Pilafi synodeftiko: Enkel gresk pilaff som siderett

posted in: Vegetar | 0

2017.05.03_Pilafi_synodeftiko_VM_003

Ris som siderett kan ofte være litt tørt og kjedelig. Men ikke i Hellas! Her er det nemlig ganske så vanlig å piffe opp sideretten med litt gode smaker, og slik gjøre den en saftig smaksopplevelse i seg selv. Da fungerer ris også i retter uten saus!

Tradisjonen kommer østfra. Pilaff kommer fra det gamle Persia, og fra ordet polo, som ikke betyr noe annet enn “ris” på farsi (persisk). Og fra India i øst, via Sentral-Asia og Øst-Afrika, til Balkan i vest er forskjellige typer pilaff hverdagsmat i dag. Men vanligvis som hovedrett (da typisk med noe kjøtt eller fisk i).

I Hellas er pilaffene enda mer hverdagslig, da de kun er smakssatt ris som siderett. Det kan være alt fra litt løk og olivenolje, til flere grønnsaker og en god porsjon krydder. Oppskriften nedenfor er en av tusen varianter av gresk hverdagspilaff. Men den er blitt skikkelig favoritt fordi den er saftig og god nok til å serveres ved siden av sausfrie retter som greske kjøttboller (keftedes), grillspyd (suvlaki) og annen grillmat.

Hermed anbefales du sterkt å prøve denne tilbehørspilaffen!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet gresk kryddermiks.

Oppskrift

Ingredienser

200 ml langkornet ris
400 ml vann
50 ml god olivenolje
1 kyllingbuljongterning
2-3 ts gresk krydderblanding
1 liten løk
2-4 hvitløkbåter
¼-½ paprika
EVT. ½-1 mild chili
EVT. 1-2 ts sitronsaft
EVT. litt ferske urter (persille, mynte, koriander)

 

Fremgangsmåte

Hakk løk og hvitløk. Finhakk også paprika og eventuell chili. Sett på en gryte (gjerne non-stick) med oljen. Fres løken til den mykner. Ha så i paprika og deretter hvitløk og eventuell chili og fres til også dette mykner. Rør så inn buljongterningen, krydderblandingen og til sist risen. Fres risen under omrøring til denne blir transparent (1-2 minutter). Slukk så med vannet og kok opp under lokk.

La risen koke i 8-10 minutter under lokk. Slå så av varmen og la den trekke 5-10 minutter til, under tett lokk (tett gjerne med et håndkle eller folie). Ved servering kan vi gjerne ha over eller røre inn litt sitronsaft, noen ferske, hakkede urter og/eller extra virgen olivenolje.

Server varmt, som tilbehør til kjøtt, fisk, kylling eller skalldyr.

 

 

Leave a Reply