Viltgrytekrydder_VM_005

Dette er et yppig og spenstig viltgrytekrydder, helt i stil med kokestilen i Italia og Frankrike. Herlige smaker som kubebepepper, appelsinskall, einebær og provençalske eller toskanske urter danner grunnlaget, og kakao og dyvelsdrek er det lille ekstra.

Til et slikt viltkrydder passer det best å marinere og/eller koke hjorten, rådyret, dåhjorten, haren, villsvinet eller elgen i rødvin. Og dermed har du egentlig også basisoppskriften for en god viltgryte fra kontinentet: Viltkjøtt, rødvin, noen heftige urter og krydder og eventuelt litt grønnsaker (løk, gulrøtter, tomater er de typiske kandidatene).

Nedenfor finner du noen klassiske viltgryteoppskrifter fra Europa etter denne malen. De heter som regel “hjortegryte”, og hjorten regnes som kongen av viltet i land som Frankrike. Men sannheten er at det meste av vilt kan brukes, så også elg og rein! Og for en italiener, for eksempel, ville renna in umido (italiensk reingryte) eller alce in umido (italiensk elggryte) være mye mer spennende enn hjort.

Merk også at de fleste viltgryteoppskrifter kan brukes med fåre- og storfekjøtt også. Da blir det riktignok ikke en viltgryte lenger, men vi får likevel en smaksbombe av en gryte, som den franske lamegryten med kantareller nedenfor!

Det kommer flere oppskrifter, blant annet fra Frankrike og Tyskland, når vi rekker å spise oss gjennom dem!

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe viltgrytekrydder i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2017.04.01_Cervo_in_umido_VM_011

 

Cervo in umido – Italiensk viltgryte

Ingredienser:

1 kg hjortekjøtt (eller annet vilt)
50 g bacon
2-3 ss olivenolje
1 løk
2-3 gulrøtter
2 selleristilker
350 ml rødvin (gjerne chianti)
1 toppet ss viltgrytekrydder
250 g hakkede (boks)tomater
1½ ts salt
20-30 svarte oliven

Tilbehør:
Lyst brød, poteter eller pasta
EVT. litt fersk timian til pynt

 

Oppskrift:
Kutt kjøttet i porsjonsbiter (ca. 4×4 cm). Finhakk gulrot, løk og selleri. Varm bacon og olivenolje i en massiv gryte. Stek viltkjøttet raskt på alle sider, helst litt av gangen slik at vi holder en høy varme. Ta ut kjøttet og legg det til side. Ha så de finfinhakkede grønnsakene, i stekefettet og surr dette i noen minutter. Ha så i krydderblaningen og slukk staks med vinen. Kok opp. Ha i kjøttet igjen, sett på lokk og kok på lav varme i 30 minutter. Ha så i tomatene, smak til med salt og pepper. La småkoke i 1 time til. Sausen skal i løpet av denne tiden tykne, så vurder å ha lokket på gløtt den siste halvtimen.

Ved servering, bland oliven innunder sausen. Pynt gjerne med litt fersk timian. Server varmt, med lyst brød, poteter (kokte eller friterte) eller pasta. Rødvin passer perfekt ved siden av.

 


 

2017.11.03_Ragout_d_agneau_VM_006

 

Ragoût d’agneau – sørfransk lammegryte med (trakt)kantareller

Ingredienser:

1 kg lammekjøtt
EVT. 50-100 g baconterninger
3-5 ss olivenolje
1 stor løk
4-8 gulrøtter
2-300 g kantareller eller traktkantareller
300 ml rødvin
1 toppet ss viltgrytekrydder
400 g hakkede (boks)tomater
2+ ts salt
1+ ss honning
EVT. 2 ss kapers

Tilbehør:
Poteter, lyst brød eller pasta
EVT. litt fersk bladpersille eller timian til pynt

 

Oppskrift:
Kutt kjøttet i porsjonsbiter (ca. 4×4 cm). Kutt gulrot og løk i ekstra store biter. Varm bacon og olivenolje i en massiv gryte. Ha i lammekjøttet og stek det raskt på alle sider, helst litt av gangen slik at vi holder en høy varme. Ha så i grønnsakene og surr dette i noen minutter. Strø over krydderblandingen og slukk straks med vinen. Kok opp, sett på lokk og kok/damp på lav varme i 45 minutter. Ha så i tomatene og soppen, samt smak til med salt, honning og pepper. La småkoke i minst 45 minutter til. Sausen skal i løpet av denne tiden tykne en del, så det kan være smart å ta av lokket de siste 20 minuttene.

Ved servering, bland eventuelle kapers innunder sausen. Pynt gjerne med litt ferske urter. Server varmt, med lyst brød, poteter (kokte eller friterte) eller pasta ves siden av. Rødvin passer best som drikke.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe viltgrytekrydder i vår nettbutikk, her.