Gresskarkrydder_VM_001

 

 

Gresskar er en herlig grønnsak som kan brukes til alt: Supper, grønnsaksformer og -gryter, tilbehør til kjøtt, bakst og kaker. Og til saltretter med gresskar er det vanlig å bruke enn god porsjon krydder, slik som denne kryddermiksen til gresskar.

Den kanskje vanligste bruken av gresskar i vår kulturkrets er en eller annen form for gresskarsuppe. Bare i Europa er det hundrevis av mer eller mindre særegne oppskrifter på gresskarsuppe. Det mest typiske er kombinasjonen med et par typer rotgrønnsaker. Mer originale varianter kombinerer gresskaret med ingefær, med appelsin eller med fisk som ørret. I de fleste tilfeller krydres det da med enten karripulver eller en blanding av karri og andre krydder.

Den andre ekstra vanlige bruken av gresskar er ovnsbakte retter. Det kan være et knippe ovnsbakte grønnsaker med litt krydder og olje. Eller en litt mer avansert tilberedning med fløtegratinert gresskar, med eller uten bacon. Denne kan komme i paibunn (som en quiche) eller direkte i formen. Og så har vi retter som gresskarlasagne, gresskar- og fiskegrateng, moussaka med gresskar, og så videre. Også her benyttes det som regel ganske mye krydder.

Utenfor Europa er bruken av gresskar enda større, særlig i Latin-Amerika (der gresskaret opprinnelig kommer fra), deler av Afrika, Øst-Asia og ikke minst India. Her kan gresskaret være del av curryretter, dalretter (med linser) eller hovedingrediens i en herlig chutney, som den du finner nedenfor.

Oppskriftene nedenfor oppsummerer også de mest typiske gresskarrettene fra Europa, inkludert en liten snack av gresskarfrø. Vi bruker gresskarkrydder i alle rettene, da dette er spesielt tilpasset saltmat av gresskar og løfter denne grønnsaken til nye høyder.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe gresskarkrydder i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2018.07.10_Fyldig_gresskarsuppe_VM_008

 

Fyldig gresskarsuppe

Ingredienser:

6-700 g renset gresskar
1 stor løk
1 stor potet
1 gulrot
EVT 2-3 hvitløkbåter
3-4 ss smør
1+ ss gresskarkrydder
2 grønnsaksbuljongterninger
1,2 liter vann
200 ml crème fraîche
Litt salt

Tilbehør:
Litt nykvernet pepper
2-4 ss ristede gresskarfrø ELLER gresskarkjerner
EVT. 1-2 ts gresskarkjerneolje
EVT. litt persille, timian ELLER rukkola
Baguette, lignende lyst brød ELLER nøttebrød

 

Oppskrift:
Begynn med å rense gresskaret (fjern skall og det innerste partiet med frø) og kutt dette i terninger på rundt 2 cm. Hakk løken og eventuell hvitløk ganske fint. Poteter og gulrot skrelles og kuttes i mindre biter. Varm en stor gryte med litt smøret og løken, og rør etter hvert også inn de oppsmuldrede buljongterningene, gresskarkrydderet og eventuell hvitløk. Når løken har blitt god og bløt, rør inn biter av gresskar, potet og gulrot. Fres disse grønnsakene i om lag 5 minutter. Slukk så med vannet, kok opp og la småkoke i 20-25 minutter.

Som tilbehør er det spesielt godt med ristede gresskarfrø (se oppskrift nedenfor), eller du kan riste gresskarkjerner raskere i en panne. Hakk også eventuelle urter. Når alle grønnsakene er blitt myke, rør inn crème fraîche, smak til med salt og ta av varmen. Kjør en stavmikser gjennom suppen til den blir helt jevn. Da er suppen serveringsklar.

Pynt hver skål med nykvernet pepper, noen ristede gresskarkjerner og gjerne en sprut gresskarkjerneolje. Noen hakkede urter passer også godt. Ved siden av serverer vi brød og smør.

