Cajunkrydder_sterkt_VM_001

 

 

Cajunkulturen i Sørstatene (USA) har frembrakt et av de mest anerkjente kjøkkenene i Amerika. For den som tåler det litt sterkt. Krydring i den kreolske cajunkulturen, med franske røtter, betyr nemlig alltid en blanding av flere typer sterkt, både pepper og chili.

Men de franske røttene i Louisiana-området sørger for at det likevel blir balansert og harmonisk. Også de typiske franske urtene må være med, samt en tøtsj av tropisk Amerika.

Det er svært vanlig med hjemmelagde kryddermikser i cajunkulturen. Og selv om det er mye kreolsk futt i alle sammen, er disse er svært forskjellige. Det avhenger av personlig smak, men også av bruksområde. Så når industrien i USA (eller Europa) markedsfører én fasitløsning på “Cajun spice mix”, blir det litt feil

Vi lager to typer, kaldt “mildt” cajunkrydder og “sterkt” cajunkrydder. I den “milde” varianten får urtene spille en litt mer dominerende rolle. Mens i denne, den “sterke”, går smaken mer i retning pepper, chili og paprika. På tross av navnet, er det like mye futt i begge to.

Sterkt cajunkrydder passer til det meste, men er aller best til hvitt kjøtt, kylling, fisk, skalldyr og stekte grønnsaker. Det brukes til marinering, i sauser og gryter og til steking i ovn, på grill og i panne.

Sterkt cajunkrydder er også et av de beste grillkrydder man kan bruke, særlig til svinekoteletter og kylling. Denne varianten av cajunkrydder kan minne noe om ordinære grillkrydder i grunnlaget, men har i tillegg klare tropiske, kreolske toner, som spisskummen.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe (sterkt) cajunkrydder i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016.05.31_Cajunkoteletter_sterk_VM_006

 

Cajun BBQ chops – Raske cajunkoteletter fra grillen eller pannen

Ingredienser:

Svinekoteletter (helst litt tykke)
1 ts sterkt cajunkrydder per kotelett
EVT. 1 ts olivenolje
Litt salt

EVT. noen spisspaprika og sjalottløk

 

Oppskrift:
Gni inn hver kotelett med 1 ts sterkt cajunkrydder og litt salt noen minutter før grilling, eventuelt også litt olivenolje. Gni inn begge sider. Grill som normalt, på ikke altfor høy varme. NB: Koteletter med cajunkrydder passer minst like godt i stekepannen!

Hel, grillet spisspaprika og hel, grillet sjalottløk (skrell) er anbefalte bilag. Pensl gjerne inn med litt olivenolje og salt før grilling.

 


 

2016.06.01_Cajun_shrimps_VM_012

 

Spicy Cajun XL shrimps – Kongereker på Louisiana-vis

Ingredienser:

500 g rå kongereker (med skall, uten hode)
5 hvitløkbåter
2 ss cajunkrydder, sterkt
4+1 ss smør
2-4 sjalottløk
150-200 ml hakkede bokstomater
150-200 ml buljong (1 terning hønse- eller rekebuljong)
¼ ts salt
2 vårløk
EVT. noen selleriblader ELLER ½ selleristang ELLER 1 ss tørkede selleriblader

Bilag:
Lyst brød (baguette)

 

Oppskrift:
Skyll kongerekene*, skjær hvitløken i tynne skiver, hakk sjalottløk, vårløk (tynt) og eventuell selleri og varm buljongen. Vi trenger to panner. I den første varmes 1 ss smør og sjalottløken freses kort. Ha så i bokstomater og buljongen (og eventuell tørket selleri). La småkoke i rundt 5 minutter og reduseres litt.

I den andre pannen varmes 4 ss smør. Ved høy varme has hvitløken og kongerekene i og stekes til de har skiftet farge. Når kongerekene snus, strø over cajunkrydder og salt. Gjennomstek rekene og rør i pannen. Hell så sausen over kongerekene og la det hele surre i 1-2 minutter. Reguler eventuelt med vann og smak til med salt. Ta av varmen og strø over hakket vårløk og eventuelle hakkede selleriblader (eller rør dem inn i sausen). Server varmt, helst med lyst brød (baguette) ved siden av.

* Kongerekene er best dersom de ikke skrelles, selv om det kan bli en utfordring å spise dem uten å “grise til duken”. Skreller du dem før steking, gjør dette i siste øyeblikk.

 


 

2016.05.29_Cajun_pork_tenderloin_VM_024

 

Spicy Cajun pork tenderloin – Kreolsk svinefilet

Ingredienser:

Svinefilet (ca. 600 g)
2 ts cajunkrydder, sterkt
1 ts salt
2 hvitløkbåter
2-3 cm fersk ingefær
Litt olivenolje

4-500 g kokte poteter
4 hvitløkbåter
4-5 cm fersk ingefær
3 ss smør
1½ ts cajunkrydder, sterkt
¾ ts salt
150 g mais (½ boks)
EVT. fersk eller tørket koriander

Bilag:
Blandet salat
Syltede jalapeños eller annen syltet chili

 

Oppskrift:
Kutt alle hvitløkbåtene i tynne skiver. Finhakk ingefæren. Skjær de kokte potetene i pene båter. Gni inn svinefileten med cajunkrydder og salt. Varm en stekepanne med noe olivenolje og stek svinefileten i denne, på nedadgående varme, i til sammen 15-17 minutter. Snu fileten jevnlig, og ha i noe ingefær og hvitløk når ca. 2 minutter gjenstår.

Samtidig stekes potetbåtene i en svært varm og stor non-stick-panne uten matfett. Stek side om side i til sammen i 6-7 minutter, og snu potetene én gang midtveis. Ha i hvitløk og ingefær etter 5 minutter. Etter endt steketid, skru av varmen men la pannen stå på platen. Ha i smør og deretter cajunkrydder, salt, mais og eventuell tørket koriander. Bland forsikting, men godt, slik at alt blir stekt. La trekke noen minutter på nedadgående varme.

Server fileten og potetene varme, gjerne sammen med en blandet salat og noen jalapeños ved siden av. Ekstra godt blir det hele med en cajunremulade (bland cajunkrydder og litt chilisaus i en base av majones eller aioli og la trekke litt).

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe (sterkt) cajunkrydder i vår nettbutikk, her.