2016_Salvie_VM_004

 

 

Salvie har en heftig aroma og smak som straks hensetter en til Nod-Italia eller Sør-Frankrike. Her, i det europeiske matmekka, er merkelig nok et av de få verdenshjørnene der salvie er et svært mye brukt krydder. Og alle forsøk på å kopiere matkulturen i Toscana eller Provence uten tilgang til salvie mislykkes.

Denne urten har blitt brukt ved Middelhavet siden tidenes morgen. Men i Spania, Nord-Afrika, på Balkan og i Midtøsten har bruken av salvie nesten dødd ut. Kanskje fordi salvie er svært dominant og ikke kombineres godt med andre standardkrydder i disse landene?

Salvie brukes gjerne alene, eller den er bestanddel av urteblandinger som herbes de Provence. Med rosmarin, timian og lavendel kommer salvie til sin rett. Den kombineres dårligere med persille, paprika, spisskummen og orientalske krydder.

Kombinasjonen med god olivenolje og hvitløk er uovertruffen. Salvie er en super følgesvenn til poteter og “grønne grønnsaker” type squash og brokkoli. I Frankrike brukes salvie først og fremst til svin, lam og kylling. I Italia går salvien også i pølsene og grønnsakene. I begge land brukes salvie til potetretter. Også noen utvalgte fiskeretter (stekt, feit fisk) kler salvie.

Nord for Alpene er salvien, merkelig nok, heller sjelden i bruk. Og når vi bruker salvie, er det først og fremst for å gjenskape følelsen av Toscana eller Provence her hjemme. Til dette er salvie virkelig det beste tjuvtrikset!

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe salvie i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016.07.04_Salviepoteter_003

 

Patate alla salvia – Italienske salviepoteter

Ingredienser:

600 g kokte (ny)poteter
2 toppede ss tørket salvie
1 ts grovmalt svart pepper
½ ts salt
3-5 ss god olivenolje
EVT. 2-3 hvitløkbåter

 

Oppskrift:
Bløt opp den tørkede salvien i 2 ss (varmt) vann og la stå og trekke. Varm en non-stick-stekepanne uten olje. Skjær de forkokte potetene (med skrell) i svært tykke skiver eller båter og ha oppi pannen (på høy varme). Stek på begge sider, til sammen ca 6-7 minutter. Skru av platen men la pannen bli stående på varmen. Ha i rikelig med god olivenolje og salvien (og eventuell hakket hvitløk). Forsiktig, sprutefare! Krydr med salt og pepper. Pass på å blande godt (uten å ødelegge potetene), slik at salvien (og hvitløken) også blir stekt. La godgjøre seg på nedgående varme i noen minutter.

Server varmt, som bilag til kjøttretter eller stekt fisk.

 


 

2016.07.08_Crema_di_cannellini_VM_019

 

Crema di cannellini alla salvia – Italiensk bønnesuppe med salvie

Ingredienser:

300 g hvite bønner (tørre)
1 laurbærblad
1 grønnsaksbuljongterning
2 ss + 1 ts tørket salvie
1-2 hvitløkbåter
2 ss pinjekjerner
2-3 ss revet parmesan
4-5 ss extra vigen olivenolje
½-1 ts svart pepper
Salt

 

Oppskrift:
Dagen før: Legg bønnene i vann kvelden før.

Neste dag: Skyll bønnene og kok dem opp i 1 l nytt vann, laurbærbladet, buljongterningen og 2 ss salvie. Kok på svak varme i halvannen til to timer, til bønnene er skikkelig myke. Samtidig ristes pinjekjernene i en tørr panne. Halvparten av pinjekjernene knuses i en morter eller blender, sammen med hvitløkbåt(er), 4 ss olivenolje, 1 ts salvie og 1-2 ss revet parmesan. når bønnene er klare, has denne pestoen i bønnene og får trekke med i noen minutter. Jevn så bønnene med stavmikser og smak til med salt og pepper.

Ved servering, strø over de resterende pinjekjernene og revet parmesan, og hell over noen dråper god olivenolje. Nystekt, lyst brød (panini, baguette) passer godt ved siden av.

 


 

2016.07.04_Porc_sauce_moutard_002

 

Côtes de porc sauce moutarde – Grillribbe med sennep- og salviesaus

Ingredienser:

2-4 stykker grillribbe (ELLER fete koteletter)
2 sjalottløk
150 ml fløte
2-3 hvitløkbåter
2 ss fransk sennep
1 (+) ss tørket salvie
Litt salt
Litt pepper

Bilag:
Poteter, baguette ELLER ris

 

Oppskrift:
Gni inn kjøttet med salt, pepper og litt av salvien. Stek det i en grillpanne uten fett og ha i 2-3 ss olivenolje når kjøttet nærmer seg ferdig. Fres litt til, legg til side og hold varmt. I samme panne stekes nå hakket løk og hvitløk på middels varme i 5-6 minutter. Ha så i fløten, resten av salvien og litt salt. La småkoke i 5 minutter og visp så inn sennepen. Slå av varmen og la surre i 1-2 minutter til.

Server grillribben med saus og annet bilag. Poteter (fritert eller kokt), baguette eller ris passer godt ved siden av. Det gjør også en enkel salat.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe salvie i vår nettbutikk, her.