Julekrydder_VM_003

 

 

Julekrydder er den perfekte miksen av alle luktene man forbinder med jul: Nellik, kanel, stjerneanis, appelsinskall, og så videre! Vi har samlet dette i ett krydder for deg – et som både lukter og smaker av jul, og som er svært så anvendelig i julestria.

Vårt julekrydder er først og fremst tilpasset julebaksten, men passer også fortreffelig i gløggen, julekakaoen, julegrøten og silda og spekematen.

Julegrøten, ja! Strø litt julekrydder over grøten (i stedet for kanel), så har du julesmaken med en gang. Se oppskrift på en skikkelig julegrøt nedenfor.

Eller kakaoen! Kakao med julekrydder er helt nydelig (se oppskrift nedenfor). For den som liker en tår, anbefales en nordtysk Pharisäer (fariseer), som er nevnte julekakao med en god skvett brun rom og gjerne litt krem.

Det bringer oss over til gløggen. En skikkelig gløgg lages tradisjonelt med gløggkrydder, og tar sin tid. Julekrydder kan brukes som en snarvei: Varm opp vinen med sukker og julekrydder, samt mandler og rosiner.

Men før den tid skal julekakene bakes. Julekrydder kan egentlig lage julekaker ut av enhver kake. Men går du for det tradisjonelle, er julekrydderet ypperlig til pepperkaker, peppernøtter og sirupsnipper. Andre, litt mer nøytrale småkaker, tåler også en liten skje julekrydder, sånn for å understreke høytiden. Prøv absolutt julesnippen (oppskrift nedenfor) – en julevariant av en eldgammel lokal spesialitet, sigdalssnippen!

For de mer vågale, er julekrydderet egentlig også svært så velegnet for saltmat. Juleansjosen er krydret omtrent på denne måte, og til julesilda passer krydderet ypperlig. Også spekematen og medisterkakene tåler en liten antydning julekrydder.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe julekrydder i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016-10-21_julekakao_vm_019

 

Fyldig julekakao

Ingredienser:

8 ss kakaopulver
2 ts julekrydder
5-7 ss (brun) sukker
100 ml vann
250 ml melk
EVT. 20-40 ml brun rom
Pisket krem

 

Oppskrift:
Visp sammen kakaopulver, julekrydder, sukker og vann i en gryte. Kok opp under omrøring. Tilsett melken og varm forsiktig opp, under visping. Kakaoen blir best dersom melken ikke koker, men kommer akkurat oppunder kokepunktet. Ta av varmen og rør eventuelt inn litt brun rom.

Server varmt, typisk med litt pisket krem. Bruk gjerne litt julekrydder som strø på kremen.

 


 

2016-10-24_julegroet_vm_010

 

Skikkelig julegrøt

Ingredienser:

2 dl grøtris
400 ml vann
1 ts vaniljesukker
1 l melk
1 skåldet mandel
½ – 1 ts salt
EVT. 1-2 ss rømme

Julegarnityr:
4-5 ss smør
4-5 ss sukker
1-2 ts julekrydder

 

Oppskrift:
Kok opp risen i vannet, sammen med vaniljesukkeret. La koke 5 minutter uten lokk. Spe inn melken og kok opp under omrøring. La småkoke på lavest mulig varme i 45-60 minutter, med lokket delvis dekkende og under oppsyn. Rør 1-2 ganger, dersom nødvendig. Når grøten anses ferdig (konsistens er en smakssak), smak til med salt og rør inn mandelen. For en ekstra smakfull grøt, rør også inn litt rømme.

Ha den rykende varme grøten i serveringsboller eller -tallerkener. Plasser et smørøye i midten av hver porsjon og strø over godt med sukker og litt julekrydder. Server varmt, gjerne med et kaldt glass solbærsaft ved siden av.

 


 

2016-10-21_julesnipper_vm_029

 

Julesnipper

Ingredienser:

350 g hvetemel
3 ts julekrydder
125-150 ml (ca. 10 ss) sukker
½ ts hornsalt (hjortetakksalt)
100 ml rømme
100 ml kulturmelk ELLER kefir
50 g smør

½ egg
Litt sukker og julekrydder som strø

 

Oppskrift:
Smelt smøret og bland dette med rømme, kefir, sukker, julekrydder, hornsalt og melet. Kna sammen til en jevn deig, som ikke skal være klissete. La deigen hvile på et kjølig sted i et par timer, eller gjerne over natten. Forvarm ovnen til 175 °C. Kjevl ut deigen til en tykkelse på 4-5 mm, rett på bakepapiret. Bruk kniv eller pizzahjul til å kutte deigen i snipper (= romber). Visp egget og pensl det på snippene. Bland 1-2 ts sukker og ½-1 ts julekrydder og strø dette over snippene. Løft bakepapiret med snippene over på et bakebrett.

Sett i den forvarmede ovnen og bak i 20-25 minutter, eller til snippene begynner å brunes lett. Avkjøl på rist og oppbevar i kakeboks.

 


 

2016-10-23_peppernoetter_vm_021

 

Peppernøtter

Ingredienser:

125 g sirup
100 g sukker
50 g smeltet smør eller margarin
2 ts julekrydder
½ ts pepper
1 egg
250 g hvetemel
⅓ ts hornsalt (hjortetakksalt)
EVT. 8-10 mandler ELLER lit melis

 

Oppskrift:
Kok raskt opp sirup og sukker. Ta av varmen og rør in smør, julekrydder og pepper. La avkjøles noe. Pisk egget grundig og rør dette inn i den krydrede sirupen. Sikt sakte inn en blanding av melet og hornsaltet. Kna raskt sammen deigen. Den skal være klissete, men verken flytende eller smuldrete. Sett tildekket og kjølig i noen timer, eller gjerne over natten, til den hardner godt.

Varm stekeovnen til 175 °C. Rull den godt avkjølte deigen til en stang som er ca. 2 cm tykk. Del opp og trill ut mindre kuler, og trykk disse gjerne litt flate. Du kan eventuelt også rulle dem i finhakkede mandler eller drysse over melis. Legg kulene på smurte brett (NB: Avstand – de eser) og stek dem i rundt 8-10 minutter, eller til de får en pen, gyllenbrun farge. Avkjøl og oppbevar i kakeboks. Nyt ved siden av kaffe eller annen varm drikke.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe julekrydder i vår nettbutikk, her.