Hei! “Verdensmat” er det motsatte av “internasjonal mat”. Akkurat som “world music” er det motsatte av “international music”. Verdensmat er autentiske, lokale, “etniske” spesialiteter fra hele verden som du enten elsker eller hater. Internasjonal mat er en enhetsgrøt som vi alle kan synes er grei, men egentlig stiller oss likegyldig til.

Rainer_Pablo_Beograd_sm
Rainer Chr Hennig (v) og Pablo Gracia Sáez (h) står bak Verdensmat.no

Det er journalistene Pablo Gracia og Rainer Hennig som står bak Verdensmat.no. Det vil si, en spansknorsk og en tysknorsk matelskende og reiseglad skribent.

Privat og i forbindelse med jobb har vi reist en del, og truffet en mengde mennesker, både i Norge og utenlands, som har delt sin matglede med oss. Det hele begynte med at vi begge har savnet deilige retter vi kjenner fra familiene våre i Spania og Tyskland. Og så har det ballet på seg, med samlingen av store matopplevelser fra Algerie til Venezuela – alltid med et øye for hvordan vi kan gjenskape dette hjemme, på eget kjøkken.

Vi har begge lagt merke til at norske gjester med årene har satt mer og mer pris på de autentiske rettene og matopplevelsene vi har prøvd å gjenskape for dem. Og oftere og oftere blir vi bedt om oppskrifter.

Ja, det ligger rett og slett i tiden! Med globalisering og enhetspress verden over, reiser du halve verden rundt, og finner H&M, McDonald’s og “italienske” pastaretter i enhver krok. Det som er fremskritt for befolkningen i Lima og Sarajevo, etterlater et savn etter det sanne, ekte og autentiske for oss som har vokst opp med nettopp H&M og McDonald’s.

Søken etter autentisitet er derfor en naturlig konsekvens for flere og flere av oss. Og det er denne søkenen vi, underbevisst, ga oss ut på for mange år siden, og som vi nå har intensivert og systematisert med Verdensmat.no. Til din glede, håper vi!

Vår bakgrunn er som journalister. Vi står bak det engelsk- og spanskspråklige Afrika-nyhetsmediet afrol News, samt den kortlevde norske nettavisen Kureren.no. Disse mediene, som hadde sin suksess, endte dessverre med overarbeid og helsekollaps. Og derfor bestemte vi oss for å systematisere mathobbyen og kombinere den med erfaringene som journalister.

Resultatet er Verdensmat. Her finner du våre gamle og nye erfaringer innen autentiske, lokale matretter. Nye erfaringer samler vi systematisk, med godt forberedte matreiser til diverse land, der vi intervjuer etablerte kokker samt erfarne husmødre eller -fedre, og legger vekt på research og kulturforståelse for å få en ekte forståelse for lokale mattradisjoner. Og så vi lager mat sammen med andre matinteresserte innvandrere her i Norge (er du i gruppen, ta gjerne kontakt).

Alle rettene som presenteres på Verdensmat.no er blitt gjenskapt på eget kjøkken her i Norge, med råvarer kjøpt lokalt. Vi presenterer altså kun retter som er mulige å gjenskape her til lands. Og vi kvalitetssjekker alle oppskriftene vi samler. Det er derfor mang en oppskrift som har gått i søpla fremfor å bli presentert her!

Med andre ord, alle oppskriftene som publiseres er våre personlige anbefalinger. Mange er riktignok smaksutfordringer vi nordmenn ikke er vant til. Men slik er det med verdensmat. Det er lov å elske eller hate! Så lenge du ikke stiller deg likegyldig, har vi oppnådd noe!

 

 

 

 

19 Responses

 1. Siri Kverndokk

  Fantastisk å finne georgiske oppskrifter så lett – og som det er mulig å forberede kort tid før min aktuelle “Georgiske Aften” ! I Tbilisi spiste jeg mye chatsjapuri – så kjenner retten godt. Den georgiske hønsesuppa er derimot noe nytt for meg – som jeg (også) gleder meg veldig til å lage. TAKK for tre gode mattips på rappen! 🙂 Hilsen Siri.

 2. Takk for ros! Georgisk mat er en stor favoritt hos oss. Særlig chatsjapuri, som vi spiser ofte, og da så mye at det gjør vondt. På tide at Georgia oppdages i Norge!

 3. Inger Larsen

  Gleder meg veldig til å prøve kuzu güvec på resten av familien? Den ser fantastisk ut, og en drøm for mor som elsker både Tyrkia, folket og det tyrkiske kjøkkenet, ikke minst, og stadig bringer med hjem nye ingredienser.Har både deilig hjemmelaget chilipasta og olivenolje rett fra produsent som skal brukes i denne gryta. Med førsteklasses norsk lammekjøtt i tillegg, blir dette toppers! Gud, som jeg ser fram til dette måltidet! ?

