2016_roeyksalt_vm_003

 

 

Røyksalt er lite i bruk i dagens norske kjøkken, men har urgamle tradisjoner nettopp her til lands. Mirakelsaltet ble funnet opp av vikingene, og gir en deilig røyktone til fisk, kjøtt, fugl og grønnsaker. Eller til stekte egg! Røyksalt passer til det meste.

På kontinentet er røyksalt også kjent som “vikingsalt”. Det er fordi ideen til røyksalt faktisk ble unnfanget av vikingene i Norge eller Danmark. Den gangen ble vanlig havsalt faktisk røkt på ordentlig, og det finnes en rekke skriftlige kilder på at dette var det typiske krydderet vikingene brukte. Vi har prøvd å gjenskape en vikingrett med røyksalt nedenfor – helt nydelig og en kjempesuksess!

Dagens røyksalt er for det meste en kombinasjon av salt og røyksyre, som gjør akkurat samme susen. Og det er først og fremst de BBQ-glade amerikanerne som har fått øynene opp for dette “vikingsaltet”. Derfra har røyksalt begynt å spre seg som et motefenomen på det europeiske kontinentet. Så det er på tide at vi, vikingenes arvinger, tar opp tradisjonen igjen!

Røyksalt er himmelsk til det meste av fisk. Alt fra enkel steke- eller koketorsk til lutefisken, ovnsbakte fiskeretter, fiskegryter og -supper og ikke minst fiskekaker og fiskepudding! Eller ha litt røyksalt i majonesen eller smøret ved siden av fisken. Ved fisk: Erstatt halvparten av saltet du ellers ville brukt med røyksalt.

Også til det meste av kjøtt passer røyksaltet. Saltet gir en illusjon av at kjøttet har vært på grillen, så du kan bruke det til alle kjøttyper du ellers ville grillet. Ikke minst til hamburgerne! Til kjøtt kan du godt erstatte alt saltet du ellers ville brukt med røyksalt, i hvert fall dersom du salter tidlig i prosessen. For sterkest røyksmak, tilsett alt eller deler av røyksaltet rett før servering.

Av kjøtt er det kanskje svin som kombineres aller best med røyksalt: Alt fra kotelettene til fileten, skinkesteken, ribben og svineflesket. Og det er ingen hemmelig at nettopp dette røyksaltet brukes til å lage pølser og farser.

Men også grønnsakene tåler godt en røyktone, kanskje særlig rotgrønnsakene, paprikaen og løken. Bruk særlig røyksalt på grønnsakene dersom de stekes eller ovnsbakes.

Bruk røyksaltet senest mulig i kokeprosessen, da røyksmaken damper bort etter et tids varmebehandling. Røyksalt kan med fordel også benyttes som et bordsalt.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe røyksalt i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016-11-16_lettroekte_speilegg_vm_001

 

Lettrøkte egg med bacon

Ingredienser:

4-5 store egg
50-100 g baconterninger
1 løk
2-3 ss olivenolje
1 ts røyksalt
½ ts pepper eller chiliflak
EVT. litt fersk (blad)persille

 

Oppskrift:
Stek opp hakket løk, baconterninger og eventuell chili i en het panne med olivenolje, til løken så vidt begynner å brunes. Fordel løk og bacon godt i pannen, ha i eggene og demp varmen til litt under middels. Stek til eggene er ferdige. Strø over røyksalt og eventuell pepper.

Server varmt, gjerne med litt nyhakket persille. Brød og romtempererte tomater passer godt ved siden av, og litt extra virgen olivenolje over eggene.

 


 

2016-11-09_lettroekt_urtesmoer_vm_005

 

Lettrøkt urtesmør

Ingredienser:

150-200 g smør (romtemperert)
1½ ss fersk rosmarin ELLER 1 ss tørket rosmarin
1½ ss fersk timian ELLER 1 ss tørket timian
EVT. 1 ts lavendel
½ sitron (skallet av)
½ ts sitronsaft
½-1 ts røyksalt

 

Oppskrift:
La smøret bli mykt i romtemperatur. Bruker du ferske urter, finhakk dem. Bruker du tørkede urter, bløt dem opp i 1-2 ss lunkent vann i 10-20 minutter. Riv det gule av sitronskallet. Bland og elt så alle ingrediensene grundig. Rull urtesmøret i matpapir, til en “pølse” som er rundt 5 cm tykk. Legg i kjøleskapet

Server kjølig, som urtesmør. Bruk på nybakte rundstykker eller baguetter, i bakepotetene eller oppå nystekt fisk, biff, annet kjøtt eller grønnsaker. Urtesmøret holder seg i 2-3 uker i kjøleskapet, men kan også fryses.

 


 

2016-11-15_steketorsk_med_roeyktone_vm_003

 

Steketorsk med røyktone

Ingredienser:

6-700 g torskefileter
2 ss smør (eller margarin)
½ ts (hvit) pepper
¾ ts røyksalt

Poteter
Smør
Persille

Til gulrøttene:
500 g gulrøtter
50 ml vann
50 g smør
½-¾ ts røyksalt
EVT. litt (hvit) pepper
EVT. litt muskat

 

Oppskrift:
Begynn med å sette på poteter og røre sammen persillesmør (finhakket persille og smør). Skrell gulrøtter og kutt i pene biter. Ha alle ingrediensene til gulrøttene – unntatt halvparten av røyksaltet – i en gryte og la dem dampe under lokk 8-10 minutter. Ta så av lokket, skru varmen på full styrke og la all væsken fordampe. Når gulrøttene er ferdige, rør inn resten av røyksaltet.

