Bacalao a la argelina: Fruktig torsk “på algerisk vis”

posted in: Fisk og skalldyr | 0

2017.11.05_Bacalao_a_la_argelina_VM_007

På tross av navnet er dette ikke en originaloppskrift fra Algerie. Tvert imot er det en spansk restaurantoppskrift som assosierer over temaet “Algerie”. Altså den spanske forestillingen om det algeriske kjøkkenet, som er mer eller mindre treffsikker. Svært smakfull og deilig er oppskriften i alle fall.

Det er også en typisk restaurantoppskrift på den måten at det meste av arbeidet (kutting og koking av saus) kan forberedes lang tid før gjestene kommer. Ja, sausen kan faktisk kjøles eller fryses ned, og arbeidstiden forkortes til de fem minuttene couscousen tar, og de 3-4 minuttene fisken trenger innunder den kokende sausen.

Vi har blitt kjent med denne oppskriften i Spania, og den har vært fast hverdagsmat hos oss i mange år. Og vi gjort det nettopp som de gjør på restaurant: Vi pleier å lage dobbelt opp med saus og fryser ned brorparten. Da er det alltid en lekker porsjon mat – hjemmelaget fra grunnen men likevel hurtigmat – raskt tilgjengelig.

Bacalao a la argelina kan lages på både klippfisk og fersk torsk. Vi velger den enkle og raske modellen (når sausen først er laget), med fileter av fersk eller frossen steketorsk. Sausen er det litt jobb med – ikke komplisert, men litt tidskrevende. Men den betaler seg i fullt monn, med deilige orientalske krydder og en svært fruktig smak av mango og appelsin. En storfavoritt her i huset!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderene guindillas, kurkuma og spisskummen.

Oppskrift

Ingredienser (3-4 porsjoner)

800 g torskefilet

350 ml varm fiskebuljong (2 buljongterninger + 1 ts fish sauce)
2-3 ts kurkuma/gurkemeie
½ ts salt

3-4 ss olivenolje
2 små løk
½ aubergine (EVT. squash)
4 hvitløkbåter
5 cm fersk ingefær
1-2 tørkede småchili (guindillas, piri piri)
1 ss ingefærpulver
3 ts malt spisskumin
¾ ts malt koriander
1/3 ts kanel
1 ss tomatpuré
3 tomater (EVT. 300 ml boktstomater)
100-130 g mango (typisk ½ mango)
Skallet fra ¼ appelsin
½ appelsin
1 ss honning

Tilbehør:
175 g couscous (med 220 ml vann, ½ ts salt og ½ ts kurkuma)
½ potte koriander
Litt crème fraîche
EVT. litt salat (f.eks. resten av mangoen og appelsinen)

 

Fremgangsmåte

Hakk løken, finhakk hvitløk og ingefær og kutt auberginen i småbiter. Etter hvert skal også tomater kuttes i terninger, mango finhakkes, skallet fra en kvart appelsin rives og saften fra en halv appelsin presses. Kok opp buljongen med alle ingrediensene fra bolk 1, og la denne stå varm og klar.

Varm en størst mulig panne med olivenoljen. Stek opp løk og aubergine lett, og ha etter hvert også i ingefær og hvitløk. Når grønnsakene har myknet godt, rør inn tomatpuré, knuste eller hele småchilier, ingefærpulver, spisskumin, korianderpulver og kanel. Fres litt. Ha appelsinjuicen stående klar, og spe på når det trengs. Rør så inn tomatene, appelsinskallet, mangoen, honningen og buljongen. La det hele småkoke uten lokk i 10-15 minutter, til tomatene har falt litt fra hverandre og sausen tykner noe. Smak til med salt.

Samtidig lagen couscous: Kok opp vann med kurkuma/gurkemeie og salt. Hell dette over couscousen, rør med en gaffel, dekk til og la trekke i 5 minutter. Når sausen er klar og couscousen står og trekker, legges den lettsaltede fisken innunder sausen. La fisken og sausen småkoke eller trekke i 3-4 minutter under lokk. Server varmt, strø over hakket koriander og server med en klatt crème fraîche.

 

 

Leave a Reply