Paidakia: Enkle greske lammekoteletter

posted in: Kjøttretter | 0

2017.05.02_Paidakia_VM_018

Lam på grillen får man best i Hellas. Grekerne er i det hele tatt dyktige på grill, særlig hva angår krydring og steketid. Og Παϊδάκια, eller greske lammekoteletter, er kanskje det aller største høydepunktet på en gresk grillaften.

Hemmeligheten er enkel: Den ligger i krydringen. Gresk grillkjøtt skal ha en enkel kryddermiks og et par andre smakssettere. Dette inneholder “alltid” oregano, olivenolje, sitron, hvitløk og pepper. Ofte er dette alt, men man bruker gjerne også andre urter som timian og rosmarin, og andre krydder som spisskummen, nellik og kanel. Det enkleste er derfor en god og velbalansert gresk krydderblanding, slik vi har brukt det i denne oppskriften.

Den andre hemmeligheten er tilbehøret. Grillede grønnsaker, av type paprika, squash, auberginer, løk og tomater, gjerne marinert og krydret på samme måte, er en nytelse. I tillegg kommer i regelen pommes frites, potetbåter eller en enkel risrett.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet gresk kryddermiks.

Oppskrift

Ingredienser

400 g lammekoteletter ELLER skivet lammelår
2-3 ts gresk kryddermiks
4-5 hvitløkbåter
½ ts salt
Litt extra virgen olivenolje
Sitron
EVT. noe fersk rosmarin eller bladpersille

Bilag:
Friterte potetbåter ELLER pommes frites
Stekte/grillede grønnsaker (type paprika, squash, aubergine)

 

Fremgangsmåte

Gni inn lammekotelettene med litt olivenolje, rikelig gresk kryddermiks og litt salt. La dem gjerne marineres i 10-20 minutter i kjøleskapet. Kutt eventuelle grønnsaker grovest mulig og mariner disse på samme vis.

Dersom du griller: Grill lammekotelettene på vanlig vis (dvs. høy varme). Ha i så fall de hele hvitløkbåtene sammen med de andre grønnsakene på tynn rist på grillen. Grønnsakene trenger noe lenger tid enn kjøttet. For medium stekt kjøtt holder som regel 3-4 minutter på hver side.

Dersom du steker: Bruker du stekepanne, stek lammekotelettene på høy varme i rikelig med ordinær olivenolje. Ha i hakket eller skivet hvitløk i det siste stekeminuttet. Stek grønnsakene på samme vis, noe som tar litt lenger tid. For medium stekt kjøtt holder som regel 3-4 minutter på hver side.

Anretning: Ha ferdig lam (og eventuelle grønnsaker) på tallerkenen. Hell over litt ekstra god olivenolje og eventuelt hakket (fersk) rosmarin eller bladpersille. Server friterte poteter og en sitronbåt eller sitronskive oppå eller ved siden av.

Leave a Reply