløgg! Heller ikke øsen bør være av disse metallene, da disse reagerer med gløggen og kan avgi både smak og uønskede stoffer! Kjeler av stål eller med non-stick-overflate gjør jobben.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe gløggkrydder i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016-11-14_alkoholfri_gloegg_vm_019

 

Alkoholfri gløgg

Ingredienser:

250 ml noe utvannet solbærsaft*
750 ml rød druesaft
½ pose gløggkrydder
Ca. 2 ss (brun) sukker
½ appelsin (saften av)
Mandler (gjerne skåldede)
Rosiner

 

* Fersk solbærjuice skal ikke vannes ut. Solbærsaftkonsentrat vannes ut 50/50.

 

Oppskrift:
Ha solbærsaften (se fotnote) i en kjele med gløggkrydderet: Påse at du får med litt av alt av krydderene i miksen, også det mindre grove nederst i posen! Kok opp, skru av varmen og la trekke under lokk i 45-60 minutter. Sil bort krydderene: Væsken som blir igjen, er gløggkonsentratet (dette kan også lagres).

Bland dette gløggkonsentratet med druesaften i en kjele. Smak til med sukker under oppvarmingen. Varm opp, men ta av varmen før det koker (anbefalt temperatur er 75 °C). Spe på med saften av en halv appelsin for en friskere smak, og/eller en skvett solbærkonsentrat for en kraftigere gløgg. Server varmt (helst i forvarmede krus), med hakkede mandler og rosiner ved siden av (eller oppi).

 


 

2016-11-12_hjemmelaget_gloegg_vm_022

 

Fyldig, hjemmelaget gløgg

Ingredienser:

1 flaske (750 ml) kraftig rødvin
½ pose gløggkrydder
250 ml noe utvannet solbærsaft* (eller mer vin)
EVT. 1 dl ukrydret brennevin (vodka, hvit/brun rom, potetsprit, cognac, e.l.)
5 (4-8) ss brun sukker
Mandler (gjerne skåldede)
Rosiner

 

* Fersk solbærjuice skal ikke vannes ut. Solbærsaftkonsentrat vannes ut 50/50.

 

Oppskrift:
Ha solbærsaft (se fotnote) eller rødvin i en kjele med gløggkrydderet: Påse at du får med litt av alt av krydderene i miksen, også det mindre grove nederst i posen! Kok opp, skru av varmen og la trekke under lokk i 45-60 minutter. Sil bort krydderene: Væsken som blir igjen, er gløggkonsentratet (dette kan også lagres).

Bland dette gløggkonsentratet med rødvinen i en kjele. Smak til med sukker under oppvarmingen. Varm opp, men ta av varmen før det koker og alkoholen fordamper (anbefalt temperatur er 72-75 °C). Rør så inn eventuelt brennevin. Server varmt (helst i forvarmede krus), med hakkede mandler og rosiner ved siden av (eller oppi).

 


 

2016-11-27_gluehwein_vm_009

 

Glühwein mit Schuss – Gløggen fra tyske julemarked

Ingredienser:

1 flaske (750 ml) kraftig og fruktig rødvin
250 ml vann (derav helst en god del rødvin)
⅓ pose gløggkrydder
1 tepose (svart te)
EVT. ½ eple
½-1 appelsin
Ca. 4 ss honning ELLER brun kandissukker

Ved siden av (“Schuss”):
Brun rom ELLER Amaretto

 

Oppskrift:
Ha vann (eller rødvin) i en kjele, sammen med gløggkrydderet og eventuelt noen eplebåter: Påse at du får med litt av alt av krydderene i miksen! Kok opp, skru av varmen, ha i 1 tepose og la trekke under lokk i 45-60 minutter. Sil bort krydderene og press ut teposen og eplene: Væsken som blir igjen, er gløggkonsentratet (dette kan også lagres).

Bland dette gløggkonsentratet sammen med rødvinen og saften av en hel eller halv appelsin i en kjele. Varm opp, men ta av varmen før det koker og alkoholen fordamper (anbefalt temperatur er 70-74 °C). Sukr gløggen med honning og/eller brun sukker (smak til). Glühwein skal være litt mindre søt og litt bitrere enn norsk gløgg.

Server varmt (helst i forvarmede krus), gjerne med en appelsinskive i hvert krus. Ved servering røres det inn et “skudd” (d.v.s. 2 cl) med brun rom eller likøren Amaretto i hvert krus Glühwein. Den nordtyske rommen “Hansen” anbefales eksplisitt (finnes på ‘Polet).

 


 

2016-11-13_vin_chaud_vm_059

 

Vin chaud – Fransk hverdagsgløgg

Ingredienser:

1 flaske (¾-1 l) kraftig rødvin
⅓ pose gløggkrydder
1 knivsodd muskat
1 sitron (saften av)
1 appelsin
6 ss rørsukker (brun sukker)
EVT. 3-5 kvaster fersk mynte

 

Oppskrift:
Ha litt (ca. 200 ml) av vinen i en kasserolle sammen med gløggkrydderet og litt (nyrevet) muskat. Påse at du får med litt av alt av krydderene i gløggmiksen! Kok opp, skru av varmen og la trekke under lokk i 40-45 minutter. Sil bort krydderene.

Bland konsentratet med resten av vinen, saften fra en nypresset sitron, en appelsin skåret i tynne halvskiver og (rør)sukkeret. Varm opp under omrøring, men ta av varmen før det koker og alkoholen fordamper (anbefalt temperatur er 70-74 °C).

Server varmt (helst i forvarmede krus), med en appelsinskive i hvert krus. Ha også gjerne noen ferske mynteblader i hvert krus ved servering.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe gløggkrydder i vår nettbutikk, her.