2016_Pimenton_Vera_soet_VM_004

 

 

Pimentón de La Vera er røkt paprika som er blitt tørket og pulverisert i La Vera-dalen i den sørspanske regionen Extremadura. La Vera-paprikaen har beskyttet opprinnelsesmerking og er dermed et eksklusivt lokalprodukt.

Dette særegne paprikapulveret er til dels håndlaget i en arbeidsintensiv prosess. Den ferske paprikaen skal røkes på eikeved før den tørkes og males i flere omganger. Resultatet er en vedvarende, delikat og sterk røyksmak. Og et ekstra finmalt paprikapulver med sterke, røde fargepigmenter.

Fra å være en lokal spesialitet i Extremadura, har pimentón de La Vera erobret verden i løpet av de siste årtiene. Heller ikke i det meste av Spania har denne delikatessen vært mye i bruk før i nyere tid.

Det som finnes av tradisjonsoppskrifter med La Vera-paprika er dermed stort sett knyttet opp mot råvarer og mattradisjoner fra Extremadura (som for øvrig er den regionen som lager Spanias beste og dyreste spekeskinker). Pluss Galicia, ved den spanske nordvestkysten, som for lenge siden har adoptert La Vera-paprikaen.

Pimentón de La Vera brukes i dag stort sett på same måte som “vanlig” paprikapulver. Klassiske bruksområder og oppskrifter fra Extremadura, Galicia og resten av Spania fokuserer på kylling, skalldyr, egg, poteter og risretter.

Det er kanskje til egg dette paprikapulveret er mest i bruk, det være seg stekte egg, posjerte egg eller kokte egg. Da er det kun å gå frem på vanlig måte, og så drysse over noe pimentón de La Vera ved servering. I tillegg er det vanlig å ha over litt extra virgen olivenolje.

Men du anbefales å prøve deg frem med fiske- og skalldyrsretter! Det er nemlig til denne type mat pimentón de La Vera passer aller best. Og det er derfor sjømatfokuserte Galicia var blant de første til å oppdage denne spesialiteten fra Extremadura.

“Pikankt” eller “søt”?
Når skal man så bruke “pikant” og “søt” La Vera-paprika? Det vil de fleste oppskriftene ikke si noe om, nettopp fordi det er en smakssak. I retter med pimentón de La Vera er det derfor som regel heller ikke nødvendig å angi pepper eller chili (med mindre du vil ha det ekstra sterkt), fordi du regulerer styrken gjennom blandingsforholdet søt og sterk paprika.

“Pikant” La Vera-paprika er mildere enn chili, så man kan bruke en del av den uten å forbrenne seg, og slik også nyte den røkte paprikasmaken. Liker du ikke sterkt, bruker du kun “søtt” paprikapulver. Pleier du å bruke litt pepper eller bitte litt chili, ha i 50-50 “pikant” og “søtt” pulver. Det er også den vanligste bruken i Spania. 100 % “pikant” pimentón de La Vera vil tendere mot sterkt.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe La Vera-paprika (pikant) i vår nettbutikk, her. Eller også La Vera-paprika (søtt), her.

 

Oppskrifter

 

2017.01.15_Tiberios_VM_046

 

Tiberios – Nordspanske blåskjell med La Vera-paprika

Ingredienser:

1 kg store, ferske blåskjell
2 ss god olivenolje
1 løk
EVT. ½ rød paprika
4 hvitløkbåter
100 ml tørr hvitvin
7-8 ss passerte tomater
2 ts hvetemel
2 ts pimentón de la Vera
Salt

Bilag:
Lyst brød (type baguette)

 

Oppskrift:
Rens blåskjellene og kast alle som ikke vil lukke seg. Finhakk løk, hvitløk og eventuell rød paprika. Varm olivenoljen i en panne. Stek opp løk, hvitløk og eventuell paprika på middels varme til løken er myk. Slukk med hvitvin, ha i tomatene og la småkoke i 5-10 minutter. Samtidig dampes blåskjellene i en kjele med et minimum av vann/vin i 6-8 minutter, eller til skjellene har åpnet seg, pluss ett minutt. Plukk blåskjellene ut av kraften. Ikke kast kraften! Brekk av og kast topplokkene til blåskjellene, slik at bløtdyrene blir liggende i underskallet.

Ha samtidig sausen i blenderen eller bruk stavmikser til den blir helt jevn. Rør inn mel og (pimentón de la Vera) og miks dette godt med blenderen/mikseren. Spe ut sausen med blåskjellkraften. Den skal bli godt flytende, men med bitt litt konsistens. Varm og la småkoke under omrøring i 4-5 minutter. Smak til med salt og eventuelt chilipulver. La blåskjellene koke med oppå sausen i et kort minutt, slik at de varmes. Legg blåskjellene på tallerken eller fat og hell sausen over dem. Ved siden av serveres lyst brød (type baguette).

