Ingefaerbiter_VM_003

 

 

Tørket ingefær, kuttet i grove biter, er i mange henseender det mest praktiske formatet for denne karakteristiske roten. Og den mest smaksrike varianten. Formatet passer spesielt godt til gryteretter, wokretter, bakst eller drikker som punch og julegløgg.

Tørkede ingefærbiter har en noe annen smak enn fersk ingefær, men også annerledes enn tørket og malt ingefær: Det er en slags mellomting, og med en overraskende kraftig smak. Tørking endrer nesten alltid smaken på matvarer, og fjerner eller tilføyer kvaliteter. I dette tilfellet tilføyes kvaliteter og smaksnyanser.

Dette merker du spesielt godt i den herlige retten Hong Kong ginger chicken (anbefales!), hvor de tørkede ingefærbitene kommer ekstra godt til sin rett: Perfekt fylde, styrke og konsistens. Man lager selvsagt også Hong Kong ginger chicken uten tørkede ingefærbiter, men da trengs både fersk ingefær og ingefærpulver.

Og det er nettopp i Kina og Øst-Asia det er mest tradisjon for tørkede ingefærbiter i matveien. Her brukes det særlig i wokretter, sauser og gryter. Tørkede ingefærbiter på østasiatisk maner passer ekstra godt i kombinasjon med svin, kylling og kalv.

I Europa og Nord-Amerika brukes ingefærbitene helst i varme og kalde drikker. Og ikke minst i baksten. Mest kjent er kanskje gløgg og andre varme vinterdrikker, men i USA brukes den også som (kjempegod!) kald leskedrikk. Se oppskrifter nedenfor.

Det er lite tradisjon for tørkede ingefærbiter i europeisk varmmat. Men dette formatet passer egentlig svært godt til gryteretter og kjøttretter, særlig når de får koke i noen timer.

NB: Husk å gi ingefærbitene anledning til å trekke til seg væske! Dersom de ikke skal koke lenge, anbefales rundt 2 timers bløtlegging (3 ss varmt vann per ss ingefærbiter). Bruk også væsken ingefæren har blitt bløtt opp i.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe tørkede ingefærbiter i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2017.02.23_Haymakers_punch_VM_003

 

Haymaker’s punch – Alkoholfri ingefærpunch fra 1800-tallet

Ingredienser:

2 ss tørkede ingefærbiter
2 ss eplesidereddik
1 ss lys sirup
1 knivspiss salt
Ca. 300 ml vann (helst med kullsyre)
Isbiter

 

Oppskrift:
Rør ut de tørkede ingefærbitene i eplesidereddik, sirup og salt, gjerne med en ekstra ss vann. Det går lettere dersom du setter det 5-10 sekunder i mikroen. Dekk til med plastfolie og la stå og trekke kjølig i noen timer.

Når punsjessensen har trukket, bland den ut med isbiter og vann (gjerne med kullsyre). Smak til konsentrasjonsgraden. Server iskaldt og straks – gjerne på en het sommerdag, til hersingen.

 


 

2017.03.04_Hong_Kong_ginger_chicken_VM_017

 

Hong Kong ginger chicken – Kantonesisk ingefærkylling

Ingredienser:

500 g kyllingfilet
2 ss tørkede ingefærbiter
1+1 ss maismel eller rismel
1+3 ss nøytral matolje
2-3 hvitløkbåter
1 liten paprika
EVT ½-1 grønn chili
3-6 vårløk
2-3 sjampinjonger ELLER shitake
2 ss østerssaus
2 ss soyasaus
2 ss hvitvinseddik
250 ml kyllingbuljong (1 terning)
1 ts sukker
Litt pepper
½ ts salt

Bilag:
Ris
EVT: noen korianderblader

 

Oppskrift:
Legg ingefærbitene i 5-6 ss varmt vann og la trekke i 1-2 timer. Kutt kyllingfiletene i ganske tynne porsjonsbiter. Legg kyllingbitene i en skål og gni dem inn med 1 ss maismel og 1 ss matolje slik at de mørnes. La stå kjølig i 1 time. Lag kyllingbuljong. Ha resten av maismelet i en annen skål og rør inn østerssaus, soyasaus, eddik, buljongen, samt litt sukker, salt og pepper. La trekke i 1 time. Hakk hvitløken og eventuell chili. Kutt vårløken i strimler på 3-5 cm, paprikaen i terninger og soppen i skiver.

Sett på ris. Varm woken med 2-3 ss olje til høy temperatur. Stek soppen til væsken har sivet ut og deretter fordampet. Ta ut og legg til side. Ha i hvitløken og fres i noen sekunder, før kyllingen, den oppbløtte ingefæren paprikaen og eventuell chili has i. Stek under omrøring i 4-5 minutter, til kyllingen har endret farge. Spe på med litt vann når det svir seg i wokbunnen. Ha så i vårløken og stek i 1 minutt til, før marinaden/sausen helles i. Rør og kok i 4-5 minutter. Smak samtidig til med salt, sukker og pepper.

Server varmt, ved siden av hvit middagsris. Pynt gjerne risen med litt fersk koriander.

 


 

2017.02.26_Ginger_blondies_VM_019

 

Ginger blondies – Amerikansk ingefærkake

Ingredienser:

2-3 ss tørkede ingefærbiter
225 g smør
300 g hvetemel
1 ts bakepulver
½ ts salt
250 ml sukker
1 ts vaniljesukker
2 store egg
EVT. 2-3 ss sultaniner (rosiner) ELLER sukat

 

Oppskrift:
Bløt opp ingefærbitene i 7-8 ss varmt vann, og la stå i et par-tre timer. Ta samtidig ut smøret slik at det blir temperert. Bland hvetemel, salt og bakepulver. I en annen bolle blandes det tempererte smøret med de oppbløtte ingefærbitene, sukker, vaniljesukker og eggene. Bruk helst kjøkkenmaskin. Kna/rør etter hvert også inn melblandingen. Bland til slutt inn eventuelle rosiner eller sukat. Sett bakeovnen på 175 °C.

Press et bakepapir på plass i en langpanne på om lag 25 cm (helst firkantet). Spre deigen jevnt i langpannen og sett i den forvarmede ovnen. Der skal den stå i ca. 30 minutter (stikk inn en tannpirker: Klistrer ingenting seg til den, er kaken ferdig). Ta ut av ovnen og la avkjøles helt før ingefærkaken løftes ut av formen. Kutt i 15-20 kvadrater og server – gjerne pyntet med litt melis. Ingefærkaken holder seg i rundt én uke.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe tørkede ingefærbiter i vår nettbutikk, her.