 


 

2018.07.10_Ristede_gresskarfroe_VM_010

 

Ristede gresskarfrø

Ingredienser:

500 ml ferske gresskarfrø
1 liter vann
2 ss salt
2-4 ss matolje (nøytral eller oliven)
1+ ts gresskarkrydder

 

Oppskrift:
Når vi renser gresskar, sitter vi i regelen igjen med en mengde frø (som også kan tørkes og sås!). Dersom disse ikke er altfor grove, kan de ristes og spises med skall. Ikke bruk store, vedaktige frø fra for eksempel kjempegresskar, men sorter ut de mindre, bløtere. Hokkaidogresskar og andre små typer er spesielt egnet. Skyll frøene godt og rens dem best mulig for fruktkjøtt.

Frøene må bløtlegges og tilføres salt. Lag en saltlake (2 ss salt per liter) og la frøene enten ligge i denne over natten, eller kok opp frøene i laken og la småkoke i minst 10 minutter. Sil frøene, tørke dem lett og rør inn en skvett olivenolje og gresskarkrydder. Spre frøene utover et bakebrett (gjerne med bakepapir) og sett i forvarmet ovn (200 °C). Her skal de stå i typisk 10 minutter (7-20, alt etter hvor tykke og store de er). Rør og snu et par ganger, slik at de brunes jevnt på alle sider. Skulle frøene begynne å poppe, er de definitivt ferdige.

Ta ut og la avkjøles godt. Spis som snacks eller bruk som strø/pynt til andre gresskarretter.

 


 

2018.07.12_Veloute_potiron_orange_VM_010

 

Velouté de potiron à l’orange – Klassisk fransk gresskarsuppe med appelsin

Ingredienser:

750 g renset gresskar (gjerne muskatgresskar eller hokkaidogresskar)
1 løk
2-3 ss olivenolje
2-3 ts gresskarkrydder
2 grønnsaksbuljongterninger
4-500 ml melk
4-500 ml vann
3 appelsiner, saften av
Litt salt
EVT. 2-3 ss fløte
EVT. noen krutonger
EVT. litt parmesan eller annen ost

 

Oppskrift:
Rens gresskaret (fjern skall og det innerste partiet med frø) og kutt dette i terninger på rundt 2 cm. Hakk løken ganske fin. Varm en stor gryte med litt olivenolje og løken. La denne frese litt, og rør også inn gresskarbitene, gresskarkrydderet og de knuste buljongterningene. Fres gresskaret på middels til høy varme i rundt 5 minutter under omrøring. Slukk så med melk og vann. Rør godt. Kok opp og la småkoke under lokk i rundt 15 minutter.

Samtidig presses de 3 appelsinene. Når gresskarbitene er blitt godt myke, rør inn appelsinsaften og smak til med salt. Ta av varmen og bruk stavmikseren eller kjøkkenmaskinen til å lage en helt jevn krem. Da er suppen serveringsklar, selv om vi helst også skal ha litt velsmakende pynt til den, som for eksempel noen skvetter fløte i hver tallerken, eller litt parmesan eller noen krutonger. Lager du krutongene selv, fra grunnen av (stek loffterninger i hett smør), krydr i så fall gjerne stekesmøret med litt gresskarkrydder eller kun kanel. Server varmt eller lunket.

 


 

2018.07.10_Ovnsbakt_gresskar_squash_VM_006

 

Ovnsbakt gresskar og squash

Ingredienser:

4-500 g gresskar (gjerne hokkaido)
1-2 squash
EVT. 2-3 poteter, 1 paprika ELLER 1 løk
2-3 ts gresskarkrydder
1 strøken ts salt
4-5 ss god olivenolje
1-2 ss sitronsaft ELLER 5-6 ss tørr hvitvin
EVT. 40-50 g parmesan ELLER fetaost
EVT. litt persille ELLER timian

 

Oppskrift:
Forvarm stekeovnen til 200 °C (180 °C varmluft). Rens gresskaret (fjern skall og det innerste laget med frøene) og kutt dette i terninger eller båter på rundt 1-2 cm. Skyll og kutt squashen i skiver på 1 cm. Kutt eventuell paprika eller løk ganske grovt, mens eventuelle poteter kuttes i tynne skiver/båter. Legg grønnsakene pent utover et ildfast fat og strø salt og krydder jevnt utover. Hell over rikelig olivenolje samt litt sitronsaft eller hvitvin. Sett i ovnen og la stå i 20-25 minutter, eller til grønnsakene er godt gjennomstekt. Rør, eller snu bitene etter 10 minutter, og strø da gjerne over godt med parmesan eller feta.

