2016_Massale_seychellois_VM_006

 

 

“Massalé seychellois”, eller “Massalé de Réunion” er en mye brukt krydderblanding fra de kreolske paradisøyene i Indiahavet, utenfor Øst-Afrika. Blandingen er mest brukt på Seychellene, franske Réunion og på Mauritius.

Disse øyene har noen av klodens mest spennende kjøkken. Basen er franske koketradisjoner, men med bruk av tropiske ingredienser. Dette er sterkt påvirket av indisk kokekunst samt en del afrikansk og arabisk innflytelse. Kreolsk, rett og slett.

“Massalé” er den franske skrivemåten for indisk masala, som igjen rett og slett betyr “krydderblanding”. Og de typiske rettene man lager med en massalé er “cari”, som igjen er fransk skrivemåte for indisk curry (altså retten karri). En kreolsk cari har klare indiske røtter, men bruker også en god del franske ingredienser, i tillegg til noen tropisk afrikanske innspill. Og akkurat det samme gjelder for hovedsmaksgiveren, nemlig krydderblandingen massalé.

Det er enkelt å lage mat med en massalé: Hovedingrediensen (kjøtt, fisk, skalldyr) stekes, eventuelt sammen med grønnsaker og den typiske kreolske miksen hvitløk, chili og ingefær. Deretter has en større porsjon massalé i pannen, og det hele tørker litt og svir seg. Så kommer væsken oppi, som typisk er kokosmelk, kraft eller hakkede tomater. Litt ekstra koking, og det var det. Ved siden av kommer som regel ris.

Massalé brukes, og passer ypperlig, til de typiske råvarene på Seychellene, Réunion og Mauritius. Og det er først og fremst fisk og skalldyr (inkludert blekksprut), samt det tradisjonelle kjøttet, svin og kylling. Massalé er mindre egnet til rødt kjøtt.

Denne massaleen er laget etter originaloppskrift fra Seychellene. Det er en det futt i krydderblandingen, men det er meningen å bruke mye av gangen. En kreolsk cari er som regel sterk, men ikke så sterk som en indisk curry.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe massalé seychellois i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2015.07.08_Cari_de_poisson_VM_070

 

Cari de poisson – Fiskecurry fra Seychellene

Ingredienser:

600 g fiskefilet, gjerne loin (fast, ikke for feit hvitfisk, f.es. sei)
100 ml solsikkeolje
1 løk ELLER 2-3 sjalottløk
2-3 cm fersk ingefær
2-3 hvitløkbåter
½ fersk chili
1 toppet ss massalé
2 ts gurkemeie (kurkuma)
1 håndfull ferske mynteblader
1 håndfull ferske basilikumblader
2-3 dl kokosmelk
Salt

Bilag:
Langkornet ris (type basmati)

 

Oppskrift:

Skyll fisken. Skjær fiskefileten i terninger på ca. 4×4 til 5×5 cm. Finhakk løken og urter. Hvitløk, ingefær og chili skrelles og knuses til en paste i morter eller blenderen.

Varm oljen i en dyp men bred panne. Den skal være svært varm, men ikke het. Ha i fisketerningene. Stek fisketerningene i ett minutt, mens du holder dem (og pannen) i bevegelse. Pass på at de ikke får feste seg i pannen. Legg de halvstekte fiskebitene til side, og hell av olje (som skal brukes igjen siden). Ikke vask pannen og sett den tilbake på høy varme. Ha i løk og hvitløkpasten , som stekes under omrøring til løken mykner. Ha i massalé, gurkemeie og de hakkede urtene. Rør godt, men la det klistre seg fast i pannen. Hell i kokosmelken, rør, og ha i oljen fra i sted. Rør dette inn til en god og jevn saus og la koke i noen minutter. Rør dette inn til en god og jevn saus. La koke i noen minutter, til fisken røres forsiktig inn. La koke/trekke på lavest mulig varme i 3-8 minutter (avhengig av fiskeslag, sei tar 5 minutter). Smak til med salt og pepper.

Fisken serveres varm, ved siden av ris. Pynt eventuelt med mynte, basilikum, chili eller med sitron- eller limeskiver.

 


 

2016.03.05_Cari_porc_VM_045

 

Cari de porc – Svinecurry fra Seychellene og Réunion

Ingredienser:

800 g svinekjøtt (f.eks. bog)
2-3 ss solsikkeolje
2-3 løk
3 cm fersk ingefær
4-5 hvitløkbåter
EVT. 1 chili
2 ts gurkemeie (kurkuma)
1(+) ss massalé
2-3 kvaster fersk timian ELLER 1 ts tørket timian
2-3 saftige tomater
2-3 chayote ELLER 1 stor squash ELLER 2 store poteter
2-300 ml vann
1½-2 ts salt
EVT. svart pepper
Gjerne noe fersk koriander

Bilag:
Langkornet ris (type basmati)
Gjerne en liten tomatsalat

 

Oppskrift:

Svinekjøttet kuttes i større terninger. Løken finhakkes. Tomatene hakkes. Chayote, squash eller poteter skrelles og kuttes i terninger på 1-2 cm. Hvitløk, ingefær og eventuell chili skrelles og knuses til en paste i morter eller blenderen.

