2016_Tomatflak_VM_005

 

 

Tomatflak, eller tørket tomat, er et forholdsvis nytt krydder som har åpnet opp for et vell av nye og spennende matretter. Med en smakstone mellom soltørket tomat og fersk tomat er dette en smakssetter perfekt tilpasset det spanske og italienske kjøkkenet. Og så er tomatflak utrolig praktiske i kjøkkenet!

Som ved de fleste innovasjoner er det i første omgang matindustrien som har kastet seg over tomatflakene for å transportere og produsere alt fra sauser til marinader og ferdigprodukter. Men dette krydderet, som utelukkende består av tomater, begynner å få sin anvendelse i restaurantkjøkken og bli tilgjengelig i krydderhyllene på kontinentet.

Tomatflak gir en sydensmak på de fleste matretter, og muliggjør bruk av tomat der vi ikke vil ha ekstra væske i matlagingen. Dermed blir flakene særlig anvendelig når vi for eksempel ønsker å marinere kjøtt, fisk eller kylling. Eller når vi skal ha en tomattone i sauser og kremer som allerede har sin konsistens, blant annet majonesbaserte sauser.

Personlig bruker jeg tomatflakene oftest til risen “arroz al ajillo” (se oppskrift nedenfor), som bilag til stekt eller grille kjøtt eller fisk. Eller jeg blander dem i kjøttdeigen eller -farsen (eller fiskefarsen) for å lage kjøttkaker, hamburgere eller fiskekaker.

Men tomatflakene kan også med fordel brukes i baksten! Brød med tomatnote. Pizzo (nei, ikke pizza) fra Nord-Italia. Eller i en focaccia, eller i pastadeigen. Eller også søt bakst.

Tomatflakene blander den klassiske tomatsmaken med moderne koketeknikker. Og det åpner nye muligheter for inkludering av den kjære tomatsmaken. Egentlig er det merkelig at bruken av tomatflak ikke har tatt av enda!

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe tomatflak i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016.06.19_Arroz_al_ajillo_VM_008

 

Arroz al ajillo – Ris med hvitløk og tomat (bilag)

Ingredienser:

200 ml langkornet ris
400 ml vann
1 kyllingbuljongterning
2-3 ss god olivenolje
1 løk
1 chili
3-4 hvitløkbåter
1-2 ss tomatflak
HELST 4-5 store kvaster fersk bladpersille

 

Oppskrift:
Kutt løken i tynne skiver og kutt disse i 3-4. Hakk hvitløk og chili. Skyll risen i kaldt vann. Varm olje til høy temperatur i en gryte (helst non-stick). Stek løken glassaktig og ha etter hvert i hvitløk, chili og tomatflak. Demp temperaturen. Ha i buljongterningen og deretter risen. Fres litt under omrøring. Ha raskt i vannet, og rør. Sett på høy varme, kok opp risen under lokk og demp så varmen til et minimum. La trekke/småkoke i 8-10 minutter (risen skal være bløt utenpå men litt hard inni). Skru så av varmen men la risen trekke i 5-10 minutter til under et tett lokk. Rør inn hakket bladpersille ved servering, og ha gjerne i litt ekstra god olivenolje.

Denne risretten (egentlig en enkel risotto) serveres varm, typisk som bilag til kjøtt, fisk, eller fugl lagd på spansk, sørfransk, italiensk eller kroatisk måte. Den passer best til retter der det er lite saus eller der sausen spiller liten rolle.

 


 

2016.06.24_Tagliatelle_con_sardine_004

 

Tagliatelle con sardine e pomodori secchi – Tagliatelle med tomat og sardin

Ingredienser:

400 g tagliatelle
2 bokser sardiner i olje (à 125 g)
2-4 ss ekstra god olivenolje
2-3 hvitløkbåter
½-1 rød chili
2-3 ss tomatflak
Litt salt
3-6 kvaster fersk bladpersille

 

Oppskrift:
Kok pastaen i lettsaltet vann ifølge pakkens instruksjoner (men påse at den blir al dente). Legg samtidig tomatflakene i 2-3 ss vann i noen minutter. Varm en stor panne med noe olivenolje og stek skivet hvitløk og hakket chili på middels varme i rundt 5 minutter. Når pastaen er så å si ferdig, ha sardinene og tomatflakene i pannen og rør lett slik at fisken ikke faller helt fra hverandre. Rør gjerne inn rundt halvparten av oljen fra sardinboksene, litt pastavann dersom nødvendig, og ha i en liten klype salt. Skru av varmen. Sil bort kokevannet fra pastaen og rør denne inn i pannen med sardiner og tomatflak. Rør også inn hakket persille og litt ekstra god olje.

Server varmt. Revet hardost (type “parmesan”) er ikke nødvendig, men heller ikke feil.

 


 

2016.06.19_Tomatbroed_VM_014

 

Pan casero de tomate – Hjemmelagd tomatbrød

Ingredienser:

400 g hvetemel
100 g rugmel (derav gjerne det meste grovt rugmel)
2-3 ss tomatflak
2 ts oregano ELLER timian ELLER herbes de Provence
25 g fersk gjær (½ pakke)
250 ml lunkent vann (40 grader)
1 toppet ts salt (7-8 g)
2-3 ss extra virgen olivenolje
EVT. 8-10 svarte oliven

 

Oppskrift:
Hakk eventuelle oliven grovt og eventuelle ferske urter fint. Bland mel, tomatflak og urter godt i en stor bolle. Lag en grop og kna inn gjær og det lunkne vannet. Kna etter hvert også inn olivenolje, salt og eventuelle oliven. Kna til du får en smidig og jevn deig. La heve i rundt 1 time. Kna deigen lett, del den i to eller tre og form runde eller avlange brød. Rull gjerne i litt hvetemel, tomatflak og/eller tørre urter. La etterheve på et bakebrett med bakepapir i 20 minutter. Bak brødene i rundt 25-30 minutter i en forvarmet ovn på 200 °C. La avkjøles før servering.

Server kaldt eller lunkent, gjerne med typisk pålegg og spekemat fra Spania, Sør-Frankrike og/eller Italia. Extra virgen olivenolje i stedet for smør er helt fortreffelig.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe tomatflak i vår nettbutikk, her.