Smaken_av_skog_VM_001

 

 

“Smaken av skog” er en eksklusiv norsk krydderblanding fra Verdensmat, og en av ytterst få som bruker de smaksrike granskuddene som krydder.

Skogskrydderblandingen er laget spesielt for å trekke de lune smakene fra den norske skogen inn i kjøkkenet for å harmonisere med flotte lokale råvarer. Prøv den til all slags vilt, men også lam, kjøttkaker, farser, pølser og i ertestuingen. Og ikke minst i en skogsburger av elgkjøtt!

I tillegg til de vanlige smakene som dufter av skogbunn, trær og planter, har vi brukt den gamle smakssetteren granskudd. Granskudd har tradisjonelt blitt sanket, og blitt brukt til for eksempel te og avkok. Men disse tradisjonene har dødd ut, på tross av at granskudd har en heftig og deilig smak.

Våre granskudd er høstet i Krødsherad, i skogene under Norefjell. Kun unge skudd brukes, slik de ble sanket tradisjonelt. Disse er så mikset med andre “smaker av skog” til en harmonisk, balansert men smakssterk krydderblanding.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe smaken av skog i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016.06.02_Norsk_skogslam_VM_001

 

Norsk skogslam

Ingredienser:

Lammelår i skiver, eller lammekoteletter
1 ts “Smaken av skog” per store skive/kotelett (½ ts for små)
Litt salt
EVT. litt smør (til steking i panne)

Tilbehør:
Foliepoteter, fløtegratinerte poteter eller pommes frites
Aspargesbønner med sar
ELLER grillet sjampinjong, kantareller eller squash

 

Oppskrift:
Gni inn lammekjøttet med kryddermiksen og litt salt. La stå kjølig mens grillen fyres opp (helst i 10-30 minutter). Grill lammekjøttet på vanlig måte, eller stek det på høy temperatur i stekepanne med litt smør. For medium stekt kjøtt holder som regel 3 minutter på hver side.

Server med poteter (fløtegratinerte passer utmerket) og grillede grønnsaker (sjampinjong, kantareller eller squash) eller grønne bønner kokt i smør og sar.

 


 

2016.05.22_Viltgryte_skog_VM_019

 

Østlandsk skogsgryte

Ingredienser:

500 g viltkjøtt (grytekjøtt)
2-3 ss viltkrydder “Smaken av skog”
1 ts salt
3-5 gulrøtter
2-4 løk
2-300 ml fløte
2 ss smør

Tilbehør:
Poteter
EVT. 5-10 sjampinjonger
EVT. tyttebærsyltetøy

 

Oppskrift:
Skjær kjøtt i små biter og legg det i en skål sammen med krydderblandingen. Skjær gulrøtter i ganske store biter. Hakk løken.

Smelt smør i en dyp panne og begynn med å frese gulrotbitene. Etter 4-5 minutter, ha i løk og kjøtt og fres på nedadgående varme i rundt 10 minutter.

Slukk med ca. 300 ml vann og salt og la koke, uten lokk, i minst 15 minutter. Når det meste av væsken er fordampet, ha i fløten og la koke (uten lokk) i 5-10 minutter til, eller til ønsket konsistens på sausen nås. Smak til med kryddermiks og salt.

Kok, bak eller friter poteter ved siden av. Stek gjerne også opp noen sjampinjonger i smør og salt, som serveres ved siden av.

 


 

2016-09-11_skogsboller_av_lam_vm-010

 

Lammekjøttboller med smak av skog

Disse lammekjøttbollene var vært servert på arrangementer som Brød og Sirkus i Årnes, hvor de hadde stor suksess. Det er en oppskrift vi anbefaler sterkt!

 

Ingredienser:

Til kjøttbollene:
800 g lammekjøttdeig
1 løk
1 ikke for stor gulrot
2-3 hvitløkbåter
1-2 ss olivenolje
50 ml hvitvin (ELLER 1 ts eddik i vann)
2-3 ss “Smaken av skog”
EVT. 1 ts fennikelfrø (malt)
1 liten bunt fersk bladpersille
1 stort egg
2 ts salt
Hvetemel til å rulle kakene i
2 ss olje til steking

Til sausen:
750 ml buljong (2 terninger)
1-2 laurbærblad
3 ss olivenolje
2-3 løk i tykke skiver
2 ss hvetemel
2 ss “Smaken av skog”
1-200 ml fløte
Litt salt, pepper

Tilbehør:
6-800 g ovnsbakte poteter
3-400 g sjampinjonger
EVT. rørte tyttebær

 

Oppskrift:
Til kjøttbollene kjører vi løk, gulrot og hvitløk i blenderen til de blir svært finhakket. Dette stekes så i olje til lukten av rå løk blir borte og det blir tørt. Slukk med litt vin (eller eddikvann), rør inn krydder og stek til væsken fordamper. Avkjøl! Kna sammen kjøttdeig, avkjølte grønnsaker, finhakket persille, egg og salt til en jevn masse. Bruk skje og hender (med litt kaldt skyllevann) til å forme små boller av massen. Rull disse enkeltvis i litt hvetemel. Stek så bollene i en varm panne med noe olje. Stek på alle sider til de er gjennomstekt. Ikke kast stekeoljen/skyen!

Samtidig lages poteter og sjampinjonger: Poteter skjæres i fingertynne båter eller skiver og has i en ildfast form med noe olivenolje, salt og gjerne 2-5 hvitløkbåter i skiver. Sett i forvarmet ovn (200 °C) i 35 minutter og snu på potetene hvert 10. minutt. Soppen skjæres i store båter og stekes grundig i kun litt olje.

Til sausen varmer vi buljongen med laurbærblad. NB: Skyll ut kjøttbollenes stekepanne og bruk skyen i buljongen! I en stor, varm gryte med olje stekes løk til den begynner å brunes. Strø inn noe hvetemel og “Smaken av skog”. Spe sakte ut med buljongen, gjerne med visp. Kok på svak varme i minst 5 minutter. Rør inn fløte og smak til med salt, pepper og skogkrydder. Ha i kjøttbollene, og etter 5 minutter potetene og sjampinjongen. Når alt er gjennomvarmt, server, gjerne med tyttebær ved siden av.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe “Smaken av skog” i vår nettbutikk, her.