Tips: Serverer du kylling ved siden av, gni inn 2-4 fileter med nok salt og gresskarkrydder, og legg disse oppå grønnsakene de første 10 minuttene. Ta så ut og stek i 10 minutter til i stekepanne (etter hvert med lokk). Denne kombinasjonen er ekstra lekker!

Server straks. Pynt gjerne med litt hakket persille eller noen urtekvaster. Ovnsbakt gresskar passer ekstra godt til svin, kylling og fisk, men er også godt ved siden av rødt kjøtt. Eller spis dem med kun lyst brød og olivenolje ved siden av. En kraftig hvitvin passer godt ved siden av.

 


 

2018.07.11_Kuerbisauflauf_Speck_VM_015

 

Kürbisauflauf mit Speck – Tyskfransk gratinert gresskar

Ingredienser:

8-900 g renset gresskar (gjerne muskat eller hokkaido)
1 løk
2-4 hvitløkbåter
EVT. 1 fennikel
400 ml fløte
250 g revet gulost
2-3 egg
1 ts salt
1+ ss gresskarkrydder
150-200 g bacon (ELLER kokt skinke)

 

Oppskrift:
Forvarm stekeovnen til 180 °C. Rens gresskaret (fjern skall og det innerste laget med frøene) og kutt dette i skiver på maks ½ cm (på størrelse med potetskiver). Løk og hvitløk finhakkes. Eventuell fennikel kuttes i tynne skiver. Bland alle grønnsakene. Visp sammen fløte, egg, salt, krydder og tre firedeler av osten. Bacon eller skinke kuttes i små terninger eller skiver og blandes med den resterende osten. Smør en ildfast form og legg først i grønnsakene. Hell deretter over all fløtesausen. Strø til sist over bacon- og osteblandingen.

Sett i den forvarmede ovnen og la steke i rundt 40 minutter, eller til gratengen er blitt god og gyllen. La kjøles i minst 5 minutter før servering.

 


 

2018.07.12_Pumpkin_chutney_VM_007

 

Pumpkin chutney – Chutney av gresskar på indisk vis

Ingredienser:

250 renset gresskar
1-3 røde chili
1 tomat
2-3 ss splittede kikerter (chana dal eller gram dal)
2 ss nøytral matolje ELLER kokosolje
2 ts gresskarkrydder
2-3 ss tamarind (EVT. 2 ss sitron- eller limesaft)
3-4 ss kokosmasse
Salt
EVT. litt (palme)sukker

2-3 ss nøytral matolje ELLER kokosolje
½ ts sennepsfrø
1-6 hele, tørkede, røde chilier
3-6 curry leaves (ferske eller tørkede)
EVT. ¼ ts dyvelsdrek
EVT. 6-8 gresskarkjerner

 

Oppskrift:
Bløtlegg kokosmasse i noen skjeer vann. Bløtlegg også tamarinden og mos og sil denne, eller bruk 2 ss ferdig tamarindjuice. Rens gresskar og kutt det i praktiske, mindre terninger. Grovhakk også chilien (fjern evt. frø for en mildere rett) og tomaten. Ha et par skjeer olje i en kjele og fres splittede kikerter, gresskar og chili i 5-6 minutter. Rør inn gresskarkrydder og slukk med tomatbiter og 2-3 ss vann. Kok opp under lokk og la småkoke til gresskarbitene er møre (rundt 10 minutter). Rør inn tamarind og kokosmasse (uten bløtleggingsvannet). Hell alt i en blender eller kjøkkenmaskin og kjør til den blir ganske jevnt (eller halvgrovt). Smak til med salt og eventuelt (palme)sukker.

I en annen, liten panne, varmer vi litt olje, samt sennepsfrø og hele tørkede chilier. Varm til høy varme. Ta av varmen når sennepsfrøene begynner å poppe (NB: Sprutefare!). Rør så inn curry leaves og eventuelt dyvelsdrek og gresskarkjerner i den fortsatt hete oljen.

Chutneyen kan serveres varm, lunken eller kald. Hell oljen med sennepsfrø, chili og blader over chutneyen ved servering. Ved siden av passer ris eller dosa (sørindiske pannekaker).

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe gresskarkrydder i vår nettbutikk, her.