Spicy Cajun pork tenderloin: Kreolsk svinefilet

posted in: Kjøttretter | 0

2016.05.29_Cajun_pork_tenderloin_VM_024

Cajunkulturen fra Sørstatene i USA er grillmestere. Og det er særlig svin som skal grilles eller stekes med en heftig cajunkryddermiks. En skikkelig favoritt fra Louisiana er spicy Cajun pork tenderloin, altså en velkrydret svinefilet med cajunpoteter og alt tilbehør!

Egentlig er det en lek å lage denne herlige kreolske retten fra Louisiana. Mest arbeid pleier jeg faktisk å legge i bilaget, nemlig deilige cajunkrydrede potetbåter med hvitløk, fersk ingefær og mais. Disse kan virkelig anbefales, selv om de på langt nær er obligatorisk tilbehør. Husk i så fall at det er <u som er utgangspunktet.

I Louisiana ville man nok helst slengt svinefileten på utegrillen. Men et sart og tykt stykke kjøtt som en hel indrefilet er lettere å kontrollere (og krydre) i stekepannen. Det er dette jeg anbefaler for alle som ikke er grillverdensmestere. Og for alle som godt kan like kreolsk svinefilet som helårsmat.

Pass på å bruke et skikkelig, autentisk og heftig cajunkrydder til nettopp denne retten. Her er nemlig krydringen hele hemmeligheten. Et passende cajunkrydder får du for øvrig kjøpt her, i vår egen nettbutikk!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet sterkt cajunkrydder.

Oppskrift

Ingredienser

Svinefilet (ca. 600 g)
2 ts cajunkrydder, sterkt
1 ts salt
2 hvitløkbåter
2-3 cm fersk ingefær
Litt olivenolje

Til cajunpotetene:
4-500 g kokte poteter
4 hvitløkbåter
4-5 cm fersk ingefær
3 ss smør
1½ ts cajunkrydder, sterkt
¾ ts salt
150 g mais (½ boks)
EVT. fersk eller tørket koriander

Bilag:
Blandet salat
Syltede jalapeños eller annen syltet chili

 

Fremgangsmåte

Kutt alle hvitløkbåtene i tynne skiver. Skrell og finhakk ingefæren. Skjær de kokte potetene i pene båter. Gni inn svinefileten med cajunkrydder og salt.

Varm en stekepanne med noe olivenolje og stek svinefileten i denne, på nedadgående varme, i til sammen 15-17 minutter. Snu fileten jevnlig, og ha i noe ingefær og hvitløk når ca. 2 minutter gjenstår.

Samtidig stekes potetbåtene i en svært varm og stor non-stick-panne uten matfett. Stek side om side i til sammen i 6-7 minutter, og snu potetene én gang midtveis. Ha i hvitløk og ingefær etter 5 minutter.

Etter endt steketid, skru av varmen men la pannen med potetene bli stående på platen. Ha i smør og deretter cajunkrydder, salt, mais og eventuell tørket koriander. Bland forsikting, men godt, slik at alt blir stekt. La trekke noen minutter på nedadgående varme.

Server fileten og potetene varme, gjerne sammen med en blandet salat og noen jalapeños ved siden av.

Ekstra godt blir det hele med en cajunremulade (bland cajunkrydder og litt chilisaus i en base av majones eller aioli og la trekke litt).

 

 

Leave a Reply