2016_Mirepoix_VM_005

 

 

Mirepoix heter “Suppengrün” på tysk, altså “suppegrønt”. Og dette er rett og slett grønnsaksgrunnlaget for det meste av supper og gryter på kontinentet. Som seg hør og bør, selges da også småbunter med mirepoix eller Suppengrün i de fleste supermarkeder. På kontinentet.

For man trenger typisk en åttendedels sellerirot, 1 selleristang, ½ til 1 persillerot, 1 gulrot, ½ pastinakk, en kvart purreløk og noen kvaster bladpersille når man koker noe for to personer. Irriterende mengder som i regelen fører til innkjøp der over halvparten havner i søpla.

Frysetørret mirepoix er den logiske konsekvensen. Alt i ett, kjempelang holdbarhet, samme næringsinnhold som ferskvarene og pent å se til i den ferdige retten. Slik kan man enkelt få til franske og kontinentale retter på eget kjøkken. Et fransk smaksgrunnlag med et par spiseskjeer frysetørret mirepoix!

Oppskriftene nedenfor er gjort med tanke på deilige, raske middager for små husholdninger, der frysetørket mirepoix har sin fremste raison d’être.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe mirepoix i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016.06.03_Soupe_de_poulet_VM_004

 

Soupe de poulet et nouilles – Enkel, fransk kyllingsuppe

Ingredienser:

1 kyllinglår (ca. 250 g)
1-2 ss smør
2 sjalottløk ELLER 1 liten løk
0-2 hvitløkbåter
7-800 ml vann
3 ss mirepoix
1 ts salt ELLER 2 terninger hønsebuljong
1 liten neve nudler (makaroni, fusilli)
Litt pepper ELLER quatre épices
Gjerne litt fersk timian OG/ELLER vårløk

 

Oppskrift:
Hakk løken og eventuell hvitløk. Varm en gryte med smøret. Fres løken (og hvitløken) noe, sammen med kyllinglåret, men ikke la det brunes. Slukk med vannet (du kan forfine suppen ved å ha i en skvett fruktig hvitvin før vannet). Ha så i mirepoix og salt eller buljongterninger. Småkok under lokk i rundt 50 minutter. Ha så i nudlene. Etter 10 minutter, ta ut kyllingen og rens unna bein og skinn. Kutt i småbiter og ha kjøttet i suppen igjen. Smak til suppen med salt og pepper.

Server varmt. Pynt eventuelt med et par kvaster fersk timian, eller en hakket vårløk.

 


 

2016.06.07_Seafood_chowder_VM_026

 

New England seafood chowder – Amerikansk skalldyrgryte

Ingredienser:

100-200 g laks (filet eller kotelett)
100-200 g torsk (filet eller kotelett)
Ca 30 reker ELLER 6-10 kongereker
EVT. 100-200 g frossen skalldyrblanding
EVT. noen blåskjell eller andre skjell
1-2 poteter
1 løk
2-3 ss mirepoix
1 buljongterning (fisk eller reker)
400 ml melk
2 ss smør
1 ts salt
0-1 ts (hvit) pepper
EVT. 2-3 ss fløte

 

Oppskrift:
Tin totalt 300-350 g fisk og skalldyr på en skånsom måte. Skrell poteter og kutt dem i småbiter (ca. 1 cm), hakk løken og pill rekene eller kongerekene. Varm smør i en gryte og fres løken lett i denne. Ha i buljongterning og poteter (og eventuell skalldyrmiks), rør litt og slukk raskt med melken og 200 ml vann. Rør også inn mirepoix, samt noe salt og pepper. La småkoke i 15 minutter (forsiktig, da melken lett koker over). Ønsker du en tykkere konsistens, rør nå inn 1 ts maizena. Ha så i laks, torsk og eventuelle kongereker eller skjell. La trekke eller småkoke i 5-7 minutter til. Rør så inn rekene og eventuell fløte, og smak til med salt og pepper.

Server varmt. Noe lyst brød (baguette) med smør, samt et glass tørr hvitvin, smaker fortreffelig ved siden av.

 


 

2016.06.08_Ragout_de_lentilles_VM_010

 

Ragoût de lentilles vertes – Fransk linsegryte

Ingredienser:

400 g grønne linser
250-300 g bacon i terninger
2 løk
2-5 hvitløkbåter
1 boks hakkede eller passerte tomater
3 ss mirepoix
1-2 laurbærblader
3 ss olivenolje
½ – 2 ts pepper (gjerne grov)
Ca. 1 ts salt
EVT. 2-4 ss crème fraîche
EVT. litt fersk persille ELLER timian

 

Oppskrift:
Varm en gryte med olivenolje og ha i hakket løk, deretter baconterningene og etter hvert hakket hvitløk. Stek på høy til middels varme. Når dette begynner å brunes, rør inn pepper og tomatene. Slukk med 750 ml vann, og ha i mirepoix, laurbærblad(er), linsene, eventuell timian og noe salt. Kok opp og la småkoke i 40-45 minutter, til linsene er ferdige. De siste 10 minuttene, se an om det er for mye eller for lite væske (ved for mye væske, kok videre uten lokk). Smak til med salt og pepper, og rør eventuelt inn litt crème fraîche (eller fløte).

Server varmt, gjerne med litt hvitt brød (baguette) ved siden av. Pynt gjerne med litt hakket persille eller noen kvaster fersk timian.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe mirepoix i vår nettbutikk, her.