Gresk_kryddermiks_VM_003

 

Grekerne kan kjøtt. Og da er det først og fremst lam, svin og kylling det er snakk om. Grekernes typiske krydderblanding passer dermed også best til nettopp disse tre typene kjøtt (ellers en uvanlig kombinasjon i krydderverden). Og i Hellas brukes denne krydderblandingen ikke minst til gyros, altså gresk kebab av svinekjøtt.

En gyros på kjempespyd er ikke noe vi enkelt kan lage hjemme. Men vi kan lage mange andre greske kjøttspesialiteter. Gresk krydderblanding, som består av både urter og krydder, passer i de fleste greske gryter. Og den passer ikke minst til stekt, ovnsbakt og grillet lamme- og svinekjøtt og kylling.

Og skal man være helt ærlig, passer gresk krydderblanding også til tyrkiske gryter, grillkjøtt og köfte (tyrkiske kjøttkaker, “keftedes” på gresk). Gresk og tyrkisk matkultur er nemlig svært lik, med det store unntaket svin, som ikke konsumeres i Tyrkia.

Gresk krydderblanding baserer seg på lange tradisjoner fra det østlige Middelhavet, og Det østromerske riket (Bysants, Konstantinopel) og Det osmanske riket (Istanbul), som historisk har vært en av Europas mest innflytelsesrike matkulturer. Østens krydder kom lenge til resten av Europa gjennom nettopp greske Konstantinopel, og derfor hadde man her tidlig tilgang på et bredere utvalg av eksotiske smaker. Men i volum og vekt er det først og fremst lokale, mediterrane urter og krydder som ble brukt i gresk, bysantinsk og tyrkisk mat.

Denne krydderblandingen fra Hellas gjenspeiler denne lange historien, men er også en representant for det moderne, greske kjøkkenet. Miksen gir en distinkt gresk smak på det meste av kjøtt og grønnsaker.

Blandingen er best egnet for svin, lam, kylling, poteter og stekte, mediterrane grønnsaker (type paprika, squash, aubergine), men den fungerer også godt til storfe (da særlig gryteretter). Den er i mindre grad egnet for sjømat.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe gresk kryddermiks i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2017.05.02_Paidakia_VM_008

 

Paidakia – Greske lammekoteletter

Ingredienser:

400 g lammekoteletter ELLER skivet lammelår
2-3 ts gresk kryddermiks
4-5 hvitløkbåter
½ ts salt
Litt extra virgen olivenolje
Sitron
EVT. noe fersk rosmarin eller bladpersille

Bilag:
Friterte potetbåter ELLER pommes frites
Stekte/grillede grønnsaker (type paprika, squash, aubergine)

 

Oppskrift:
Gni inn lammet med litt olivenolje, rikelig gresk kryddermiks og litt salt. La gjerne marineres i 10-20 minutter. Kutt eventuelle grønnsaker grovest mulig og mariner på samme vis.

Ved grilling: Grill lammekotelettene på vanlig vis (høy varme). Ha i så fall de hele hvitløkbåtene sammen med de andre grønnsakene på tynn rist på grillen. Grønnsakene trenger litt lenger tid enn kjøttet. For medium stekt kjøtt holder som regel 3-4 minutter på hver side.

Ved steking: Bruker du stekepanne, stek lammekotelettene på høy varme i rikelig med ordinær olivenolje. Ha i hakket eller skivet hvitløk i det siste stekeminuttet. Stek grønnsakene på samme vis. For medium stekt kjøtt holder som regel 3-4 minutter på hver side.

Anretning: Ha ferdig lam (og eventuelle grønnsaker) på tallerkenen. Hell over litt ekstra god olivenolje og eventuelt hakket (fersk) rosmarin eller bladpersille. Server friterte poteter og en sitronbåt eller sitronskive oppå eller ved siden av.

