2016_Norsk_fjordkrydder_VM_001

 

 

Dette er krydderblandingen som smaker og dufter av Norskekysten. Det er ikke så rart, for fjordkrydder inneholder faktisk tørket tang, noe som gir en umiddelbar følelse av å stå i den norske fjæren.

Blandingen setter også en ekstra “norsk smak” på sjømaten. Den passer til de fleste tradisjonsrettene, men også til kreative nyskapninger på kjøkkenet. Fjordkrydder kan brukes som eneste krydder til fisk og skalldyr, enten de stekes, bakes eller grilles. Og den passer også ypperlig i farsen, når vi skal lage fiskekaker.

I tillegg er fjordkrydderet perfekt til sauser og i fiskesuppen. Det er ikke bare på grunn av den balanserte smaken. Fjordkrydder avgir en sterk aroma av frisk sjø og fjord, dersom det ikke kokes for lenge.

Tips til best utnyttelse av krydderblandingen: Viktige smaksbærere i fjordkrydderet inkluderer både tang og flere urter som taper seg raskt ved for lang koking. Aller best resultat blir det om fjordkrydderet får anledning til å svelle noen minutter i væske (eller som marinade) og dersom varmebehandlingen begrenses til 5-8 minutter.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe norsk fjordkrydder i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016.06.21_Varme_fjordreker_VM_017

 

Varme fjordreker

Ingredienser:

300 g (kokte) reker
½ lime
75 ml tørr hvitvin
2 ts fjordkrydder

Bilag:
Baguette eller loff

 

Oppskrift:
Varm stekeovnen til 200 °C. Bland saften av ½ lime med hvitvin og fjordkrydder. Ha rekene i en ganske liten panne eller ildfast form og sett i den forvarmede ovnen i 5 minutter. Hell over den krydrede væsken straks rekene tas ut av ovnen og sett dem tilbake i varmen i 1-2 minutter. Rør godt. Server straks, sammen med litt hvitt brød for å dyppe i sausen.

 


 

2016.07.03_Fjordkrydrede_kongereker_017

 

Fjordkrydrede kongereker

Ingredienser:

500 g kongereker (med skall)
50 g smør
2-3 sjalottløk
3-5 hvitløkbåter
1 liten rød paprika
EVT. 1 fersk chili
1½ ss fjordkrydder
1 ts hvetemel ELLER ⅓ ts maizena
100 ml tørr hvitvin
200 ml buljong (1 terning hønse-, reke- eller fiskebuljong)
EVT. litt fersk persille ELLER 1-2 vårløk

Bilag:
Lyst brød (baguette)

Skyll kongerekene*, skjær hvitløken i tynne skiver, hakk sjalottløk, paprika og eventuell chili. Bland litt mel/maizena inn i krydderet og varm buljongen. Varm en panne med smøret og stek grønnsakene til de begynner å bli gyllne. Ha i kongerekene og stek raskt (½-1 minutt på hver side). Rør inn krydder med mel og slukk raskt med hvitvinen og deretter buljongen. Rør godt og la koke i 2-3 minutter. Smak til med salt og reguler eventuelt med litt ekstra væske.

Server varmt, helst med lyst brød (baguette) ved siden av.

* Kongerekene er best dersom de ikke skrelles, selv om det kan bli en utfordring å spise dem uten å “grise til duken”. Skreller du dem før steking, gjør dette i siste øyeblikk.

 


 

2016.06.20_Fjordkrydret_stekefisk_VM_013

 

Fjordkrydret stekefisk med agurksalat

Ingredienser:

500 g fiskefilet eller -koteletter (gjerne forskjellige typer fisk)
1 ss fjordkrydder
1 ss smør ELLER margarin
⅓ ts salt

½-1 slangeagurk
½ ts salt
½ ts fjordkrydder
2 ss eddik
1 ss sukker
2 ts tørket dill ELLER 2 ss fersk dill

Bilag:
Poteter ELLER jordskokk
100 ml rømme ELLER fjordremulade

 

Oppskrift:
Begynn med agurksalaten: Skjær opp agurken med ostehøvel og bland inn salt og fjordkrydder. La trekke i 5-10 minutter. Rør samtidig ut sukkeret og eventuell tørket dill i eddiken (eventuelt pluss et par ss vann). Rør laken inn i agurkene og ha over eventuell fersk dill. La stå kjølig frem til servering.