 4. Hei Inger! Ja, norsk fårikålkjøtt + gryte + Tyrkia = søndagsmiddag! Bon appetit! 🙂

 5. Takk for ćevapi oppskrift. Kjempe godt beskrevet, illustrert. Bra jobbet.

 6. Tusen takk Mirza!:-)

 7. Lina Torgersen

  Bra blogg! Mangler noen flere oppskrifter fra Colombia. Jeg kan dele noen med dere, hvis dere er nysgjerrige!

 8. Mathias

  Blitt inspirert av deres spanske retter. Veldig bra. Ellers ville dere forenklet handlerunden min betraktelig om dere også presenterte ingrediensene på spansk, eller det området retten kommer fra. Hilsen fra Gijon.

 9. Stein Runo

  Fantastisk!!!

 10. Steinar Larsen

  Har akkurat kommet hjem etter påskefeiring i Beograd og Zemun i Serbia. Kan skrive under på betraktningene dere har om pljeskavica på gatekjøkken kontra restaurantene. Ble så fornøyd da jeg fant oppskriften på gurmanska pljeskavica på verdensmat. Den skal jeg prøve. Artig å lese om hvordan dere har «lurt til dere» oppskriftene på balkanske spesialiteter. Fantastisk nettside for oss som liker autentisk og skikkelig mat. Tusen takk!

 11. Hei Steinar! 🙂 Hyggelig å høre! Og siden vi er i gang med grillsesong er det bare å begynne: gurmanska pljeskavica, cevapi…!!! 🙂

 12. Hei! Jeg fikk bestillingspakken min i går og var sååå fornøyd med alt og handlingsopplevelsen. Utvalget i nettbutikken deres er fantastisk! Og jeg setter veldig pris på alle de flotte oppskrifter har på bloggen. Vi er matdilla, så vi kommer ti å prøve mange av de oppskriftene! Tusen takk! 🙂

 13. Hei Tracy! Så hyggelig å høre! Kos dere og vi håper at dere liker oppskriftene! Tusen takk! 🙂 🙂 Hilsen Rainer & Pablo

 14. Nasrin Khusrawi

  Hei dere!
  For en genial nettside! Tusen takk for helt fantastiske oppskrifter! Hele familien elsker de!
  Vi tenkte vi skulle lage den Spanske Chorizo og linsesuppen for 13 personer på søndagsmiddag imorgen! Det vi lurer på, er hvor mange personer oppskriften tilsvarer? Jeg tipper ca. dobbel oppskrift for 13 pers. Men trenger råd fra dere.

 15. Hei Andreas! Og takk for kjempehyggelig melding! Koselig at dere liker våre oppskrifter! Linser med chorizo til 13 personer: vanskelig å beregne (om det er hovedrett, om det er noen barn) men jeg tipper trippel oppskrift. Da blir det skikkelig søndagsmiddag, den! Kos dere! Hilsen Pablo Gracia, Verdensmat

 16. Anne Lise Molstad

  Har kjøpt Krøderens husmannskrydder noen ganger, liker det godt, men det er for mye pepper i det, må redusere anbefalt dose til det halve i maten, ellers smaker det pepper. Er det mulig å droppe noe av pepperet i krydderposen?

 17. Hei Anne Lise! Takk for gjentatte bestillinger! Hva angår husmannsmiksen, har vi fått mange, mange positive tilbakemeldinger på nettopp denne, så det virker som om de fleste som kjøper den liker kjøttkakekrydderet akkurat som den er. Men er det flere som ønsker den seg mildere, så hører vi selvsagt på det!

 18. May Nordstrand

  Elsker at jeg fant bloggen deres, her er det mye som skal prøves ut! Jobber som kokk offshore å setter også stor pris på oppskrifter litt utenom det vanlige, det pleier jeg å lage på sjøen også med gjerne forklaring i parantes bak rettens navn, ser Georgia også er nevnt, der var jeg i 5 uker midt i 20 åra for noen år tllbake å lærte meg å lage flere georgiske retter, som er ett av mine favorittkjøkken! Herlig blogg!

 19. David Grace

  Har desverre tømt dere nesten for lageret for shortbread!
  De var veldige gode/ekseptionelle sier jeg som Skotter!
  Ønsker å kunne gi mine Norske venner noe ekte bra fra Skottland – derved!
  Takk!
  David

Leave a Reply