Varm en panne med oljen til høy temperatur. Stek svinekjøttet raskt i oljen, slik at det får litt farge på alle sider (helst halvparten av gangen). Ta det så ut av pannen og legg til side. I den samme stekes nå løken på middels varme til den mykner. Ha i ingefær- og hvitløkpasten og stek i 1 minutt under omrøring før salt, gurkemeie, massalé og timian røres inn. Det skal klistre seg noe fast i pannebunnen. Etter noen minutter røres de hakkede tomatene. Bruk dem til å “vaske” pannebunnen. Stek videre i 10 minutter, eller til tomatene har løst seg opp. Rør inn kjøttet igjen og småkok i 25-30 minutter til. Etter hvert som væsken tørker ut, røres det inn til sammen 2-300 ml vann, i 2-3 omganger. I løpet av denne koketiden skal også poteter/squash/chayote røres inn. Poteter trenger 20-25 minutter koketid, mens chayote eller squash klarer seg med 12-15 minutter.

Server grisecurryen sammen med (hvit) ris og gjerne en tomatsalat. Curryen pyntes gjerne med noe fersk chili i tynne skiver, samt fersk koriander.

 


 

2015.06.18_Seychelles_octopus_VM 078

 

Cari de pieuvre – Blekksprutcurry fra Seychellene

Ingredienser:

1 kg rå, frosset åttearmet blekksprut (octopus)
5-10 ss nøytral matolje
1 stor aubergine
1-2 løk
½ gul/rød paprika
½ hvitløk
½ – 2 ferske chili
3 ss massalé
1 ss gurkemeie (kurkuma)
½ ts kanel (EVT 10-12 kanelblader)
2 ts salt
5 dl kokosmelk

Bilag:
2-4 søtpoteter
Langkornet ris (type basmati)

 

Oppskrift:

Tin og rens blekkspruten og skyll den godt, også innsiden. Kok opp en stor gryte med svært mye, lettsaltet vann, og ha i blekkspruten. La koke i 30-40 minutter. Avkjøl og ta vare på litt av kokevannet. Kutt blekkspruten i litt store stykker, auberginen i småterninger, løken i tynne halvringer og hvitløk, chili og paprika i tynne skiver. Sett på søtpoteter og ris.

Varm oljen i en panne eller wok og ha i løk og aubergine. Stek på høy varme i 5-10 minutter og ha i hvitløk, chili, paprika og salt. Kort tid etter has blekkspruten i. Når temperaturen igjen er høy, ha i massalé, gurkemeie og kanel. Når det klistrer seg (det skal svi seg litt), ha i litt og litt kokosmelk, i flere omganger, og til sist litt blekksprutkraft. La småkoke i 10-15 minutter og smak til med chili og salt.

Server varmt, med kokte søtpoteter og ris.

 


 

2016.06.01_Crevettes_mauriciennes_VM_012

 

Crevettes à la mauricienne – Kongereker fra Mauritius

Ingredienser:

500 g rå kongereker (med skall, uten hode)
2 sjalottløk
4-5 cm fersk ingefær
4-5 hvitløkbåter
1 fersk chili
3-4 ss nøytral stekeolje
1-1½ ss massalé
½ ts salt
2 ts tomatpuré
200 ml kokosmelk
Gjerne litt fersk koriander

Bilag:
Baguette og/eller ris

 

Oppskrift:

Finhakk sjalottløk, ingefær, hvitløkbåter og chili (eller knus dem i morteren). Varm en stekepanne som har lokk med matoljen til høy varme. Ha så i grønnsakene. Når disse er gylne, ha i kongereker* og salt. Stek rekene kun i kort tid, helst ca ½ minutt på hver side. Ha så i massalékryddermiksen og deretter tomatpureen, rør godt og la det begynne å svi seg litt. Slukk så med kokosmelk og sett varmen på full styrke. La det koke et par minutter så sausen tykner litt. Rekene trenger til sammen ca 3-4 minutter.

Server varmt. Dryss gjerne over litt fersk, hakket koriander. Ved siden av passer best en nystekt baguette, men ris er mest vanlig på Mauritius.

 

* Kongerekene er saftigst dersom de ikke skrelles, selv om det kan bli en utfordring å spise dem uten å “grise til duken”. Skreller du dem før steking, gjør dette i siste øyeblikk.


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe massalé seychellois i vår nettbutikk, her.