Samtidig marineres fisken i fjordkrydder i 5-10 minutter. Stek enten fisken i en panne med smør eller legg den i en smurt ildfast form med noe smør over. Stek i så fall i 8-15 minutter på 200 °C ved torsk, sei, steinbitt, ørret, laks og sardiner, alt etter tykkelsen på fisken (5-10 minutter lenger ved kveite, lysing og mer tropiske arter). NB: Strø over en klype salt (kryddermiksen inneholder også noe salt) når fisken er ferdigstekt.

Server varmt, med agurksalat og en dæsj rømme eller fjordremulade (se nedenfor) ved siden av. Poteter, jordskokk, ris eller hvitt brød (baguette) passer også godt som bilag.

 


 

2016.06.21_Fjordsuppe_VM_013

 

Norsk fjordsuppe

Ingredienser:

500 g lettblandet fiskefilet (sei, torsk, laks, osv.)
1 liten boks torskerogn (200 g)
EVT. en håndfull pillede reker OG/ELLER ferske blåskjell
50 g smør
2 løk
1 stor paprika
2 saftige tomater
1 stor gulrot
400 g poteter
EVT. 1 persillerot
750 ml fiskebuljong (2 terninger)
250 ml melk eller fløte
2 ss nøytral olje
2 ss fjordkrydder
1 ts paprikapulver
1 toppet ts hvetemel

Bilag:
Litt ferske urter (dill, persille, gressløk, e.l.)
Lyst brød med smør

 

Oppskrift:
Skrell poteter, gulrot, løk og persillerot. Kutt potetene i større porsjonsbiter, og gulrot, persillerot, løk og paprika i mindre terninger eller skiver. Tomatene hakkes og fisken skjæres i store, pene terninger. Kok fiskebuljong med melk eller fløte og hold varmt. Varm en stor gryte med smøret og fres løken og etter hvert paprikaen lett (skal ikke brunes). Slukk med tomatene, ha i rognen, som skal desintegreres/moses best mulig. Ha deretter i buljongen. Kok opp og ha i gulrot, poteter og eventuell persillerot. Kok grønnsakene på svak varme og under lokk til de er nesten ferdige, det vil si i 15 minutter. Bland samtidig en meljevning av oljen, krydderene og noe mel. Rør jevningen inn i suppen og ha i fiskebitene. La småkoke/trekke i 7-8 minutter og rør forsiktig en gang eller to (forsiktig med fisken). Smak til med pepper, salt, fløte og eventuelt litt eddik.

Ha i eventuelle pillede reker og/eller forkokte blåskjell når suppen tas av varmen. Server gjerne med litt ferske urter av type dill, persille, gressløk eller vårløk. Hvitt brød med smør smaker godt ved siden av.

 


 

2016.06.23_Saftig_torskerogn_009

 

Krydret, saftig torskerogn

Ingredienser:

1 boks torskerogn (400 g)
1 toppet ss fjordkrydder
4-5 ss god olivenolje
1 stor / 2 mindre squash
EVT. litt fersk persille ELLER dill
EVT. litt fjordremulade (se oppskrift nedenfor)

 

Oppskrift:
Skjær squashen på langs, i 3 tykke skiver (fjern “skalkene” på ytterskivene). Gni disse inn med litt olje og litt salt. Bland 1 ss fjordkrydder med 3-4 ss god olivenolje og la rognen (skåret i 6 skiver) trekke litt i marinaden. Rognen stekes på vanlig måte (på begge sider, middels varme og mye olje eller margarin i pannen), men ta vare på det meste av “marinaden”. Squashen, som trenger litt lenger tid, stekes eller grilles på høy varme på begge sider til den brunes.

Ved servering, legg rognskivene oppå squashskivene. Ha over resten av “marinaden” (oljen med fjordkrydder), og pynt gjerne med litt persille eller dill. Server varmt, gjerne med litt fjordremulade ved siden av.

 


 

2016.06.20_Fjordremulade_VM_014

 

Fjordremulade

Ingredienser:

150-200 g majones
3-4 skiver sylteagurker (søtlige)
2 ss finhakket løk
1 ss fjordkrydder

 

Oppskrift:
Hakk løken ekstra fint. Rør alle ingrediensene sammen. La helst trekke et par timer i kjøleskapet. Bruk og server som alioli eller remulade – ved siden av varm- og kaldretter samt på brødet. Fjordremulader er eksepsjonelt godt sammen med fiskekaker eller til en fiskeburger.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe norsk fjordkrydder i vår nettbutikk, her.