Til torsken varmes en panne med smør (margarin) og krydderene (røyksalt, pepper, salt) blandes. Legg i torsken, med skinnsiden ned, i den varme pannen og la steke i rundt 3-5 minutter på middels varme (gjerne under lokk). Snu, og stek ca. 1 minutt til. Når fisken er klar, strø krydderblandingen jevnt over fisken.

Server torsken varmt (gjerne på forvarmede tallerkener). Ved siden av serveres poteter med persillesmør og smørtrukne, møre gulrøtter.

 


 

2016-11-29_saumon_au_fenouil_vm_007

 

Saumon “fumé” au fenouil – Ovnsbakt fennikellaks med røyktone

Ingredienser:

5-600 g laksefilet eller -koteletter
4-5 ss olivenolje
3-5 poteter
2 fennikler
3-5 sjalottløk ELLER ½ purreløk
Litt pepper eller chiliflak
1 ts dill
200 ml fløte
2 ts røyksalt

 

Oppskrift:
Begynn med å skrelle poteter og kutte dem i tynne skiver. Også fennikelen og løken skives eller hakkes mellomgrovt. Sett så stekeovnen på 225 °C, og sett i den tomme ildfaste formen. Varm samtidig en stor panne med olivenoljen til høy temperatur, og plasser potetskivene der, side om side. Snu potetskivene når de er godt brunet på undersiden (etter ca. 5-7 minutter). Kort tid etter, ha i fennikel og løk og stek videre på middels varme i 5-6 minutter, etter hvert under omrøring.

Legg så de halvstekte grønnsakene i den oppvarmede ildfaste formen. Strø over dill og pepper eller chili, og hell over fløten. Skyll og tørk fisken og legg den oppå grønnsakene (eventuell skinnside ned). Strø 1½ ts røyksalt over fisken og grønnsakene. Sett formen i ovnen. Der skal den stå i 12-14 minutter.

Server varmt, i den ildfaste formen eller på et fat. Strø over ½ ts røyksalt ved servering. Pynt gjerne med litt fersk dill eller de hakkede bladene til fennikelen.

 


 

2016-11-06_svinefilet_paa_vikingvis_vm_008

 

Svinefilet på vikingvis

Ingredienser:

1 hel svinefilet (5-600 g)
1 stor løk
2 ss smør (eller helst margarin)
2 ts tørket timian ELLER 1 ss fersk timian
1 ts røyksalt
2-3 ts honning
100 ml (mørkt) øl

Bilag:
Ovnsbakte rotgrønnsaker
Lyst brød (eller poteter)

 

Oppskrift:
Gni inn svinefileten med timian og ½ ts røyksalt. Varm en stekepanne med noe smør (d.v.s. helst margarin) og stek svinefileten i dette, på først høy så nedadgående varme, i til sammen 15-17 minutter. Snu fileten jevnlig, og ha i grovhakket løk når ca. 5-7 minutter gjenstår. Når 2 minutter gjenstår, ha i ½ ts røyksalt, honningen og gjerne litt mer timian. Vend filet og løk godt i dette. Slukk med litt øl (eller vann), rør godt og la alkoholen fordampe før servering.

Server varmt, ved siden av noe lyst brød (eller juks med “nymotens” poteter). Ovnsbakte grønnsaker, gjerne med litt timian og røyksalt, passer også godt ved siden av.

 


 

2016-11-05_lettroekte_rotgroennsaker_vm_013

 

“Lettrøkte” ovnsbakte rotgrønnsaker

Ingredienser:

3-400 g poteter
4-500 g rotgrønnsaker (gulrot, pastinakk, persillerot, neper, søtpotet, jordskokk, osv.)
1-2 løk (gjerne sjalott- eller rødløk)
2-10 hvitløkbåter
2 ts tørket timian
1 ts tørket rosmarin
1 laurbærblad
1 buljongterning (grønnsaks- eller kylling-)
1 ts lys eddik
4-6 ss olivenolje
½-1 ts grovmalt pepper ELLER chiliflak
1+½ ts røyksalt

 

Oppskrift:
Sett stekeovnen på 200 °C. Skrell de grønnsakene små må skrelles, men la gjerne potetene få unnslippe. Kutt grønnsakene grovt: Potetene i mellomtykke skiver eller båter, andre rotgrønnsaker litt tykkere og løken i store båter (sjalottløk kan forbli hel). Eventuell hvitløk kuttes i skiver eller brukes hel. Kok opp en buljong med 200 ml vann, buljongterning, timian, rosmarin og laurbærblad, og ha i litt eddik etter at den er tatt av varmen. Legg alle grønnsakene i et ildfast fat. Hell over oljen og deretter buljongen. Strø over 1 ts røyksalt og pepper.

Sett i den forvarmede ovnen og la stå i ca. 30 minutter. Rør i grønnsakene 1-2 ganger underveis. Strø gjerne over ½ ts røyksalt ved servering. Server varmt, som enkeltstående vegetarrett eller ved siden av kjøtt, fjærkre eller fisk.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe røyksalt i vår nettbutikk, her.