Kroederens_husmannsmiks_VM_003

 

 

Dette er mirakelblandingen for den som vil lage kraftig norsk husmannskost! Unnfanget på Krøderen, under Norefjell, har denne enkle blandingen overrasket mang en matglad matgjest, og det til så forskjellige retter som kjøttkaker og lutefisk. Ja, her på Krøderen vil vi hevde at vi lager verdens beste kjøttkaker, og verdens beste ertestuing!

Husmannsmiksen er opprinnelig designet som et kjøttkakekrydder – både til kjøttkakene selv og til den brune sausen. Men miksen er også utsøkt i ertestuingen ved siden av kjøttkakene, og ertestuingen ved siden av lutefisken, har det vist seg. Faktisk blir ertestuingen utenkelig uten husmannsmiks når man først har vendt seg til den!

Blandingen passer egentlig i enhver kraftig saus (brun saus, og så videre) som skal smake litt gammeldags, av oldemors kjøkken. Det vil si, dersom oldemor var glad i kraftig kost. Husmannsmiksen passer både til det meste av fet tradisjonsmat, og til lettere retter som lapskaus. Selv uten buljong gir miksen en litt buljongaktig ekstraeffekt. Men pass på! Den har en høy andel pepper!

NB: Kryddermiksen kan også med fordel brukes til å piffe opp triste kjøpekjøttkaker! Bruk i så fall den delen av oppskriften nedenfor som omhandler sausen, og ha gjerne i bittelitt ekstra husmannskrydder.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe Krøderens husmannmiks i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2015.12.22_Kjoettkaker_VM_100

 

Kraftige kjøttkaker på husmannsvis (verdens beste?)

Ingredienser:

800 g kjøttdeig (storfe)
1 løk
1½ ts salt
2 ts husmannsmiks
½ ts bakepulver
1-2 egg
3 ss potetmel (eller maizena)
150-200 ml melk
Litt smult ELLER ribbefett til steking (smør går også)

Saus:
125 g smør
125 g hvetemel
1,2 l kraft (EVT. vann, kokt med 3 kjøttbuljongterninger)
1 ss honning
2 ss husmannsmiks

Bilag:
Ertestuing
Kokte poteter
Tyttebær (rørt eller syltetøy)
GJERNE litt hakket vårløk

 

Oppskrift:
Bland de salt, kryddermiks, bakepulver, egg og svært finhakket løk inn i kjøttdeigen. Bland ut potet- eller maismelet i melken. Kna også dette godt inn i kjøttdeigen. Varm en panne med stekefettet. Bruk en stor spiseskje, som jevnlig dyppes i vann, og fuktede hender til å forme kjøttkakene (en ekstra toppet skje per kake). Ha kakene i pannen én etter én, etter hvert som de formes. Stek til de er gyllne, på begge sider. De skal være helt gjennomstekte. Legg til side.

Over til sausen: Begynn med å koke en buljong og hold denne varm. Bruk gjerne skyllevannet fra stekepannen i buljongen. Brun smøret kraftig i en massiv gryte (helst en jerngryte). Smøret skal bli svidd og brunt, men ikke helt svart. Rør inn melet, la det bli mørkebrunt og rør inn en del av kryddermiksen. Spe sakte inn buljongen, under konstant visping. Ha så i resten av krydderet og honningen. La småkoke under stadig omrøring i minst 5 minutter. Smak til med salt og kryddermiks. Ha så i kjøttkakene, og småkok alt sammen i 4-5 minutter til.

Server med kokte poteter, ertestuing (helst kokt med litt husmannskrydder) og tyttebær. Litt hakket vårløk passer svært godt – og øl og akevitt, for en som liker slikt.

 


 

2016.01.10_Ertestuing_lutefisk_VM_007

 

Kraftfull ertestuing

Ingredienser:

300 g (3,4 dl) tørre, grønne erter
2 små / 1 stor løk
2-3 ss smør ELLER smult/ribbefett til steking
700 ml vann
2 ts salt
1-2 ts husmannsmiks
1 strøken ts sukker
1 ss ekstra virgen olivenolje
Smørjevning: 2 ss smeltet smør + 2 ss hvetemel

 

Oppskrift:
Dagen før: Legg de tørre ertene i rikelig med vann kvelden før. De trenger ikke å stå kaldt. Husk å lage nok ertestuing – denne får nemlig bein å gå på!

Neste dag: Hell av bløtleggingsvannet og skyll ertene. Finhakk løken og stek denne lett i en gryte med smør eller smult til de er bløte. Ha i 700 ml vann og de bløte ertene. Rør også inn salt, kryddermiks, sukker og olje. La koke på svak varme under lokk i ca. én time. Smak så på ertene om de er ferdige (=bløte). Er de ikke ferdige, kok videre men pass på at det er nok væske. Ertestuingen avsluttes med en meljevning: Smelt smør forsiktig og rør inn hvetemelet. Hell jevningen over ertene, rør inn og la småkoke i 5-6 minutter til under omrøring. Smak til med salt.

Denne ertestuingen serveres typisk som siderett. Den er helt nydelig til både lutefisken (bildet) og kjøttkakene, og passer egentlig også til julematen.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe Krøderens husmannmiks i vår nettbutikk, her.