 


 

2017.04.28_Keftedes_VM_065

 

Keftedes – Greske kjøttboller

Ingredienser:

800 g kjøttdeig (enten svin eller 50/50 svin og storfe)
3 løk
4-5 hvitløkbåter
50 ml god olivenolje
1 ss hvitvinseddik
1-2 rundstykker
2 (små) egg
1½ ss gresk krydderblanding
1 liten bunt (blad)persille
1 ts salt
1 ts bakepulver

3-4 ss hvetemel
150 ml vanlig olivenolje

Tilbehør:
2-3 saftige tomater
Friterte poteter ELLER ris
Tsatsiki

 

Oppskrift:
Begynn med å bløtlegge rundstykket i vann (helst uten skorpe). La det trekke litt. Løk, hvitløk og eventuell persille skal finhakkes (helst i kjøkkenmaskinen). Det bløtlagte brødet klemmes tomt for væske og plukkes smått. Bland kjøttdeig, hakkede grønnsaker, brødmasse, olje, eddik, egg, greske krydder, persille, salt og natron. Kna godt og la stå i 1-2 timer i kjøleskapet. Samtidig foreberedes pommes frites eller ris, samt salat og jogurtdressing.

Rull jevne kjøttboller på størrelse med en pingpongball eller litt større, med en bolle kaldvann og 1-2 spiseskjeer som hjelpemidler. Rull de ferdige bollene i litt hvetemel. Varm en panne med mye vanlig olivenolje, og sett stekeovnen på 70 °C. Stek kjøttbollene på alle sider (ikke for mange av gangen) i til sammen 8-10 minutter, og påse at de er gjennomstekt. Ferdige kjøttboller holdes varme i stekeovnen.

Greske kjøttboller serveres slik de er, uten saus men med friterte poteter eller ris samt noe grønt ved siden av, helst sammen med en tsatsiki eller en annen jogurtdressing. Kjøttbollene tåler godt å varmes igjen.

 


 

2017.05.03_Suvlaki_VM_035

 

Suvlaki – Greske grillspyd

Ingredienser:

Ca. 750 g lett marmorert svinekjøtt
1 sitron
50 ml extra virgen olivenolje
1½ ss gresk kryddermiks
1 ts salt

1 ts tørket oregano

Tilbehør:
1-2 sitroner
Ris ELLER friterte poteter
Tsatsiki
EVT. (gresk) salat

 

Oppskrift:
Kutt kjøttet i terninger på 3-4 cm. Rens bort eventuelle trevler. Rør sammen sitronsaft, olje, salt og gresk kryddermiks i en bolle, og bland til sist inn kjøttbitene. Rør godt, dekk til, sett kjølig og la trekke i et par timer. Husk å forberede ris eller pommes frites, og salat med tsatsiki eller en annen jogurtdressing.

De ferdig marinerte kjøttbitene skal nå tres på tre- eller metallspyd, tett i tett. Ha spydene på den svært varme men ikke glohete grillen. Det er meningen at spydene skal snus jevnlig mens de stekes i til sammen ca. 10 minutter. Når grillspydene er ferdiggrillet, legg over på serveringsfat og strø over litt tørket oregano. Garner gjerne med tomat- og/eller sitronbåter.

Legg gjerne grillspydene over en seng av ris eller pommes frites. Server straks. Litt tsatsiki og noe salat passer også svært godt ved siden av, samt noe sommersol.

 


 

2017.04.25_Enkel_sitronkylling_VM_003

 

Efkolo lemonoto kotopulo – Enkel gresk sitronkylling

Ingredienser:

500 g kyllingfilet (≈2 store)
1 løk
½ hvitløk
5-6 store poteter
2 sitroner
50+50 ml god olivenolje
50 ml tør hvitvin
1 ss + 1 ts gresk kryddermiks
1½ ts salt

EVT. 1 ts tørket oregano
EVT. 1 håndfull gode oliven
Litt fersk bladpersille
Litt extra virgen olivenolje

 

Oppskrift:
Grovhakk løken, kutt potetene i båter og hvitløken i skiver. Press saften av 1 sitron og kutt den andre i pene skiver. Sett stekeovnen på 200 °C (varmluft).

