Albondigaskrydder_VM_003

 

Albóndigas, eller spanske kjøttboller. Det er tapasklassikeren over noen, så vel i Norge som i Spania. Men både kjøttbollene og sausen må krydres riktig for å “smake av Spania”, ellers er det fort gjort å ende opp med “köttbullar”.

Enhver spansk husholdning har sin egen oppskrift på albóndigas. Men det er noen helt klare gjengangere i krydringen. Typisk nok er spisskummen “det hemmelige krydderet” i hjemmelagde, spanske kjøttboller. Men annet godt, som hvitløk, hører også med.

Albóndigaskrydder er en kryddermiks skapt for å gi den riktige spanske grunnsmaken til både selve kjøttbollene og sausen. De er dermed også en mirakelkur til triste kjøpealbóndigas – man rekker jo ikke å lage all maten fra grunnen av hver dag!

Nedenfor finner du tre albóndigasoppskrifter. Først lærer du hvordan man lager saftige og kjempesmakfulle spanske kjøttboller fra grunnen av. Det lønner seg, da de er mye mer smakfulle enn kjøpealbóndigas, ja faktisk så gode at de gjerne kan spises uten saus. Dette er søndagsmiddag også i Spania.

Deretter kommer to klassiske sausoppskrifter (tomatbasert og den sørspanske varianten med erter). Til de to siste kan du bruke både hjemmelagde og kjøpealbóndigas. Til kjøpealbóndigas har du i litt ekstra albóndigaskrydder i sausen.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe albóndigaskrydder i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016.05.25_Albondigas_caseras_VM_006

 

Albóndigas caseras – Hjemmelagde, spanske kjøttboller

Ingredienser:
400 g kjøttdeig av storfe
400 g kjøttdeig av svin
1 gulrot
1 løk
4-5 hvitløkbåter
1 egg
1 toppet ss albóndigaskrydder
1½ ts salt
EVT. litt hakket bladpersille

5-6 ss olivenolje til steking
3-4 ss hvetemel til rulling av albóndigas

 

Oppskrift:
Skrell gulrot, løk og hvitløk og finfinhakk dette, helst i en kjøkkenmaskin. Varm en stekepanne med 2-3 ss olje og stek grønnsakene til lukten av rå løk har gitt seg. Avkjøl. Elt så kjøttdeig, de stekte grønnsakene, egg, albóndigaskrydder, salt og eventuelt noe persille i en bolle. Form så runde kuler på størrelse med pingpongballer av deigen (den gir 30-40 albóndigas). Rull bollene i litt hvetemel, og ha dem straks i en varmet stekepanne med rikelig olivenolje. Stek alle bollene på middels varme til de er nesten gjennomstekt. Snu flere ganger.

Da er kjøttbollene klare! De smaker kjempegodt som de er, men det er vanligst å tilberede en saus til dem. De to vanligste finner du nedenfor. Tips: Løs opp det som har festet seg i stekepannen med litt vann og ha dette “skyllevannet” i sausen.

Du kan også fryse ned de ferdige kjøttbollene, og bruke dem ved en annen anledning.

 


 

2016.05.25_Albondigas_salsa_tomate_VM_018

 

Albóndigas en salsa de tomate – Spanske kjøttboller i tomatsaus

Ingredienser:
¾ – 1 kg ferdige algóndigas
3-4 ss olivenolje
1 stor / 2 små løk
EVT. 3-6 hvitløkbåter
1-2 buljongterninger
2-3 ss albóndigaskrydder
1 lite glass (100 ml) tørr hvitvin ELLER vann
2 bokser tomater (hakket, hel eller purert)
Litt salt, EVT. noe pepper

Bilag:
Poteter (helst friterte)
OG/ELLER brød (baguette)

 

Oppskrift:
Finhakk løk og eventuell hvitløk. Varm en større gryte med olivenolje og stek løk og deretter hvitløk til den blir myk. Rør inn buljongterning(er) og albóndigaskrydder. Slukk deretter raskt med hvitvin eller vann*. Ha så i tomatene og la det hele småkoke i rundt 15 minutter. Smak til med salt og pepper og ha så i de ferdige kjøttbollene. La småkoke i 10-15 minutter til. Vurder om du vil ha i litt ekstra vann dersom du synes sausen er for tykk (den skal være ganske tykk).

Server varmt med poteter (helst friterte) og/eller nystekt brød (type baguette). Oppvarmede albóndigas dagen derpå er minst like gode!

* Tips: Har du hjemmelagde albóndigas, løs opp det som har festet seg i stekepannen med litt vann og ha dette “skyllevannet” i sausen.

 


 

2016.05.25_Albondigas_salsa_andaluza_VM_018

 

Albóndigas en salsa andaluza – Kjøttboller i andalusisk saus

Ingredienser:
¾ – 1 kg ferdige algóndigas
2 løk
100-150 g frosne erter / 1 boks erter
50 ml tørr hvitvin
1½ ss hvetemel
1-2 ss albóndigaskrydder
700 ml kjøttbuljong (2 terninger)
1-2 laurbærblad
Litt salt, EVT. noe pepper

Bilag:
Poteter (helst friterte)
OG/ELLER brød (baguette)

 

Oppskrift:
Skjær løken i grove skiver. Varm buljong* med laurbærblad(er) og la stå og trekke. Varm en større gryte med olivenolje og stek løk og deretter de frosne ertene til løken blir gyllen (eventuelle bokserter has i 5 minutter før slutt). Slukk med litt hvitvin og la den nesten fordampe. Rør så inn hvetemel og albóndigaskrydder og fres i en kort stund. Spe så sakte ut med buljongen, som når du lager brus saus. La småkoke i rundt 10 minutter og rør av og til. Smak til med salt og pepper og ha i kjøttbollene. La småkoke i 10 minutter til, under lokk.

Server varmt med poteter (helst friterte) og/eller nystekt brød (type baguette). Oppvarmede albóndigas dagen derpå er minst like gode, men rør inn en ekstra ts albóndigaskrydder ved oppvarming,

* Tips: Har du hjemmelagde albóndigas, løs opp det som har festet seg i stekepannen med litt vann og bruk dette “skyllevannet” som del av buljongen.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe albóndigaskrydder i vår nettbutikk, her.