Blaaskjellkrydder_VM_002

 

 

Blåskjellkrydder er vi jo egentlig ikke vandt til i Norge, men det finnes i mange varianter av dette på kontinentet. Om det har noe poeng? Jo visst! Et godt blåskjellkrydder skaper en ekstra smaksopplevelse og kan til og med gjøre hvitvinen i kraften overflødig.

Den kanskje beste oppskriften med blåskjell i fjæra er også den enkleste. Ferske blåskjell, krydderblanding, litt vann og gjerne litt smør. Hvitvin er helt unødvendig for en kjempenydelig smaksopplevelse! Ergo er det nok å ha med en kjele og en liten krydderpose ned i fjæra, samt litt hell for å finne gode blåskjell.

De fleste av oss lager vel likevel blåskjellene hjemme på eget kjøkken. Da er det selvsagt lov med en skvett hvitvin. Og bruker du en tørr riesling, og gjerne litt smør og løk, får du en av de store klassikerne fra Rhinen med denne krydderblandingen: Rhinske blåskjell.

For den kanskje aller heftigste smaksopplevelsen bruker vi også en god skvett fløte, litt hvitvin, sjalottløk og noe hakket (blad)persille. Da får vi moules à la crème, en fransk klassiker av de store. Med litt fersk baguette ved siden av, er dette en uovertruffen blåskjellopplevelse!

Men bruk av blåskjellkrydder åpner altså også opp for å gjøre det svært enkelt og likevel få et herlig resultat. For en rask forrett, for eksempel, kan vi bruke newzealandske blåskjell (grønnskjell), som selges frosne i mange Asia-butikker og kan tines i akkurat rett antall. Og akkurat som i de andre oppskriftene, er det kun blåskjell, krydder og en klatt smør som gir det beste resultatet. Og litt hvitt brød ved siden av.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe blåskjellkrydder i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2017.06.21_Blaaskjell_i_fjaera_VM.jpg 002

 

Blåskjell i fjæra

Ingredienser:

1 kg blåskjell
1 ss blåskjellkrydder
100 ml vann
2 ss smør
EVT. litt fersk persille
EVT. lyst brød (og smør)

 

Oppskrift:
Varm smør i en gryte og ha i blåskjellkrydderet. Fres kort og slukk med litt vann. Kok opp under lokk. Når dette fosskoker, ha i de godt rensede blåskjellene. Ha på lokk igjen og la dampe i 5-8 minutter (til skjellene har åpnet seg, pluss 1-2 minutter). Rist godt på gryten en gang i blant, slik at kraften får trengt inn i blåskjellene.

Server varmt, gjerne rett fra gryten. Ved anledning, strø over litt hakket, fersk persille og server lyst brød (baguette) og smør ved siden av. Bruk da brødet til å suge opp kraften.

 


 

2017.06.21_Rheinische_Muscheln_VM.jpg 009

 

Muscheln rheinische Art: Blåskjell i hvitvin på tysk manér

Ingredienser:

1 kg blåskjell
1 ss blåskjellkrydder
EVT. 1 ss smør
EVT. ½ løk
100 ml tørr hvitvin (GJERNE riesling)
HELST litt fersk persille
Mørkt rugbrød (og smør)

 

Oppskrift:
Bruker du løk, finhakk denne og fres den i 4-5 minutter i en gryte med litt smør. Slukk dette med hvitvinen, sammen med krydderene og kok opp.

Uten løk og smør, koker du kun opp vinen med krydderene. Når det hele fosskoker, ha i de godt rensede blåskjellene. Ha på lokk igjen og la dampe i 5-8 minutter (til skjellene har åpnet seg, pluss 1-2 minutter). Rist godt på gryten en gang i blant, slik at kraften får trengt inn i blåskjellene.

Server varmt, gjerne rett fra gryten. Strø helst over litt hakket, fersk persille. Ved siden av serveres typisk Schwarzbrot, eller det mørkebrune, kompakte rugbrødet, samt smør. Men baguette smaker også veldig godt ved siden av.

 


 

2017.06.21_Moules_a_la_creme_VM.jpg 003

 

Moules à la crème: Blåskjell i fløte og vin

Ingredienser:

1 kg blåskjell
1 ss blåskjellkrydder
1 ss smør
1 (liten) sjalottløk
50 ml tørr hvitvin
150 ml fløte
Litt fersk persille
Lyst brød (og smør)

 

Oppskrift:
Finhakk løken og fres den i 4-5 minutter i en gryte med litt smør og blåskjellkrydderet. Slukk dette med hvitvinen, og rør kort deretter inn fløten. Kok opp under lokk. Når det hele fosskoker, ha i de godt rensede blåskjellene. Ha på lokk igjen og la dampe i 5-8 minutter (til skjellene har åpnet seg, pluss 1-2 minutter). Rist godt på gryten en gang i blant, slik at sausen får trengt inn i blåskjellene.

Server varmt, gjerne rett fra gryten. Strø over litt hakket, fersk persille og server lyst brød (baguette) og smør ved siden av. Bruk brødet til å suge opp kraften.

 


 

2017.06.18_Newzealandske_blåskjell_VM.jpg 006

 

Newzealandske blåskjell

Ingredienser:

500 g frosne grønne “blåskjell”
2 ss smør
2 ts blåskjellkrydder
150 ml vann
EVT. noen blader persille til pynt
Lyst brød (og smør)

 

Oppskrift:
Tin blåskjellene. Ha smør og krydder i en gryte og fres lett. Slukk med vannet og gi et oppkok (under lokk) på et par minutter. Ha i skjellene når det fosskoker. Sett på lokk og la trekke i 4-5 minutter. Rist litt på gryten, slik at skjellene tar til seg kraften.

Server varmt, gjerne pyntet med litt hakket, fersk persille, og gjerne som en rask forrett. Ved siden av passer hvitt brød (baguette) og smør.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe blåskjellkrydder i vår nettbutikk, her.