Suvlaki: Greske grillspyd

posted in: Kjøttretter | 0

2017.05.03_Suvlaki_VM_035

Suvlaki (eller souvlaki som de skrives på engelsk) er de herlige greske grillspydene av svinekjøtt og med en enkel og god kryddermarinade. Og dette har vært livretten til grekerne i flere tusen år, slik arkeologiske funn viser.

De eldste grillene med utdypninger for å holde grillspyd er funnet i Hellas og er datert 4000 år gamle. Om det var grillspyd med svinekjøtt de spiste den gangen, vet vi ikke, men i alle fall på Platons tid var svin det vanligste og mest populære kjøttet i gamle Aten. Så dette er tradisjonsrik mat!

Dagens greske grillspyd er alt fra småretter (mesedes), til hovedrett til hurtigmat og gatemat. Det spesielle med skikkelige greske suvlaki er marinaden og krydringen. Basisen i Hellas er oregano, salt, pepper og sitronsaft. I tillegg til dette kan det forekomme mye av urter og andre krydder, og det finnes ikke minst egne greske kryddermikser, som er det vi har brukt i denne oppskriften.

Ved siden av serveres det som regel litt av hvert. Noe grønt (tomater, en salat, eller lignende) må det være, og helst også en tsatsiki eller en annen jogurtsaus. Det mest typiske tillegget i dagens Hellas er pommes frites eller andre friterte poteter. Tradisjonelt er det minst like vanlig med litt hvit ris eller en enkel gresk pilaff (smakssatt ris), som er det vi har valgt nedenfor.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet gresk kryddermiks.

Oppskrift

Ingredienser

Ca. 750 g lett marmorert svinekjøtt (gjerne bog eller filet)
1 sitron
50 ml extra virgen olivenolje
1½ ss gresk kryddermiks
1 ts salt

1 ts tørket oregano

Tilbehør:
1-2 sitroner
Ris ELLER friterte poteter
Tsatsiki
EVT. (gresk) salat
Fremgangsmåte

Kutt kjøttet i jevnest mulige terninger på 3-4 cm. Rens bort eventuelle trevler. Rør sammen sitronsaft, olje, salt og gresk kryddermiks i en bolle, og bland til sist inn kjøttbitene. Rør godt, dekk til, sett kjølig og la trekke i et par timer. Husk å forberede ris eller pommes frites, og salat med tsatsiki eller en annen jogurtdressing.

De ferdig marinerte kjøttbitene skal nå tres på tre- eller metallspyd, tett i tett. Ha spydene på den svært varme men ikke glohete grillen. Det er meningen at spydene skal snus jevnlig mens de stekes i til sammen ca. 10 minutter. Når grillspydene er ferdiggrillet, legg over på serveringsfat og strø over litt tørket oregano. Garner gjerne med tomat- og/eller sitronbåter.

Legg gjerne grillspydene over en seng av ris eller pommes frites. Server straks. Litt tsatsiki og noe salat passer også svært godt ved siden av, samt noe sommersol.

 

 

Leave a Reply