Spicy Cajun shrimps: Kongereker på Louisiana-vis

posted in: Fisk og skalldyr | 0

2016.06.01_Cajun_shrimps_VM_012

I Louisiana, sør i USA, er man glad i skalldyr, ikke minst XL shrimps eller kongereker. I tillegg er det skikkelig kultur for ekstra velsmakende skalldyrretter nettopp herfra. Dette er nemlig den kreolske cajunkulturens høyborg!

Cajunkulturen er den gamle blandingskulturen i den tidligere franske delen av Sørstatene, der matkultur fra Frankrike, Karibia og Vest-Afrika har fått blande seg til noe unikt og enestående. Louisiana har sin egen smak, og den er anerkjent i USA så vel som Europa.

Kongereker forberedt på cajunvis er blant de største suksessene på restaurantene i Louisiana. Enhver restaurant med en viss ære har sin egen, hemmelige oppskrift på cajunreker, Men alle er de mer eller mindre basert på løk, hvitløk, tomat, paprika og selleri, samt en god og heftig kryddermiks. Et cajunkrydder. Også dette pleier å være komplekst og hemmelig.

Oppskriften nedenfor stammer fra Louisiana, akkurat som oppskriften til Verdensmat sitt cajunkrydder. Cajunrekeoppskriften er åpen for alle, krydderoppskriften er hemmelig!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet sterkt cajunkrydder.

Oppskrift

Ingredienser

500 g rå kongereker (med skall, uten hode)
5 hvitløkbåter
2 ss cajunkrydder, sterkt
4+1 ss smør
2-4 sjalottløk
150-200 ml hakkede bokstomater
150-200 ml buljong (1 terning hønse- eller rekebuljong)
¼ ts salt
2 vårløk
HELST noen selleriblader ELLER ½ selleristang

Bilag:
Lyst brød (baguette)

 

Fremgangsmåte

Skyll kongerekene*, skjær hvitløken i tynne skiver, hakk sjalottløk, vårløk (tynt) og eventuell selleri og varm buljongen.

Vi trenger to panner. I den første varmes 1 ss smør og sjalottløken freses kort. Ha så i bokstomater og buljongen. La småkoke i rundt 5 minutter og reduseres litt.

I den andre pannen varmes 4 ss smør. Ved høy varme has hvitløken og kongerekene i og stekes til de har skiftet farge (ikke lenger!). Når kongerekene snus, strø over cajunkrydder og salt. Gjennomstek rekene og rør i pannen.

Hell så sausen over kongerekene og la det hele surre i 1-2 minutter. Reguler eventuelt med vann og smak til med salt. Ta av varmen og strø over hakket vårløk og eventuelle hakkede selleriblader (eller rør disse inn i sausen).

Server varmt, helst med lyst brød (baguette) ved siden av.

 

* Kongerekene blir definitivt best dersom de ikke skrelles, selv om det kan bli en utfordring å spise dem uten å søle. Skreller du dem før steking, gjør dette i siste øyeblikk.
 

Leave a Reply