Utmarkskrydder_VM_003

 

 

Denne kryddermiksen, med smak av riktig gamle dager og urørt norsk natur, gir en urnorsk smak på maten. Miksen er særlig laget for hvitt kjøtt, lam, kylling og rød fisk (ørret, røye og laks). Krydderblandingen er ypperlig til steking og grilling og til sauser.

Utmarkskkrydder er et steke- og grillkrydder helt uten paprika, chili og hvitløk, og dermed et bevis på at vi hadde spennende og deilige smaker her i landet også lenge før vi fikk moderne grillmikser og inspirasjon fra Middelhavet.

Tvert imot. Her brukes flotte, gammeldagse smaksbærere fra norsk natur, som gran, einer, hasselnøtter og brennesler, i tillegg til noen importkrydder som nå er gått av moten, som kubebepepper. Utmarksmiksen forener dermed gamle tradisjoner i en helt ny kontekst. Resultatet er en eksklusiv smaksopplevelse av norsk skog, norsk eng og norske fjell – den norske utmarka!

Ideen til dette krydderet ble da også unnfanget ved et leirbål ved et norsk skogstjern, da nyfanget småørret kom på grillen med et par kvister einer og gran i buken. Ideen var å gjenskape denne følelsen i krydderform. Og ikke overraskende er nettopp grillet eller ovnsbakt ørret (og laks eller røye) et ypperlig påskudd til å bruke utmarkskrydderet.

Kryddermiksen er ellers svært så anvendelig, både i enkle kombinasjoner som stekte koteletter (både svin og lam), grillet ørret eller kylling – og i tradisjonsretter som kjøttkaker og svinestek.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe utmarkskrydder i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016-06-30_grillet_smaaoerret-018

 

Grillet småørret fra skogstjernet

Ingredienser:

Småørret
½-1 ss smør per fisk
1-2 ts utmarkskrydder per fisk
Litt salt

Bilag:
Agurksalat
Rømme
Poteter (kokt eller bakt) ELLER baguette

 

Oppskrift:
Rens, skyll og tørk ørretene, og gni dem inn med salt og utmarkskrydder på inn- og utsiden. Legg litt smør inni fisken og klem godt sammen. Grill enten fisken slik den er rundt 4-5 minutter på hver side (fisken løsner noe fra grillristen når den er ferdig), eller pakk den inn i aluminiumsfolie og grill i rundt 5 minutter på hver side. Bruker du steketermometer, er anbefalt kjernetemperatur på ørret 52-55 °C.

Server gjerne ørreten på tradisjonelt vis, med en enkel agurksalat, rømme og kokte poteter. (For agurksalat: skjær opp ½-1 slangeagurk med ostehøvel, rør inn ½ ts salt, 2 ss eddik, 1 ss sukker og eventuelt litt dill. La trekke i minst 10 minutter).

 


 

2016-06-21_landsens_svinekoteletter_vm_014

 

Landsens svinekoteletter

Ingredienser:

1 svine- eller nakkekotelett
2 ts utmarkskrydder
½ ts salt
Litt smør eller nøytral olje

Bilag:
Stekte eller kokte grønnsaker (f.eks. pære) med litt utmarkskrydder
Poteter, jordskokk eller pasta
Fersk gressløk, vårløk eller persille

 

Oppskrift:
Smør inn hver kotelett med rundt 2 ts kryddermiks og la trekke i minst 10 minutter, eller mariner kotelettene over natten i utmarkskrydder og litt olje. Husk også salt! Stek kotelettene på høy varme i noe smør, eller grill dem.

Stek, grill eller kok grønnsaker med salt og litt kryddermiks. Grønnsaker som passer ekstra godt er squash, gulrøtter, bønner, erter og pære(!). Server gjerne med poteter, jordskokk eller pasta, samt noe grønt (for eksempel fersk gressløk, vårløk eller persille).

 


 

2016-06-27_norsk_lammekjoettdeig-005

 

Rask, urnorsk lammekjøttdeiggryte

Ingredienser:

500 g lammekjøttdeig
3 ss margarin eller nøytral olje (raps, solsikke)
2 løk
2 gulrøtter
½-1 slangeagurk
2 ss utmarkskrydder
1 ss hvetemel
1 ts salt
1-200 ml vann (eller melk)

Bilag:
Poteter, jordskokk eller ris
Evt. litt rømme eller crème fraîche

 

Oppskrift:
Sett på poteter, jordskokk eller ris. Finhakk løk og gulrøtter, kjør agurken i blenderen til den blir flytende og varm vannet eller buljongen. Varm en stor panne med matfettet og stek løk og gulrøtter til de brunes lett. Ha så i lammekjøttdeigen og stek til dette skifter farge. Bland så inn utmarkskrydder, mel og salt, og la det gjerne svi seg lett i pannen. Slukk så med den “flytende” agurken og eventuelt ekstra vann eller melk (se an). La småkoke under omrøring i 5-7 minutter mens du regulerer væskebeholdningen og smaker til med salt og pepper.

Server varmt, sammen med poteter, jordskokk eller ris. Litt rømme eller crème fraîche smaker godt ved siden av. Vil du pynte med noe ferskt grønt, passer timian, vårløk eller salatblader best.

 


 

2016-10-06_faar-i-utmark_vm_016

 

Får-i-utmark

Ingredienser:

1 kg fårikålkjøtt
1-2 ss margarin eller nøytral olje (raps, solsikke)
750 g poteter
2-3 gulrøtter
1 stor løk
500 ml buljong (2 terninger)
200 ml fløte
1+2 ss utmarkskrydder
1+1 ts salt
EVT. litt fersk gressløk eller vårløk

 

Oppskrift:
Varm en massiv gryte (en som tåler å settes i ovn, inkludert lokket) på kokeplaten og varm matfettet godt. Fres det vaskede og tørkede kjøttet kort på alle sider. Rør så inn 1 ts salt og 1 ss utmarkskrydder, og hell deretter i litt (ca. 100 ml) vann. La koke/dampe under lokk på middels varme i 40-45 minutter, mens du påser at det er væske nok i gryten. Sett stekeovnen på 220 °C. Imens skrelles poteter, løk og gulrot og kuttes i store biter (4-5 cm), og buljongen kokes opp. Ta kjøttet av platen og rør inn grønnsakene, buljongen og 1 ts salt.

Ha på lokk igjen og sett i forvarmet ovn (til sammen i 2 timer*). Etter 1 times sjekkes væskebeholdningen og det røres litt. Etter halvannen time røres fløten og 2 ss utmarkskrydder inn (og mer vann ved behov). 10 minutter før full tid fjernes lokket og toppgrillen settes på.

Server varmt i gryten eller på et fat. Pynt gjerne med litt hakket gressløk eller vårløk.

*Merk: Ved kjøtt fra ungt lam reduseres steketiden med opptil en halv time: Sjekk konsistensen etter 1 time!

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe utmarkskrydder i vår nettbutikk, her.