2016_Piment_d_Espelette_VM_002

 

 

Én liten kommune i Pyreneene, i fransk Baskerland, står bak hele verdensproduksjonen av espelettepaprika. Og dette er den mest dyrebare og ettertraktede typen paprika (fersk eller tørket) i matnasjonen Frankrike. Og for dem utenfor Frankrike som elsker det franske kjøkkenet.

Det er snakk om kommunen Espelette. Piment d’Espelette er nemlig en beskyttet geografisk betegnelse for denne typen paprika. Og det er snakk om en spesiell type (kultivar) chili, det vil si en svært mild chili, som har blitt dyrket i Espelette i generasjoner.

Det spesielle med espelettepaprika er den ekstra sterke aromaen og den fruktige og balanserte smaken. Piment d’Espelette kommer chilien nærmere i smak enn paprikaen, men her oppnår man mye chilismak uten for mye chilistyrke. Skjønt, noe styrke er det også i espelettepaprika.

Det franskbaskiske kjøkkenet nærmest kjennetegnes av smaken av espelettepaprika. Og det franskbaskiske kjøkkenet er et av de mest anerkjente og ettertraktede regionalkjøkken i Frankrike. Noe som virkelig henger høyt. Alt dette forklarer også hvorfor piment d’Espelette er et relativt dyrt luksusprodukt, både i og utenfor Frankrike. I tillegg til begrenset tilbud og stor etterspørsel kommer også at paprikaen stort sett produseres av småprodusenter og med mye håndarbeid.

Hva kan den så brukes til? “Alt,” ville man si i fransk Baskerland! Og det er riktig at man kan bruke piment d’Espelette på samme måte som annen tørket paprika. Men det er for sløseri å regne. Espelettepaprika bør brukes der hvor paprikakrydderet skal være blant de bærende smakene.

I Baskerland er den vanligste bruken av espelettepaprika som krydder til fisk og skalldyr, og dette kan anbefales. Blåskjelloppskriften nedenfor, for eksempel, er himmelsk! Men piment d’Espelette passer også godt i kjøtt- og kyllingretter – særlig slike der vi ikke bruker for mange ingredienser men holder det hele enkelt.

Espelettepaprika brukes også i overraskende mange dessertretter, og da først og fremst i kombinasjon med sjokolade. For at den berømte sjokolade- og chilimiksen skal være ekstra smakfull, er det nemlig piment d’Espelette som gjelder, også i franske konfektesker!

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe piment d’Espelette i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016.07.08_Moules_piment_Espelette_VM_015

 

Moules à la crème au piment d’Espelette – Blåskjell i espelettepaprikakrem

Ingredienser:

1 kg ferske blåskjell
1 liten løk
2 sjalottløk
5 hvitløkbåter
3 ss strøkavring
1 dl fløte
¾ – 1 dl tørr hvitvin
1 ss piment d’Espelette
1 liten bunt fersk bladpersille

Bilag:
Baguette

 

Oppskrift:
Vask blåskjellene og rens bort skadde eller døde skjell. Hakk løk, sjalottløk og hvitløk. Ha alle ingrediensene, unntatt halvparten av persillen (hakket), i en stor kjele (helst en kjele på 4-5 liter). Ha på lokk og sett til koking. Når det koker, skru av platen og la stå på varmen i 2-3 minutter.

Server varmt i en større serveringsbolle, og strø over den resterende, hakkede persillen. Server helst noe hvitt brød (baguette) ved siden av.

PS: Denne oppskriften er fra det offisielle nettstedet til produsentene av piment d’Espelette: www.pimentdespelette.com. Her er det mange flere ypperlige oppskrifter fra Baskerland!

 


 

2016.06.08_Piperade_morue_VM_015

 

Morue à la piperade – Baskisk torsk med piperade

Ingredienser:

600 g torskefileter (eller -koteletter, eller ferdig utvannet klippfisk)
4-5 ss god olivenolje
2-3 hvitløkbåter
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 liten løk
EVT. 1 liten chili
1 stor eller 2 små modne tomater
75 ml tørr hvitvin
1½ ts piment d’Espelette
Salt
EVT. litt fersk bladpersille ELLER basilikum

Bilag:
(Frityr)stekte poteter ELLER baguette

 

Oppskrift:
Varm oljen i en panne og ha i skivet hvitløk, finhakket løk og strimlet paprika (samt eventuell hakket chili). Stek på middels varme til løken begynner å mykne. Ha så i finhakket tomat og fres i 5 minutter på middels varme. Rør inn 1 ts Espelette-pepper. Slukk med hvitvinen og la alkoholen fordampe. Smak til med salt. Salt så torsken og legg den innunder sausen, ha på lokk og la steke på svak varme i 6-7 minutter. Bruker du utvannet klippfisk, la den steke i 12-15 minutter.

Ved servering, dryss over litt mer piment d’Espelette og pynt eventuelt med litt hakket persille eller basilikum. Server (friterte) poteter ved siden av, eller ovnsvarm baguette.

 


 

2016.06.04_Mousse_chocolat_Espelette_VM_006

 

Mousse chocolat au piment d’Espelette – Sjokolademousse med piment d’Espelette

Ingredienser:

200 g mørk kokesjokolade
80 g smør (ELLER 2 ss crème fraîche)
4 egg
Ca. ½ ts piment d’Espelette
1 ts sukker
1 knivsodd salt

 

Oppskrift:
Smelt forsiktig sjokoladen sammen med smøret, helst i vannbad (eller i mikroen). Rør godt. Skill eggehviten og -plommene, og rør eggeplommene sakte inn i sjokoladen sammen med litt Espelette-paprika. Stivpisk eggehviten sammen med litt sukker og salt. Rør først forsikting en firedel av eggehviten innunder sjokoladen, og deretter resten.

Før servering has moussen i pene serveringsglass. Disse settes i kjøleskapet i 3-12 timer, eller til nød i fryseren i 15-20 minutter. Pynt gjerne med bitte litt strø av piment d’Espelette ved servering, med noen jordbær, noen mynteblader eller med pisket krem.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe piment d’Espelette i vår nettbutikk, her.