Cajunkrydder_mildt_VM_003

 

 

Mildt cajunkrydder er vår største favoritt som grillkrydder, særlig til svinekoteletter, kylling og skalldyr. Dette er fordi man lager seg utsøkte koteletter med en svært så karakteristisk men balansert smak på 1-2-3.

Skjønt “grillkrydder”. Mildt cajunkrydder kommer minst like mye til sin rett når vi steker kotelettene, kyllingen eller fisken i stekepannen eller har dem i ovnen. Og denne kraftige miksen fra Louisiana i Sørstatene (USA) brukes like mye i gryter som på grill.

Det er den kreolsktropiske grunnsmaken, blandet med smaker fra Frankrike og klassiske grillkrydder som paprika og chili som gjør utslaget. Og ikke la deg lure av adjektivet “mildt” – det er definitivt nok futt i denne cajunmiksen selv om de fleste blandinger bruker vesentlig mer chili og pepper (“cajunkrydder, sterkt” er en slik variant).

Det er svært vanlig med hjemmelagde kryddermikser i cajunkulturen. Og selv om det er mye kreolsk futt i alle sammen, er disse er svært forskjellige. Det avhenger av personlig smak, men også av bruksområde. Så når industrien i USA (eller Europa) markedsfører én fasitløsning på “Cajun spice mix”, blir det litt feil

Vi lager to typer, kaldt “mildt” og “sterkt” cajunkrydder. I denne “milde” varianten får urtene spille en litt mer dominerende rolle. Mens i den “sterke”, går smaken mer i retning pepper, chili og paprika. Det gir litt forkjellige bruksområder, eller rett og slett to forkjellige preferanser.

Denne varianten er nydelig til hvitt kjøtt, kylling, skalldyr og stekte grønnsaker, og den gir en typisk cajunsmak på gryteretter og i sauser. Men du bør også prøve den på burgere og i dressinger. Mildt cajunkrydder er egentlig en allrounder – en man aldri går lei av.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe (mild) cajunkrydder i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016.05.31_Cajunkoteletter_mild_VM_015

 

Cajun BBQ chops – Superenkle cajunkoteletter fra grillen / stekepannen

Ingredienser:

Svinekoteletter (helst litt tykke)
1 ts mildt cajunkrydder per kotelett
EVT. 1 ts olivenolje
Litt salt

EVT. 3-5 sjampinjonger per person

 

Oppskrift:
Gni inn hver kotelett med 1 ts mildt cajunkrydder og litt salt noen minutter før grilling, eventuelt også litt olivenolje. Gni inn begge sider. Grill som normalt, på ikke altfor høy varme. NB: Koteletter med cajunkrydder passer minst like godt i stekepannen!

Grillede sjampinjonger (hele eller kuttet i to/fire) er anbefalt bilag. Pensl gjerne inn med litt olivenolje og salt før grilling.

 


 

2016.05.31_Cajun_salmon_VM_017

 

Cajun salmon (or trout) – Laks (eller ørret) på cajunvis

Ingredienser:

250 g filet- eller kotelettstykker av laks/ørret
2-3 ss olivenolje
1-2 ss sitronsaft
1-2 ts mildt cajunkrydder
½ ts salt
EVT. litt fersk persille
EVT. 1-2 sitronbåter

Bilag, pannestekte cajungrønnsaker:
Grønnsaker av type paprika, selleri, løk, squash, hvitløk, gulrot
Olivenolje
1 ts mildt cajunkrydder
Litt salt

 

Oppskrift:
Varm stekeovnen til 225 °C. Skyll og tørk fisken og legg den i en ildfast form (skinnet ned). Dynk den med olivenolje, og gni så inn med cajunkrydder og litt salt. Ha til sist over litt sitronsaft, og sett den i ovnen. Der skal den stå i 12-14 minutter. Strø gjerne over litt finhakket persille ved servering.

For eventuell pannestekte cajungrønnsaker: Kutt grønnsakene, men i størst mulig biter. Varm en stor panne med rikelig olivenolje. Ha i grønnsakene litt av gangen. Krydr med cajunkrydder og litt salt. Lager du også cajunlaks, setter du gjerne den halvstekte grønnsakspannen i ovnen sammen med laksen.

 


 

2016.06.17_Chicken_gumbo_VM_031

 

Chicken gumbo – Kyllinggryte på cajunvis

Ingredienser (4 porsjoner):

500 g kyllingfilet
2-3 ss smør
1 rød paprika
1 grønn paprika
1-2 løk
200 g okra
3 stenger selleri
2-3 hvitløkbåter
1 ss hvetemel
1 boks hakkede tomater
3-4 ts cajunkrydder, mildt
1½ ts salt
250-300 ml hønsebuljong (1 terning)
1 laurbærblad
EVT. litt persille eller vårløk

Bilag:
Ris (100 ml ris, 200 ml vann per person)
EVT. chilisaus

 

Oppskrift:
Kutt kyllingen i passe store terninger. Kutt paprika i ruter. Kutt okra, løk og selleri i skiver. Hakk hvitløken. Varm buljongen samt laurbærbladet og la stå og trekke. Forbered risen.

Varm en stor panne med halvparten av smøret. Stek kyllingbitene sammen med 1-2 ts cajunkrydder til de er nesten gjennomstekt. Legg til side. Ha i resten av smøret og stek løken i et par minutter. Ha i paprika, selleri, hvitløk og okra, med litt mellomrom så varmen holder seg. Stek til grønnsakene er gode og myke. Ha så i 2 ts cajunkrydder, salt og hvetemel. Bland og la brunes lett. Slukk med bokstomatene. Fres i 2-3 minutter og ha i buljongen (se an konsistens, som skal være tyktflytende). Ha i kyllingen igjen og la surre i 2-5 minutter uten lokk.

Server varmt, med ris ved siden av. Pynt gjerne med litt hakket persille eller vårløk. Server gjerne en chilisaus (type tabasco) ved siden av.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe (mild) cajunkrydder i vår nettbutikk, her.