Thon au safran: Seychellisk tunfisk i gurkemeiesaus

posted in: Fisk og skalldyr | 0

2015.06.30_Thon_au_safran_VM_126

Tunfisk, riktig tilberedt, er havets indrefilet. Normalt er den best stekt eller grillet, med minst mulig dill. Men på Seychellene har de en indiskinspirert måte å tilføye en saus på, som virkelig er verdt ekstrajobben. Det heter “i safran”, men det er i realiteten en saus med gurkemeie (kurkuma).

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

“Safrantunfisk” var en av rettene som overbeviste meg om det lokale kjøkkenet da jeg hadde et lengre opphold på Seychellene. Den demonstrerte tilgang på ypperlige råvarer, kunnskap om god råvarebehandling og sans for å kombinere de beste ideene fra forskjellige kulturer.

Seychellene, en afrikansk øygruppe i Indiahavet, er et kreolsk samfunn. Det vil si, de har utviklet noe nytt og spennende med utgangspunkt i flere kulturer: Konkret den europeiske (mest franske), indiske og østafrikanske. Rist godt, tilføy tropisk miljø, og du får seychellisk, kreolsk kultur. Og matkultur.

Thon au safran, eller “tunfisk i safran”, er et klassisk produkt i så henseende. Opphavet kommer utenfra, men man har brukt impulser fra flere kilder for å skape noe unikt og autentisk som har et klart stempel fra Seychellene.

Retten har utvilsomt sitt opphav fra Det indiske subkontinentet, og de mange indiske immigrantene til Seychellene. Jeg har funnet lignende oppskrifter, nesten helt identiske, fra Sør-India, Sri Lanka og Maldivene, men der spiller kokosen en mindre fremtredende rolle.

Og ikke minst koketeknikken på Seychellene er litt annerledes enn i oppskriftene fra Det indiske subkontinentet. På Seychellene blir fisken nemlig grillet eller stekt for seg, og den blir varmebehandlet i kortere tid. Man kan, nesten helt objektivt, si at dette er en “mer riktig” måte å behandle tunfisken på. Slik kommer den mer til sin rett, og det er seychellerne flinke til.

For tunfisk er nemlig en ypperlig råvare. Altfor mye av denne kvalitetsfisken havner dessverre på boks, og altfor lite havner som fileter i butikkens ferskvaredisk eller frysere. I hvert fall her i Nord-Europa.

En tunfiskfilet er nemlig havets versjon av en biff eller indrefilet! Det merker du når du steker den. Steker du den for mye (som de fleste, selv restauranter, gjør), blir den tørr og ligner tunfisk på boks. En skikkelig tunfisksteak skal være “raw” eller “medium”, altså rød på innsiden. Da er den saftig og smakfull.

Vanlig tykke tunfiskbiffer skal stekes (eller grilles), på høy varme, i akkurat 2 minutter på hver side. Olje, salt, eventuelt krydder. Ferdig. Det er hurtigmat, det!

På Seychellene bruker de denne kunnskapen om råvaren når de lager “safrantunfisk”, en av de få rettene hvor en saus faktisk bidrar med noe positivt til fersk tunfisk. Den seychelliske oppskriften, i motsetning til den indiske, gir tunfisken kortest mulig varmebehandling – derav mest mulig steking og minst mulig koking.

Så klarer du å skaffe fersk (eller frossen) tunfisk, prøv å steke den som biff, eller prøv denne deilige kreolske varianten fra Seychellene. Dette er i hvert fall min yndlingsrett fra dette tropiske øyparadiset!

Innkjøp & mengder
Du får tak i alle ingrediensene, unntatt tunfisk og kokosmel, i vanlige dagligvarebutikker. Tunfisk kjøpes rimelig i (asiatiske) innvandrerbutikker med frysedisk. Se etter filetene som er aller tykkest. De er best til de fleste bruk (denne retten, steking og grilling). Du kan bruke fisken “bonito” i stedet for tunfisk.

