2016_Selleriblader_VM_004

 

 

Tørkede selleriblader er en anvendelig krydderurt, kjent fra det kontinentale kjøkkenet, og kanskje særlig fra det franske. De tørkede bladene kan benyttes akkurat som fersk selleri, og i en del flere retter der vi ikke ønsker ekstra væske, volum eller koketid. Instant sellerismak, rett og slett!

Smaken av selleri er karakteristisk for det franske kjøkkenet. Men også for cajunkjøkkenet (Louisiana, USA), franskkreolske kjøkken i Karibia og Indiahavet, og for mye av kokekunsten i Mellom- og Øst-Europa: Tyskland, for eksempel.

Der vi kun skal ha litt selleri, er tørkede selleriblader mest anvendelige (og økonomiske). Mang en suppe og saus kan heves betraktelig med bruk av litt selleri!

Det tørkede formatet åpner også nye dører og muligheter. Tørkede selleriblader kan for eksempel brukes til marinering av kjøtt, kylling og fisk. Eller til sauser og dressinger der vi ikke vil ha mer væske, for eksempel majonesbaserte retter. Eller i baksten (brød, focaccia, osv.), i pastadeigen eller i farser og deig av kjøtt eller fisk. Fiskekaker og fiskepudding, for eksempel, er utmerkede med litt tørket selleri iblandet!

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe selleriblad i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016.07.11_Fransk_loeksuppe_VM_060

 

Soupe à l’oignon – Fransk løksuppe

Ingredienser:

1 kg (+) løk
EVT. 2-3 hvitløkbåter
3 ss olivenolje ELLER smør
75 ml tørr hvitvin
700 ml kjøttbuljong (2 terninger)
1-2 ss tørket selleri
1 laurbærblad
1 knivspiss muskat
Salt og pepper

Baguette
2-4 never gratineringsost (helst type gruyère)
EVT. 2-3 ss extra virgen olivenolje

 

Oppskrift:
Kutt løk (og eventuell hvitløk) i tynne skiver og ha dem i en bred gryte med olje eller smør. Varm også buljongen, inkludert selleriblader, laurbærblad og litt muskat. Løken skal stekes på svak til middels varme i rundt 40 minutter til den blir gyllenbrun. Slukk så med hvitvinen og la denne reduseres før den varme buljongen has i. La småkoke i 20-25 minutter, til løken nærmest er oppløst. Plukk ut laurbærblad og smak til med salt og pepper.

Samtidig skjæres 4-6 skiver av baguetten, og disse ristes forsiktig i en tørr panne. Varm også ovnen til 200 °C. Når suppen er ferdig, has den i ildfaste porsjonsskåler (til servering). Oppå plasseres 1-2 skiver ristet baguette og deretter en liten neve gratineringsost. Sett i ovnen og stek til osten er pent gratinert.

Server rykende varmt. Dryss gjerne over noe ekstra god olivenolje og bitte litt hakket persille. Ved siden av passer et glass med en god beaujolais.

 


 

2016.07.07_Cabillaud_au_four_VM_008

 

Dos de cabillaud au four – Ovnsbakt torskefilet

Ingredienser:

5-700 g tykk torskefilet eller -loin
2-3 ostehøvelskiver smør
2 ts tørket selleri
½ ts chiliflak
2-3 hvitløkbåter
½ ts salt

2 ss smør
50 ml hvitvin
1 ts tørket selleri
1 løk ELLER 3-4 sjalottløk
EVT. 1 liten, grønn paprika
1 liten squash
1-2 tomater
½ ts salt

Bilag:
Poteter

 

Oppskrift:
Forvarm ovnen til 200 °C. Gni inn torsken med tørket selleri, chiliflak og litt finhakket hvitløk. Legg noen ostehøvelskiver smør over fisken og salt lett. En ildfast form smøres med rikelig smør. Skjær (sjalott)løk og tomat i skiver og skjær squash og eventuell paprika i ganske tynne strimler. Legg grønnsakene i formen, strø over salt og selleriblader og hell over en skvett vin. Legg den krydrede fisken på toppen. La stå ca. 20 minutter i ovnen. Ha eventuelt over aluminiumsfolie de siste 5 minuttene.

Server varmt, med kokte, stekte, friterte eller ovnsbakte poteter ved siden av. Mange liker også en sitronbåt til fisken.

 


 

2016.07.11_Minestrone_VM_015

 

Minestrone – Italiensk “tykk suppe”

Ingredienser:

50-100 g pancetta, bacon eller spekeskalker
2 ss olivenolje eller smør
1 liten løk
EVT. 2 hvitløkbåter
1-2 ts tomatpuré
2 gulrøtter
1 squash
2-3 poteter
100 g kål (savoiekål, vanlig kål, kinakål eller bladbete)
2 ss tørket purreløk
2 ss tørket selleri
½-1 ts merian eller timian
5-600 ml vann
1 ts salt
½ ts pepper
50 g pasta (små nudler, makaroni eller ditalini)
200-250 g kokte, brune eller spraglete bønner (“borlotti”)

1-3 ss revet hardost (type parmesan)
EVT. litt fersk persille, basilikum og/eller extra virgen olivenolje
Lyst brød

 

Oppskrift:
Rens, evt. skrell grønnsakene og kutt dem i mindre terninger (ca. 1 cm, potetene litt større) og finhakk kjøttet. Varm en gryte med smøret/oljen og stek løken, baconet/spekekjøttet (og eventuelt hvitløken) på middels varme i 6-8 minutter. Ha i tomatpureen og resten av grønnsakene, fres kort og ha i vann, salt og tørre urter (purre, selleri, merian/timian). La småkoke i totalt 35-40 minutter. Når det er 10 minutter igjen, ha i pastaen og (boks)bønnene. Vurder væskebeholdningen (suppen skal, som navnet tilsier, være tykk), og smak til med salt og pepper.

Server varmt, typisk som forrett i små suppeboller/kopper. Dryss over noe parmesanost og eventuelt noe hakket persille over hver porsjonstallerken. Fersk, hakket basilikum og/eller en skvett extra virgen olivenolje passer også. Litt lyst brød (baguette, panini) serveres gjerne ved siden av.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe selleriblad i vår nettbutikk, her.