Varm en stor gryte med 50 ml olje, ½ ts salt og 1 ss kryddermiks, og stek kyllingen og løken lett på alle sider. Ha i sitronsaft og la koke under lokk på lav til middels varme i 10-15 minutter. Snu et par ganger, unngå mest mulig at noe svir seg og ha gjerne i litt ekstra vann ved behov..

Forbered samtidig en ildfast form med 50 ml olje, 1 ts salt, 1 ts kryddermiks, potetbåtene og hvitvin. Sett i ovnen. Her skal potetene stå i til sammen 35 minutter. Etter 10 og 20 minutter, snu på alle potetene. Rør da også inn løk og saus fra kyllinggryten. Legg så kyllingfiletene innimellom potetbitene. Legg sitronskivene over kyllingen. Sett tilbake i ovnen (15 minutter).

Server varmt, gjerne med litt ekstra oregano og noen gode oliven rørt inn i poteter og saus. Strø over noe hakket bladpersille og hell over en skvett ekstra god olivenolje rett før servering.

 


 

2017.04.26_Patates_fournou_VM_006

 

Patates fournou – Greske, ovnsbakte poteter

Ingredienser:

750 g poteter
3-6 hvitløkbåter
1 stor sitron
50 ml hvitvin (eller vann)
75-100 ml god olivenolje
2 ts (fransk) sennep
1 ss gresk kryddermiks
1 ts salt

EVT. 3-4 ss extra virgen olivenolje
EVT. en håndfull gode oliven
EVT. litt fersk bladpersille (eller fersk timian, oregano eller rosmarin)

 

Oppskrift:
Sett stekeovnen på 200 °C (varmluft). Skrell potetene dersom nødvendig, og kutt dem i tynne båter. Hvitløken kuttes i skiver. Del sitronen i to, press ut saften av en halvdel og kutt den andre i pene, tynne skiver.

Bland alle ingrediensene godt i en ildfast form, og sett denne i den forvarmede stekeovnen. Her skal de stå i til sammen 35 minutter. NB: Vend på potetene med en stekespade ca. hvert tiende minutt.

Ta ut av ovnen når ferdig, og rør gjerne inn noen oliven og ekstra god olivenolje og/eller strø over litt ferske, hakkede urter. Server varmt, som bilag til kjøtt, fisk eller kylling.

 


 

2017.05.03_Pilafi_synodeftiko_VM_003

 

Pilafi synodeftiko – Enkel gresk pilaff som siderett

Ingredienser:

200 ml langkornet ris
400 ml vann
50 ml god olivenolje
1 kyllingbuljongterning
2-3 ts gresk krydderblanding
1 liten løk
2-4 hvitløkbåter
¼-½ paprika
EVT. ½-1 mild chili
EVT. 1-2 ts sitronsaft
EVT. litt ferske urter (persille, mynte, koriander)

 

Oppskrift:
Hakk løk og hvitløk. Finhakk også paprika og eventuell chili. Sett på en gryte (gjerne non-stick) med oljen. Fres løken til den mykner. Ha så i paprika og deretter hvitløk og eventuell chili og fres til også dette mykner. Rør så inn buljongterningen, krydderblandingen og til sist risen. Fres risen under omrøring til denne blir transparent (1-2 minutter). Slukk så med vannet og kok opp under lokk.

La koke i 8-10 minutter under lokk. Slå så av varmen og la trekke 5-10 minutter til, under tett lokk. Ved servering kan vi ha over eller røre inn litt sitronsaft, noen ferske, hakkede urter og/eller extra virgen olivenolje.

Server varmt, som bilag til kjøtt, fisk, kylling eller skalldyr.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe gresk kryddermiks i vår nettbutikk, her.