Guindillas_VM_001

 

 

Guindillas er det spanske navnet på småchili, eller de som på engelsk kalles “bird’s eye”. Og slike er det vanlig å dyrke i potter på balkongen eller i patioen (uteområdet). Eller kjøpe tørket på ethvert supermarked i Spania. Tørket er de nemlig mer anvendelige.

Spanske småchilier er skikkelig sterke, men ikke såpass ufordøyelig sterke som habaneros eller andre rekordholdere. De ligner mest på afrikanske piri piri. Alt etter smak og behag bruker man 1 til 3-4 i en stor middagsgryte. Og alt etter bruk knuses de eller las være hele. Hele guindillas er praktiske fordi de gir lun styrke og varme til hele retten, men så kan unngås av dem som ikke vil ha det for sterkt.

Guindillas brukes egentlig jevnt over det spanske kjøkken. Men disse småchiliene er også hemmeligheten bak de fleste rettene som heter noe med “al ajillo” – altså “på hvitløksvis”. Her skal vi ikke bare ha god olivenolje, rikelig hvitløk og persille. Det skal også noen guindillas til, hele eller knuste.

De originale hvitløksrekene “gambas al ajillo”, for eksempel, er utenkelige uten guindillas. Og retten er enkel og billig å lage (se oppskrift nedenfor), med vanlige reker (ikke kongereker, slik mange “tapasrestauranter” i Norge hevder).

For deg som liker å lage spansk mat, det være seg tapas, bacalao eller andre hovedretter, er guindillas den lille hemmeligheten bak et autentisk resultat – som på restaurant i Spania. Guindillas mangler nemlig ikke i ett spansk kjøkken!

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe guindillas (chili) i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016.07.01_Gambas_al_ajillo_002

 

Gambas al ajillo – Spanske hvitløksreker

Ingredienser:

150 g nypillede reker (= ca 50 reker)
5-8 hvitløkbåter
1-2 guindillas
8 ss olivenolje
¼ ts salt
2 store kvaster bladpersille

Bilag:
Nybakt baguette

 

Oppskrift:
Pill rekene, skjær hvitløken i ikke for tynne skiver og hakk persillen. Varm en minst mulig panne med oljen til høy temperatur. Klem litt på guindillaene før de går i oljen, eller grovknus dem. Ha i hvitløkskivene og stek til de begynner å endre farge. Ha så i rekene og bittelitt salt. Forkokte reker trenger kun 1-2 minutter: De er ferdige når de begynner å krympe. Rør inn persillen når rekene er tatt av varmen.

Anrett helst rekene i en liten (forvarmet) terrakottaskål – én til hver person. Server med lyst brød (baguette) ved siden av, som ikke minst brukes til å suge opp den deilige oljen.

 


 

2016.07.03_Bacalao_pilpil_058

 

Bacalao al pil pil – Baskisk bacalao i chili og hvitløk

Ingredienser:

4-500 g klippfisk (tørr)
½ hvitløk
3 guindilla
150 ml vanlig olivenolje
200 ml extra virgen olivenolje

Bilag:
Baguette ELLER poteter

 

Oppskrift:
Dagen før: Vann ut klippfisken ifølge produsentens anvisning.

Dagen etter: Skjær hvitløkbåtene i tykke skiver. Varm en panne med den vanlige olivenoljen og fres hvitløken og guindillaene på svak til middels varme til hvitløken så vidt begynner å brunes. Fisk opp og legg til side. Ha så i den ekstra gode olivenoljen, benytt svak varme og ha i klippfisken (skinnsiden ned). Rist og vri på pannen mens fisken steker/koker, i 7-10 minutter, alt etter tykkelse, og la det dannes skum. Optimalt er oljen på 65-80 °C, og det skal ikke dannes stekebobler eller freselyder. Når fisken er ferdig, plukk den ut, legg til side og hold varm. Sett pannen på lavest mulig varme. Bruk en liten sil til å piske/skumme oljen med skummet fra fisken. Litt etter litt vil det dannes en emulsjon (oljen tykner og gulner). Fortsett til sausen blir jevn. Vil den seg ikke, juks med en teskje vann. Smak til med salt.

Ved servering, hell sausen over fisken og strø over den ristede hvitløken og guindillaen. Server varmt eller lunkent. Ved siden av serveres tradisjonelt ferskt brød (type baguette), men kokte eller stekte poteter fungerer også.

 


 

2016.07.01_Alubias_ala_riojana_VM_015

 

Alubias a la riojana – Bønner med chorizo fra Rioja

Ingredienser:

250 g hvite bønner (tørre)
1 stor løk
½-1 hvitløk
EVT. 100 g baconterninger
1-3 guindillas
1-2 laurbærblader
250-350 g kokechorizo (hele, myke pølser)
4-6 ss olivenolje
2 ts mel
1 ss paprikapulver
1 ts salt

Bilag:
Baguette

 

Oppskrift:
Legg bønnene i vann over natten. Dagen etter, skyll dem. Finhakk løk og hakk hvitløk og fres dette lett i en stor gryte med litt olje (sammen med eventuelle baconterninger). Når løken har myknet litt, ha i ½ liter nytt vann, laurbærbladene, guindillaene og bønnene. Kok opp og la småkoke under lokk i totalt to timer. Etter halvannen time har vi i chorizoen, kuttet pent i skiver eller biter, samt smaker til med salt. I en liten panne eller gryte varmer vi 3-4 ss olivenolje med mel og paprikapulver. Visp inn noe av kokevannet til bønnene. Rør denne meljevningen over i bønnegryten og la koke med i de siste 8-10 minuttene.

Server varmt, sammen med noe lyst brød (baguette) og gjerne en skvett ekstra god olivenolje over gryten. Denne tradisjonelle bønnegryten fra Rioja i Nord-Spania kan med fordel varmes opp igjen (rør inn litt vann). En kraftig Rioja-vin er selvsagt rett drikke ved siden av denne gryten.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe guindillas (chili) i vår nettbutikk, her.