2016_Bouquet_garni_fersk_VM_017

Krydder er lik konsentrert smak. Smaken av Provence, smaken av Punjab, smaken av Damaskus, smaken av Louisiana.

Riktig valg av krydder og urter er som regel det mest utslagsgivende for en autentisk smaksopplevelse. Og det er slett ikke alltid like enkelt! Verken å finne de rette krydderene som trengs for en fransk, libanesisk eller kreolsk rett, eller å vite hvilke kryddermikser som fungerer.

Men man må også vite når man ikke skal ha (mer) krydder i maten. Det er svært mange autentiske sterktsmakende tradisjonsretter som ikke bruker noe krydder i det hele tatt, utover litt salt og pepper/chili. De kjente italienske pastarettene Penne all’arrabbiata (kun fersk chili) og Spaghetti alla puttanesca (kun pepper eller chili) er eksempler på dette. Når det likevel selges “puttanescakryddermiks” og “arrabbiatakrydder”, er dette rent ut lureri.

Mange av krydderene som gir verdensmatretter sin karakteristiske smaksnote er i tillegg vanskelige å få tak i her i Norge. For eksempel den svært mye brukte urten sar (bønneurt), som ikke mangler i noe kjøkken fra Frankrike i vest til Polen i øst. Eller noe så enkelt som paprikapulver, som i de fleste land på kontinentet alltid kommer i et utvalg på minst to (“edelsøt” og “pikant”) eller enda flere typer.

Vi har i alle år passet på å fylle opp krydderbeholdningen på utenlandsreiser, slik at vi aldri går tom for sar og pikant paprikapulver. Og vi har passet på å få opplæring i hvordan man lager sine egne kryddermikser i de landene vi har besøkt. For går man tom for den kreolske krydderblandingen massalé seychellois, er det ikke bare å sette seg på flyet til Seychellene!

Gitt disse utfordringene, og gitt at mange av de autentiske oppskriftene vi presenterer på Verdensmat.no krever en del krydder du ikke finner på super’n, ble det egentlig logisk å åpne en krydderbutikk under merket Verdensmat.

Her finner du mye brukte, tradisjonelle krydder og urter som sar og pikant paprika og krydderblandinger fra Frankrike, Seychellene, Spania og Sørstatene (cajun). Men her finner du også våre egne kreasjoner, særlig under serien “Smaken av Norge”, hvor vi prøver å samle essensen av blant annet skog, fjord og fjell, til inspirasjon for nye men likevel urnorske retter.

På kryddersidene finner du også et godt utvalg tradisjonsoppskrifter til hvert enkelt krydder. Og det er oppskrifter der dette krydderet, denne urten eller denne kryddermiksen er spesielt smaksbærende. Så langt har vi konsentrert oss om smaker fra Frankrike, Spania, Italia, kreolske kjøkken og Norge.

 

smak_frankrike

Bouquet garni [Se oppskrifter | Kjøp]

Estragon [Se oppskrifter | Kjøp]

Herbes de Provence [Se oppskrifter | Kjøp]

Kjørvel [Se oppskrifter | Kjøp]

Laurbærbladpulver [Se oppskrifter | Kjøp]

Lavendel [Se oppskrifter | Kjøp]

Løpestikke [Se oppskrifter | Kjøp]

Merian [Se oppskrifter | Kjøp]

Merianpulver [Se oppskrifter | Kjøp]

Mirepoix [Se oppskrifter | Kjøp]

Parisisk pepper [Se oppskrifter | Kjøp]

Piment d’Espelette [Se oppskrifter | Kjøp]

Purreløk (tørket) [Se oppskrifter | Kjøp]

Quatre épices [Se oppskrifter | Kjøp]

Ramsløk [Se oppskrifter | Kjøp]

Rosépepper [Se oppskrifter | Kjøp]

Rosmarinpulver [Se oppskrifter | Kjøp]

Salvie [Se oppskrifter | Kjøp]

Sar (bønneurt) [Se oppskrifter | Kjøp]

Selleriblader (tørket) [Se oppskrifter | Kjøp]

Timian [Se oppskrifter | Kjøp]

 

smak_norge

Brennesler (tørket) [Se oppskrifter | Kjøp]

Brødkrydder, gammelnorsk [Se oppskrifter | Kjøp]

Dill [Se oppskrifter | Kjøp]

Einebær [Se oppskrifter | Kjøp]

Gløggkrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

Julekrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

Karve [Se oppskrifter | Kjøp]

Krøderens husmannsmiks [Se oppskrifter | Kjøp]

Mjødurt, tørket [Se oppskrifter | Kjøp]

Mjødurtsukker [Se oppskrifter | Kjøp]

Norsk fjordkrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

Rognebær (hele, tørkede) [Se oppskrifter | Kjøp]

Rognebær, hakkede [Se oppskrifter | Kjøp]

Røyksalt [Se oppskrifter | Kjøp]

Smaken av skog [Se oppskrifter | Kjøp]

Utmarkskrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

 

smak_spania

Albóndigaskrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

Anisfrø [Se oppskrifter | Kjøp]

Guindillas (hele småchili) [Se oppskrifter | Kjøp]

Ñora (sørspansk paprika) [Se oppskrifter | Kjøp]

Paellakrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

Paprikaflak [Se oppskrifter | Kjøp]

Paprikapulver, edelsøtt [Se oppskrifter | Kjøp]

Paprikapulver, pikant [Se oppskrifter | Kjøp]

Pimentón de La Vera, pikant [Se oppskrifter | Kjøp]

Pimentón de La Vera, søtt [Se oppskrifter | Kjøp]

Spisskummen [Se oppskrifter | Kjøp]

Tapaskrydder [Se oppskrifter | Kjøp]

Tomatflak [Se oppskrifter | Kjøp]

 

smak_kreolsk2

Cajunkrydder, mildt [Se oppskrifter | Kjøp]

Cajunkrydder, sterkt [Se oppskrifter | Kjøp]

Massalé de Seychelles [Se oppskrifter | Kjøp]

 

Andre krydder

Allehånde, hel [Se oppskrifter | Kjøp]

Bukkehornkløver [Se oppskrifter | Kjøp]

Dyvelsdrek [Se oppskrifter | Kjøp]

Fennikelfrø [Se oppskrifter | Kjøp]

Gresk krydderblanding [Se oppskrifter | Kjøp]

Ingefær i biter [Se oppskrifter | Kjøp]

Kanelstenger [Se oppskrifter | Kjøp]

Kasjmirsk chili [Se oppskrifter | Kjøp]

Koriander, blader [Se oppskrifter | Kjøp]

Koriander, hele frø [Se oppskrifter | Kjøp]

Nellik, hel [Se oppskrifter | Kjøp]

Nellik, pulver [Se oppskrifter | Kjøp]

Mynte [Se oppskrifter | Kjøp]

Piri piri [Se oppskrifter | Kjøp]

Pomeransskall [Se oppskrifter | Kjøp]

Spisskummen, hel [Se oppskrifter | Kjøp]

Sterneanis [Se oppskrifter | Kjøp]

Sumak [Se oppskrifter | Kjøp]

Toskansk brødkrydder [Se oppskrifter | Kjøp]