Efkolo lemonoto kotopulo: Enkel gresk sitronkylling

posted in: Fugl | 2

2017.04.25_Enkel_sitronkylling_VM_014

Gresk sitronkylling, eller kotopulo lemonato, er den mest rendyrkede og kanskje beste varianten av denne “Syden-klassiskeren”, som lages i forskjellige utgaver langs med hele Middelhavet. Dette er en forenklet, rask versjon der vi kun bruker kyllingfiletene.

Vanligvis snakker vi om en hel kylling som skal tilberedes både i panne og ovn når grekerne lager sitronkylling. Men også greske husmødre og -fedre har lært å “jukse litt”, så en efkolo lemonoto kotopulo, altså en “enkel sitronkylling” er et vanlig syn på greske middagsbord. Alt går nemlig så mye raskere med et par kyllingfileter enn med en hel høne!

Til denne saftige og svært velbalanserte sitronkyllingen trenger vi en god gresk krydderblanding (eller vi blander oregano, paprika, hvitløk, pepper, timian og litt kanel selv). Og vi lager patates fournou (greske ovnsbakte poteter) i samme slengen og samme formen. Til syvende og sist står denne forenklede formen på ingen måte tilbake for den mer omstendelige – den med hel høne.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet gresk kryddermiks.

Oppskrift

Ingredienser

500 g kyllingfilet (≈2 store)
1 løk
½ hvitløk
5-6 store poteter
2 sitroner
50+50 ml god olivenolje
50 ml tør hvitvin
1 ss + 1 ts gresk kryddermiks
1½ ts salt

EVT. 1 ts tørket oregano
EVT. 1 håndfull gode oliven
Litt fersk bladpersille
Litt extra virgen olivenolje

 

Fremgangsmåte

Grovhakk løken, kutt potetene i ganske tynne båter og hvitløken i skiver. Press saften av 1 sitron og kutt den andre i pene skiver. Sett også stekeovnen på 200 °C (varmluft).

Varm en stor gryte med 50 ml olje, ½ ts salt og 1 ss kryddermiks, og stek kyllingen og løken lett på alle sider. Ha i sitronsaft og la det hele koke under lokk på lav til middels varme i 10-15 minutter. Snu kyllingfiletene et par ganger, unngå mest mulig at noe svir seg og ha gjerne i litt ekstra vann ved behov..

Forbered samtidig en ildfast form med 50 ml olje, 1 ts salt, 1 ts kryddermiks, potetbåtene og hvitvin. Sett i ovnen. Her skal potetene stå i til sammen 35 minutter. Etter 10 og 20 minutter, snu på alle potetene. Rør da (etter 20 minutter) også inn løk og saus fra kyllinggryten. Legg så kyllingfiletene innimellom potetbitene. Legg sitronskivene over kyllingen. Sett tilbake i ovnen (de siste 15 minuttene).

Server varmt, gjerne med litt ekstra oregano og noen gode oliven rørt inn i poteter og saus. Strø over noe hakket bladpersille og hell over en skvett ekstra god olivenolje rett før servering.

 

 

2 Responses

  1. Tanja O

    Dette ble helt herlig 😀 Smakte som i Hellas.

  2. Helt enig med deg, Tanja! Kan ikke være bedre! 🙂 🙂

Leave a Reply