Crema di cannellini alla salvia: Italiensk bønnesuppe med salvie

posted in: Supper, Vegetar | 0

2016.07.08_Crema_di_cannellini_VM_019

Bønnesupper er populære forretter i Italia, og hver bygd og familie synes å ha sin egen spesialitet. Særlig nord i Italia er man glad i litt mer urtesmak i maten, og da er den herlige og aromatiske urten salvie et naturlig valg. Og noen andre italienske tjuvtriks for å friske opp potensielt kjedelige bønner.

Trikset her er først og fremst i toppingen, med hvitløk, pinjekjerner, parmesan og en ekstra god olivenolje. Og halvparten av dette tilbereder vi en liten pesto av, som piffer opp bønnene til det nærmest ugjenkjennelige!

Dette blir en kraftig liten forrett med smak av Toscana og e skikkelig appetittvekker. Og så gir den kjøkkenet en deilig dunst av italienske smaker!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet salvie.

Oppskrift

Ingredienser

300 g hvite bønner (tørre)
1 laurbærblad
1 grønnsaksbuljongterning
2 ss + 1 ts tørket salvie
1-2 hvitløkbåter
2 ss pinjekjerner
2-3 ss revet parmesan
4-5 ss extravergine olivenolje
½-1 ts svart pepper
Salt

 

Framgangsmåte

Dagen før: Legg bønnene i vann kvelden før.

Neste dag: Skyll bønnene og kok dem opp i 1 l nytt vann, laurbærbladet, buljongterningen og 2 ss salvie. Kok på svak varme i halvannen til to timer, til bønnene er skikkelig myke.

Samtidig ristes pinjekjernene i en tørr panne. Halvparten av pinjekjernene knuses i en morter eller blender, sammen med hvitløkbåt(er), 4 ss olivenolje, 1 ts salvie og 1-2 ss revet parmesan. Når bønnene er klare, has denne pestoen i bønnene og får trekke med i noen minutter.

Jevn så bønnene med stavmikser og smak til med salt og pepper.

Ved servering, strø over de resterende pinjekjernene og revet parmesan, og hell over noen dråper ekstra god olivenolje. Nystekt, lyst brød (panini, baguette) passer godt ved siden av.

Leave a Reply