Kjoervel_VM_002

 

 

Kjørvel er ikke så mye brukt i det norske kjøkken, men om så vanligere på kontinentet, i land som Frankrike, Tyskland og Italia. Men kjørvelen hadde egentlig passet ypperlig inn i det norske kjøkkenet, særlig til tradisjonelle fiskeretter som fiskekaker.

Denne tradisjonsurten har en mild aroma og en lett pepperaktig smak, som kan minne noe om persille.

I Frankrike er kjørvel del av urteblandingen “fines herbes” (fine urter), og den kombineres gjerne med estragon og/eller persille når brukt som fiskekrydder. Kjørvel brukes til et vell av fiske- og skalldyrsretter i Frankrike, blant annet blåskjell og torsk, men også i supper, salater, sauser og urtesmør.

I Italia er kjørvel én av urtene man gjerne lager pesto av – særlig på foråret før basilikumen er klar til å høstes. Slik kjørvelpesto brukes gjerne som pastasaus (se nedenfor), ved siden av bønner eller poteter eller som saus til fiskeretter. Italienerne bruker også kjørvel i fløtebaserte sauser til blant annet pasta, og da gjerne i kombinasjon med fisk.

I Tyskland, aspargeslandet over noen, er man også veldig glad i kjørvel til forskjellige aspargesretter. Ellers bruker flere av de tyske regionalkjøkkenene kjørvel. Den berømte Frankfurter grüne Soße (“grønn saus”) er en nydelig saus av 7 typer urter, der kjørvel ikke får mangle. Og kjørvel er typisk i de såkalt “grønne” potetsalatene (se nedenfor).

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe kjørvel i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016.07.05_Terrine_poisson_VM_019

 

Terrine de poisson au cerfeuil – Fransk fiskepudding med kjørvel

Ingredienser:

5-600 g fersk hvitfisk (sei, torsk, hyse, steinbit, e.l. som ikke har vært frosset)
2-300 g laks eller ørret
3 egg
3 ss crème fraîche
1 ss sitronsaft
1 strøken ts salt
Litt hvit pepper
2-3 ss kjørvel
EVT. 1 liten bunt gressløk

Forslag til bilag:
Brødskiver/baguette med fjordremulade
Grønn potetsalat (se nedenfor)
Kokte gulrøtter og poteter
Hvitsaus med kjørvel, hvitvin og reker

 

Oppskrift:
Kjøl fisk, verktøy og maskineri som skal brukes (i kjøleskapet). Skjær laksen/ørreten i pene, fingertykke strimler. Ha hvitfisken i kjøttkvern (2-3 omganger) eller i blenderen til en jevn masse oppnås. Bland inn egg, crème fraîche, sitronsaft, salt og pepper, gjerne maskinelt. Bland inn kjørvel og eventuell gressløk manuelt. Ha farsen i en smurt brødform, og lag lagvise innlegg laksestrimlene i farsen. Sett i forvarmet ovn (180 °C) og la steke i 45-50 minutter.

Avkjøl og sett i kjøleskapet, der formen må stå i minst 8 timer (helst 10-12) før konsum. Server enten kaldt eller oppvarmet (mikro eller stekt i skiver). Kan spises som pålegg, da gjerne med majones eller en remulade. Eller som middag, da gjerne med en hvitsaus, kokte poteter og gulrøtter. Gjenta i så fall gjerne kjørvelen i enten hvitsausen eller gulrøttene. Nypillede reker passer alltid ved siden av.

 


 

2016.07.05_Tagliatelle_cerfoglio_VM_004

 

Tagliatelle al pesto di cerfoglio – Båndspagetti med kjørvelpesto

Ingredienser:

250 g tagliatelle ELLER fettuccine
3 ss tørket kjørvel
5-6 ss extra virgen olivenolje
2 ss pinjekjerner
1-2 hvitløkbåter
2-4 ss italiensk hardost (type parmesan, pecorino, padano, e.l.)
Litt salt

 

Oppskrift:
Begynn med å bløtlegge kjørvelen i 1-2 ss varmt vann. Kok båndspagettien i lettsaltet vann ifølge produsentens anvisninger (påse at den blir al dente). Rist pinjekjernene i en tørr, varm panne. Når kjørvelen har trukket et par minutter, bland inn god olivenolje, halvparten av pinjekjernene, hvitløk og 1 ss revet hardost. Knus dette sammen til en flytende pesto i morteren eller blenderen og smak til med salt. Når pastaen er ferdig, fjern kokevannet og rør inn kjørvelpestoen.

Server varmt, typisk som forrett. Strø over de resterende, ristede pinjekjernene og rikelig med revet hardost.

 


 

2016.07.02_Gruener_Kartoffelsalat_016

 

Grüner Kartoffelsalat – Tysk potetsalat med urter (uten majones)

Ingredienser:

500 g kokfaste poteter
150 g grønne bønner (gjerne frosne)
EVT. 1 ts sar (bønneurt)
1 liten løk ELLER 2 sjalottløk
1 bunt gressløk OG/ELLER 2-3 vårløk
2 ts fransk eller tysk sennep
2-3 ss lys eddik (hvitvin eller eple)
4-5 ss god olivenolje
1 ss kjørvel
Salt
Pepper

 

Oppskrift:
Kok potetene på vanlig vis, og avkjøl dem i kort kaldt vann når de er ferdige. Skrell og skjær i pene skiver mens potetene varme men håndterbare. Kok samtidig grønne bønner i lite vann med litt salt og sar (bønneurt). La koke i omtrent 10 minutter til de er passe myke, ha kraften til side og skyll dem i iskaldt vann slik at de beholder fargen. Bland samtidig sennep, eddik, olivenolje, kjørvel og eventuelle andre tørkede urter. Finhakk også løk og gressløk. Bland så alle ingrediensene forsiktig (helst mens potetene fortsatt er varme) og rør inn 2-4 ss av kraften fra bønnene. Smak til med salt og pepper og eventuelt mer eddik.

Server raskt, enten lunkent eller kaldt. Salaten er god som et frittstående, lett mellommåltid, eller som tilbehør til grillmat eller stekt kjøtt/fisk.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe kjørvel i vår nettbutikk, her.