Kokosmelet (som er ganske så grovt) finnes også i de fleste innvandrerbutikker. Men du kan også bruke vanlig kokosmasse og ha det i kjøkkenmaskinen. Kjør til du får et grovt pulver. Dette kan forresten brukes i et stort antall sauser og bakst, der du vil ha litt tropisk kokossmak men ikke tygge på nøttebitene.

Oppskriften kan tilpasses 2 eller 3 personer. Regn 250 g tunfisk per person og reguler med rismengden. Sausen rekker til to eller tre.

 

2015.06.30_Thon_au_safran_VM_002

 

Oppskrift

Ingredienser, til 2 eller 3

6-8 ss solsikkeolje
500-750 g fersk tunfisk, filet i store terninger
1 stor / 2 små løk, i skiver
2-3 cm fersk ingefær
3-4 hvitløkbåter
½-2 fersk chili
1 stor / 2 små tomater, kuttet
2 ts gurkemeie/kurkuma (kjøp her)
2 ts ingefærpulver (kjøp her)
½ ts kardemomme (pulver) (kjøp her)
400 ml kokosmelk
Evt. 3-6 curryblader (ferske eller tørre)
2-3 ss kokosmel (du kan knuse kokosmasse)
1½ ts salt

Evt. Noen blader fersk koriander

Langkornet ris (type basmati)
Evt. Achards de légumes créole

 

2015.06.30_Thon_au_safran_VM_009

Skyll tunfisken godt og skjær den i store terninger på ca. 4×4 til 5×5 cm. Kutt løken i skiver og tomaten(e) i småbiter.

 

2015.06.30_Thon_au_safran_VM_008

Lag en paste av ingefær, hvitløk og chili. Smak på chilien (alle er forskjellige) før du bestemmer deg for hvor mye du skal bruke! Egentlig brukes morter til å lage pasten. Du kan jukse med kjøkkenmaskin, men resultatet blir ikke like bra.

 

2015.06.30_Thon_au_safran_VM_013

Varm oljen i en dyp men flat panne. Det skal være høy varme, men ikke så hett at oljen begynner å dampe. Ha i fisketerningene.

 

2015.06.30_Thon_au_safran_VM_028

Stek fisketerningene i til sammen ett minutt, og snu bitene minst en gang i løpet av dette, så den får litt farge på alle sider. Tunfisken skal bare halvstekes, da den skal i sausen etterpå.

 

2015.06.30_Thon_au_safran_VM_034

Ta den halvstekte tunfisken ut av pannen og legg til side. Strø over litt salt.

 

2015.06.30_Thon_au_safran_VM_037

Ha løken i den samme pannen med den samme oljen. Stek den lett.

 

2015.06.30_Thon_au_safran_VM_048

Rør inn pasten av hvitløk, ingefær og chili. Stek lett.

 

2015.06.30_Thon_au_safran_VM_057

Rør inn tomaten(e) og stek i rundt 2 minutter. Demp varmen, dersom du ikke allerede har måttet gjøre det.

 

2015.06.30_Thon_au_safran_VM_070

Ha i de tørre krydderene (2 ts gurkemeie, 2 ts ingefærpulver og ½ ts kardemomme), og rør disse godt inn. Det må gjerne klistre seg litt.

 

2015.06.30_Thon_au_safran_VM_080

Slukk sakte med kokosmelken, og rør denne godt inn (løs også opp klistret krydder i pannebunnen). Ha også i eventuelle curryblader, samt kokosmel og salt.

 

2015.06.30_Thon_au_safran_VM_101

Sett ned varmen. La småkoke, helst under lokk, i 10-15 minutter. Sausen skal bli passe tykk og kremaktig. NB: Sett risen til koking.

 

2015.06.30_Thon_au_safran_VM_104

Ha så tunfiskbitene forsiktig i sausen. La disse koke med, helst under lokk, i 2-3 minutter, ikke mer.

 

2015.06.30_Thon_au_safran_VM_116

Fjern eventuelle curryblader før servering. Server med langkornet ris. Pynt gjerne med litt korianderblader (ikke viktig for smaken, kun til pynt). Retten er god (og ekstra dekorativ) med den lokale grønnsaksblandingen “Achards de légumes” (en kaldrett) ved siden av.

 

 

 

Leave a Reply