 


 

2017.01.26_Calamares_a_La_Vera_VM_011

 

Calamares a La Vera – Blekksprut i tomat- og paprikasaus

Ingredienser:

1 kg (frosne) kalmarer
1 stor løk
2-4 hvitløkbåter
EVT. 1 chili
4-6 poteter
4-6 ss olivenolje
EVT. 1 ss ñora
100 ml tørr hvitvin
400 ml/g hakkede (boks)tomater
2 ts pimentón de La Vera
1 ts (+) salt

Bilag:
Lyst brød (type baguette)
Litt fersk bladpersille ELLER basilikum

 

Oppskrift:
Tin blekkspruten og skjær dem i ringer. Hakk løk, hvitløk og eventuell chili. Skrell potetene og kutt dem i 2-5 biter. Varm en stor panne eller gryte du har lokk til med oljen. Fres løken på middels varme til den bløtner, og ha etter hvert også i hvitløk og eventuell chili. Skru opp varmen og ha i blekkspruten. Stek til ringene stivner/tar form. Slukk så med hvitvin og etter hvert bokstomatene. Kok opp og ha i potetene (og eventuell ñora). Rør også inn 1 ts pimentón de La Vera og noe salt. La koke i under lokk og på svak varme i totalt 30 minutter: Rør av og til og påse at potetene er under “vann”. For en litt tykkere saus, kok de siste 10 minuttene uten lokk. Ha i 1 ts til med pimentón de La Vera 5 minutter før slutt. Smak til med salt og chili.

Server varmt. Strø over litt hakket persille eller basilikum ved servering. Ved siden av passer et par nystekte småbaguetter.

 


 

2017.02.01_Torsk_Pimenton_La_Vera_VM_011

 

Fersk torsk på nordspansk vis

Ingredienser:

5-600 g fersk/frossen torskefilet
5-6 ss god olivenolje
1 løk
1-3 hvitløkbåter
1 rød paprika
1 grønn paprika
2-3 saftige, solmodne tomater
1 toppet ts pimentón de La Vera (helst “pikant”)
1 ts salt
2-3 poteter
EVT. 1 ss strøkavring

 

Oppskrift:
Hakk løk og hvitløk. Skjær paprikaen i pene lange strimler. Kutt tomatene i ikke for store biter. Skrell potetene og kutt dem i terninger på 2-3 cm. Varm en panne med olje og stek løken på middels varme. Ha etter hvert også i hvitløken og paprikaen og stek til det blir bløtt. Rør så inn tomatene, samt La Vera-paprika og salt. Fres kort og slukk med 200 ml vann. Kok opp og ha i potetene, som skal dekkes best mulig med væske. La småkoke i 20 minutter under lokk. Vurder nå om du vil tykne sausen litt med noe strøkavring. Legg så torskebitene oppå grønnsakene (skinnsiden ned), strø over litt salt og la dampe/trekke i 8-10 minutter til.

Når torsken er ferdig, bland ingrediensene lett. Server varmt. Hell gjerne over litt extra virgen olivenolje og strø over litt hakket persille og/eller pimentón de La Vera.

 


2017.02.03_Crema_de_coliflor_VM_017

 

Crema de coliflor al pimentón de La Vera – Spansk blomkålsuppe

Ingredienser:

500 g blomkål
250 g purreløk
2 poteter
1 hvitløkbåt
EVT. 100 g sellerirot
2-3 ss vanlig olivenolje
600 ml vann ELLER grønnsaksbuljong
250 ml melk
1 ts (+) salt

Bilag:
2-4 ss extra virgen olivenolje
1 ts pimentón de La Vera
EVT. 2-4 egg ELLER 70-100 g serranoskinke
Lyst brød (type baguette)

 

Oppskrift:
Rens og kutt blomkål, purreløk, poteter, hvitløk og eventuell sellerirot i ikke for store biter. Varm en stor gryte med oljen og fres alle grønnsakene forsiktig, på middels til lav temperatur, i 5-10 minutter. Fyll på med vann/buljong og melk. Kok opp og la småkoke under lokk i 25-30 minutter. Når grønnsakene er godt gjennomkokt, jevn det hele med stavmikseren. Spe eventuelt ut med litt mer vann og smak deretter til med salt.

Ved siden av lager vi enten posjerte egg (kok uten skall, gjerne i en liten pose, i rundt 6-8 minutter) eller kutter tynne skiver serranoskinke i mindre biter. Egg eller skinke has i hver suppetallerken. Hell også over litt ekstra god olivenolje og dryss forsiktig over noe pimentón de La Vera. Server varmt, helst med noe lyst brød ved siden av.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe La Vera-paprika (pikant) i vår nettbutikk, her. Eller også La Vera-paprika (søtt), her.