Sucuklu menemen: Tyrkisk eggerøre med pølse og mer

posted in: Kjøttretter | 0

Eggerøre kan høres kjedelig ut, men ikke den tyrkiske versjonen menemen! Her er grunnlaget nemlig egg, tomater og krydder. Så sper vi på med for eksempel sucuk (krydret storfepølse), eller ost, grønnsaker, eller det som er til overs i kjøleskapet!

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Dette er oppskriften til en sucuklu menemen, altså en krydret eggerøre med den kjente, tyrkiske pølsa sucuk (uttales “sodsjukk”). Sucuk er en krydret storfepølse som er såkalt halal, altså lov for muslimer å spise. Den er godt tilgjengelig i Norge. Men ikke-muslimer må jo gjerne bruke en enda mer tilgengelig pølse med svin (prøv i så fall noe i retning pepperonipølse eller mild chorizo).

Menemen er ikke nødvendigvis med pølse. Det er en drøss med mer eller mindre formelle oppskrifter med annet tilbehør, og enda mange flere med improvisasjoner og personlige preferanser. Dette er med andre ord ikke en fastspikket oppskrift, men derimot et vidt konsept som det er lov å leke seg med, om du er muslim eller ikke!

Men får du tak i sucukpølse, anbefales du å prøve, fordi den er perfekt krydret til denne og andre orientalske retter. Og sucuk og egg er virkelig en utsøkt blanding! Det er flere tyrkiske retter som bruker nettopp denne kombinasjonen.

Frokostklassiker nummer én i Tyrkia er sucuklu yumurta, som rett og slett betyr “egg med sucuk” (eller tyrkernes versjon av egg og bacon). Her kuttes pølsa i biter, stekes lett, og det tilføres et par egg, som stekes som speilegg. Av denne retten finnes det igjen en mengde varianter, som for eksempel stekt egg med (stekt) tomat og sucuk. Og da nærmer vi oss menemen , altså denne retten, der eggene skal røres.

For deg som er litt kjent i midtøstenkjøkkenet, vil dette minne om den tunisiske (og israelske) lunsjretten sjaksjoka (se oppskrift her). Sjaksjoka er egg posjert i en smaksrik tomatsaus, som smaksmessig ligner ganske mye på menemen. Sistnevnte er imidlertid enda enklere å lage.

Som du kan tenke deg, er det et utall av varianter på oppskrifter på menemen, der sucuk slett ikke er påkrevd. Du har varianter med ost (typisk feta), vegetariske varianter, variasjoner over ulike typer grønnsaker og krydder som brukes, og så videre. Dette er hverdagsmat i Tyrkia, så man bruker det man er mest glad i, eller det som er til overs i kjøleskapet.

Versjoner uten sucuk er også kjent utenfor Tyrkia, og da særlig i Hellas. Der heter retten som regel strapatsada, men kalles også menemeni lokalt. I Hellas lages denne eggerøren først og fremst med tomat og feta. I Bulgaria heter den samme retten misj-masj og serveres som regel uten, men sjeldent også med sucuk, og gjerne med enda flere grønnsaker, som aubergine, squash eller okra.

Blant de største klassikerne i Tyrkia er imidlertid sucuklu menemen, altså med pølse. Og heller ikke her, finnes det kun én oppskrift. Standard ingredienser er, utover pølse og egg, paprika (typisk de små spisspaprikaene), tomater og stekefett (smør og/eller olje), samt lyst brød som tilbehør.

Alle de andre ingrediensene nedenfor kan du i grunn sløyfe, dersom det passer deg bedre slik, eller du vil lage en ekstra enkel rett. Selv synes jeg at fetaosten gjør et veldig positivt bidrag, at løken gir mer fylde, at vårløken gir litt å tygge i og at den mildere, tyrkiske chilien pul biber (kjøp HER) gir det ekstra stinget.

Teknikken er veldig enkel. Og er du like begeistret som oss (samt tyrkere flest), så er denne teknikken et godt utgangspunkt til å lage dine egne komposisjoner av menemen. Bruk det du har, og det du liker! For en menemen, med eller uten sucuk, er alltid et godt, mettende måltid!

 

 

Ingredienser

1 sucuk (100-125 g)
1 liten løk (ikke obligatorisk)
2-5 små spisspaprika ELLER 2 små “vanlige” paprika (gjerne røde og grønne)
2 ss god olivenolje
1+ ss smør
4-500 g smaksrike tomater
EVT. 1-2 vårløk
Salt
Paprikapulver
EVT. 100 g fetaost
4-5 egg
Pepper

Tilbehør:
Lyst brød
Pul biber
Litt bladpersille

 

 


Bruker du ferske, rå kastanjer, må de forkokes. Snitt et kors i skallet på hver enkel kastanje, og kok dem i rundt 5 minutter. Plukk ut, avkjøl minst mulig og skrell kastanjene (jo varmere de er, jo lettere går skallet av).

Kutt løken ganske smått. Kutt paprika i tynne strimler. Pølsa kuttes enten til ganske tynne halvskiver eller i små terninger. Tomater kuttes i små terninger.

Eventuell vårløk kuttes i ganske tynne skiver. Eventuell feta kuttes i små terninger eller smuldres ganske grovt.

 


Varm en stor panne med olivenoljen, løken og paprikaen. Stek på middels varme til løken mykner. Deretter tilføyes pølsebitene, som stekes med i 3-4 minutter.

 


Rør inn tomatene. La småkoke i 4-5 minutter.

Husk å forberede brød og hakke persille!

 


Samtidig røres eggene forsiktig sammen (det trenger ikke bli jevnt). Rør inn ½ ts salt og den eventuelle fetaosten (i terninger eller smuldret).

 


Rør inn ca. 1 ts paprikapulver og litt pepper i grønnsakene, samt smør og eventuell vårløk. Når smøret har smeltet, rør inn eggerøra.
] Rør en gang i blant: Eggerøra trenger ikke å smuldre såpass opp som den typiske norske. Det holder som regel å vende den. Stek til alt har stivnet sånn passe.

 


Smak til med salt! Server varmt. Strø gjerne over litt hakket bladpersille og pul biber (tyrkisk mild chili), eller overlat dette til den enkelte. Lyst brød er veldig godt ved siden av.

 

 

Leave a Reply