Patates fournou: Ovnsbakte poteter på gresk vis

posted in: Vegetar | 0

2017.04.26_Patates_fournou_VM_006

Ovnsbakte potetbåter på gresk manér! Her skal vi selvsagt ha god olivenolje, hvitløk, en skvett hvitvin, greske krydder og sitron. Mye sitron! Selv om vi godt kan kalle retten for “sitronpoteter”, er dette aldeles ikke for surt. Tvert imot: Patates fournou kan brukes om bilag til det meste.

Grekerne har et par supergode kombinasjoner: Oregano, hvitløk, olivenolje og sitron, for eksempel. Det som høres overenkelt og surt ut, det er rett og slett en uslåelig liten kombinasjon. Og til potetene fungerer dette utmerket.

Denne versjonen av patates fournou, som er en gjenganger i vårt kjøkken, bruker en godt balansert gresk kryddermiks, som gir enda litt mer bredde til denne retten. Greske potetbåter passer til det meste av grillmat, stekt kjøtt, kylling og sjømat.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet gresk kryddermiks.

Oppskrift

Ingredienser

750 g poteter
3-6 hvitløkbåter
1 stor sitron
50 ml hvitvin (eller vann)
75-100 ml god olivenolje
2 ts (fransk) sennep
1 ss gresk kryddermiks
1 ts salt

EVT. 3-4 ss extra virgen olivenolje
EVT. en håndfull gode oliven
EVT. litt fersk bladpersille (eller fersk timian, oregano eller rosmarin)

 

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 °C (varmluft). Skrell potetene dersom nødvendig (nypoteter med skall er aller best), og kutt dem i tynne båter. Hvitløken kuttes i skiver. Del sitronen i to, press ut saften av en halvdel og kutt den andre i pene, tynne skiver.

Bland alle ingrediensene (poteter, hvitløk, sitron, vin, olje, sennep, krydder og salt) godt i en ildfast form, og sett denne i den forvarmede stekeovnen. Her skal potetene stå i til sammen 35 minutter. NB: Vend på potetene med en stekespade ca. hvert tiende minutt, særlig mot slutten av steketiden.

Ta ut av ovnen når ferdig, og rør gjerne inn noen oliven og ekstra god olivenolje og/eller strø over litt ferske, hakkede urter. Server varmt, som bilag til kjøtt, fisk eller kylling.
 

Leave a Reply