Keftedes: Smakfulle greske kjøttboller

posted in: Kjøttretter | 0

2017.04.28_Keftedes_VM_065

Keftedes på gresk er lik köfte på tyrkisk og kufta på persisk og afghansk. Fortsatt gresk for deg? Det er rett og slett “kjøttboller”, men i følge den østlige tradisjonen. Og de greske er svinevarianten av disse.

Greske kjøttboller er svært like de tyrkiske og dem enda lenger østfra. Men to vesensforskjeller: Grekerne bruker nesten alltid svin i kjøttbollene sine. Og greske keftedes serveres tradisjonelt uten saus. Sistnevnte virker fremmed på så vel asiater som vesteuropeere. Men med de greske kjøttbollene fungerer det faktisk uten saus!

Hemmeligheten bak gode, greske kjøttboller er krydringen. Oregano og hvitløk er obligatorisk, paprikapulver, sitron og litt spisskummen er vanlig. Det enkleste er å bruke en velbalansert gresk krydderblanding, slik vi har gjort det i denne oppskriften.

Og til sist finnes det et par triks grekerne bruker for ekstra gode og saftige kjøttboller (så saftige og gode at de virkelig ikke trenger saus!). Det er oppbløtt loff eller rundstykke, det er natron eller bakepulver (som mørner), og det er en liten skvett ouzo eller hvitvin for den gode følelsen.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet gresk kryddermiks.

Oppskrift

Ingredienser

800 g kjøttdeig (enten svin eller 50/50 svin og storfe)
3 løk
4-5 hvitløkbåter
50 ml god olivenolje
1 ss hvitvinseddik
1-2 rundstykker
2 (små) egg
1½ ss gresk krydderblanding
EVT. 2-3 cl ouzo
1 liten bunt (blad)persille
1 ts salt
1 ts bakepulver

3-4 ss hvetemel
150 ml vanlig olivenolje

Tilbehør:
2-3 saftige tomater
Friterte poteter ELLER ris (en enkel pilaff)
Tsatsiki

 

Fremgangsmåte

Begynn med å bløtlegge rundstykket i vann (helst uten skorpe). La det trekke litt. Løk, hvitløk og eventuell persille skal finhakkes (noe som fungerer best i kjøkkenmaskinen). Det bløtlagte brødet klemmes tomt for væske og plukkes smått. Bland kjøttdeig, hakkede grønnsaker, brødmasse, olje, eddik, egg, greske krydder, persille, salt og natron. Kna godt og la stå i 1-2 timer i kjøleskapet. Samtidig foreberedes pommes frites eller ris, samt salat og jogurtdressing.

Rull jevne kjøttboller på størrelse med en pingpongball eller litt større, med en bolle kaldvann og 1-2 spiseskjeer som hjelpemidler. Rull de ferdige bollene i litt hvetemel. Varm en panne med mye vanlig olivenolje, og sett stekeovnen på 70 °C. Stek kjøttbollene på alle sider (ikke for mange av gangen) i til sammen 8-10 minutter, men påse at de er gjennomstekt. Ferdige kjøttboller holdes varme i stekeovnen.

Greske kjøttboller serveres slik de er, uten saus men med friterte poteter eller ris samt noe grønt ved siden av, helst sammen med en tsatsiki eller en annen jogurtdressing. Kjøttbollene tåler godt å varmes igjen.

 

 

Leave a Reply