Syltekrydder_VM_005

 

 

Sylting er en av de eldste måtene å konservere mat på. I tillegg er det en god, gammel måte å tilføre maten ekstra smaker og kvaliteter. Sånn som agurken, som definitivt smaker bedre og mer interessant etter å ha blitt syltet enn fersk. Og sursilda ..!

Sylting kan gjøres enkelt, med kun en saltlake eller kun en enkel eddiklake. Men man har i uminnelige tider tilført ekstra smaker til syltelaken. Mest typisk er sennepsfrøene, som gir det meste en herlig ekstra kvalitet. Urter som dill, estragon og laurbærblader er også typiske ekstrasmaker i vår kulturkrets. I tillegg er pepper og løk blitt vanlige ekstrasmaker.

Når man sylter i dag, bruker man i regelen ferdigblandede syltekrydder, som dette. I tillegg tilføyer man gjerne noen ferske ekstrasmaker. Særlig anbefalelsesverdig er dillkroner (altså blomsten), men også løkskiver, hvitløk, fersk ingefær, urter som estragon, timian og sar og blader fra ripsbærbusken eller vinblader.

Så gjelder det å finne rett balanse mellom eddik, vann, salt og sukker. Oppskrifter fra kontinentet bruker ofte enten mye salt og ganske lite eddik, eller en stor andel eddik. Verken i Tyskland, Polen eller Russland brukes sukker i noen særlig grad. Norske oppskrifter bruker i regelen vesentlig mer sukker og en heller mindre andel eddik. Oppskriftene nedenfor er mer kontinentale enn norske. For en smak som ligner sylteagurken du kjøper på super’n, bruk derfor vesentlig mer sukker enn angitt nendenfor.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe syltekrydder i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2018.07.08_Sylteagurk_VM_004

 

Sylteagurk

Ingredienser:

1 kg små, rå agurker
2-3 liter godt saltet vann (1 ss salt per liter)

500 ml vann
500 ml mild, lys eddik (7 %)
1½ ss syltekrydder
1 ts salt
1+ ss sukker*
EVT. litt fersk pepperrot
EVT. blader fra en ripsbusk

* Merk: Mange norske oppskrifter bruker en hel dl sukker per kg agurk

 

Oppskrift:
Skrubb og vask agurkene grundig. Stikk flere hull i dem med en spiss gaffel eller lignende. Legg agurkene i saltet vann over natten (12-24 timer). Påse at alle er helt under vann.

Neste dag kokes vann, eddik, syltekrydder, salt, litt sukker og eventuelt pepperrotbiter og ripsblader raskt opp. Ta av varmen og la avkjøles. Ta agurkene ut av saltvannet, tørk dem lett og legg dem i egnede kar (dersom de skal holde i flere måneder, legg dem i steriliserte sylteglass). Hell den lunkne eller kalde eddiklaken over agurkene og dekk til (evt. sett på lokk). Pass på at agurkene er fullstendig dekket av væske! Eventuelle ripsblader legges gjerne nederst i glassene, under agurkene. Agurkene bær lagres i minst 3 uker før de skal spises.

 


 

2018.07.08_Skivet_sylteagurk_VM_001

 

Skivet sylteagurk

Ingredienser:

1 kg små, rå agurker (ikke altfor små!)
650 ml vann
350 ml mild, lys eddik (7 %)
1½ ss syltekrydder
2 ts salt
2+ ss sukker*
EVT. 4-5 dillkroner og noen kvaster dill

* Merk: Mange norske oppskrifter bruker en hel dl sukker per kg agurk

 

Oppskrift:
Skrubb og vask agurkene grundig. Kutt dem i pene, ikke for tynne, skiver, gjerne med bølgemønster. Kok opp vann, eddik, syltekrydder, salt og sukker. Når det koker, hell i agurkskivene og eventuelt noen hele dillkroner og -kvaster, og varm til kokepunktet en rask gang til. Ta straks av varmen og hell rett over i steriliserte glass. Pass på å få med om lag like mye krydder (og eventuell dillblomster) i hvert sylteglass! Pass også på at agurkene er fullstendig dekket av væske! Agurkene bør lagres i minst 2 uker før de skal spises.

 


 

2018.07.09_Mixed_pickles_VM_053

 

Mixed pickles

Ingredienser:

2 l vann
200 g salt

1 kg rensede, rå grønnsaker
-> F.EKS. småagurker, perleløk, rød paprika, gulrot, blomkål, reddik, snittbønner
2-6 hvitløkbåter
EVT. 1 rød chili
600 ml vann
400 ml lys, mild eddik (7 %), gjerne eplesidereddik
1½ – 2 ss syltekrydder

 

Oppskrift:
Skrubb, syll og rens grønnsakene. Småagurker, skrelte perleløk og skrelte hvitløkbåter beholdes hele, men prikk gjerne agurkene med en spiss gaffel. Paprika kuttes i terninger på ca. 1 cm eller i tynne strimler. Gulrot skrelles og kuttes i pene skiver – eller bruk hele babygulrøtter. Reddik og eventuelt større agurk kuttes i pene skiver. Av blomkålen plukker vi pene, små rosetter. Av snittbønnene kuttes kun de to endene av, men lange bønner deles i to. Eventuell chili snittes på langs og frøene fjernes: Bruk den hel eller kuttet i like mange biter som du har sylteglass. Vei grønnsakene etter at de er renset, for å få korrekte forholdstall.

Løs opp saltet i vannet (eventuelt med et oppkok, men avkjøl i så fall laken). Legg de tilberedte grønnsakene i saltlaken og dekk godt til: Alle grønnsakene må ligge under vann. La stå over natten (8-12 timer).

Neste dag koker vi opp eddiklaken: Vann, eddik og syltekrydder. Ta av varmen og la avkjøles. Grønsakene tas ut av saltlaken, skylles kort og tørkes lett. Legg dem i en stor skål (dersom de skal spises raskt) eller fordel dem i steriliserte sylteglass (dersom de skal holde lengre). Pass på å fordele eventuell chili godt mellom flere sylteglass. Hell over den avkjølte eddiklaken. Påse at alle grønnsakene er godt dekket av lake!

La pickles syltes i minst 1 uke før du begynner å spise dem. I en tildekt skål i kjøleskapet vil de holde seg i 2-3 måneder. I steriliserte glass (trenger ikke kjøleskap) holder de seg i over et år.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe syltekrydder i vår nettbutikk, her.