Cervo in umido: Italiensk viltgryte

posted in: Gryteretter, Kjøttretter | 0

2017.04.01_Cervo_in_umido_VM_011

Italienerne kan viltgryter! Og cervo in umido (“hjort i fukt/saus”) er en av de store klassikerne fra det italienske viltkjøkkenet. Vi skal selvsagt bruke rødvin og noen smakssterke urter og krydder, og vi slipper å marinere.

Basisoppskriften for en god viltgryte fra Italia er enkel: Viltkjøtt, rødvin, bacon, noen heftige urter og krydder og eventuelt litt grønnsaker – der løk, gulrøtter, tomater og oliven er de typiske kandidatene. Sammenlignet med franske gryteretter av lignende kvalitet går det også svært raskt. I løpet av et par timer er middagen klar!

Krydringen er det utslagsgivende. Nedenfor bruker vi krydderblandingen “Viltgrytekrydder”, som er laget nettopp for italienske viltgryter. Alternativt bruker du toskanske urter som salvie, rosmarin og gjerne litt lavendel, samt minst einebær og nellik. Bruk også en halv til en hel appelsin (saft og revet skall) som ekstra krydder, dersom du ikke bruker kryddermiksen i oppskriften.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet viltgrytekrydder.

Oppskrift

Ingredienser

1 kg hjortekjøtt (eller annet vilt)
50 g bacon
2-3 ss olivenolje
1 løk
2-3 gulrøtter
2 selleristenger
350 ml rødvin (gjerne chianti)
1 toppet ss viltgrytekrydder
250 g hakkede (boks)tomater
1½ ts salt
20-30 svarte oliven

Bilag:
Lyst brød, poteter eller pasta
EVT. litt fersk timian til pynt

 

Fremgangsmåte

Kutt kjøttet i porsjonsbiter (ca. 4×4 cm). Finhakk gulrot, løk og selleri. Varm bacon og olivenolje i en massiv gryte. Stek viltkjøttet raskt på alle sider, helst litt av gangen slik at vi holder en høy varme. Ta ut kjøttet og legg det til side. Ha så de finfinhakkede grønnsakene, i stekefettet og surr dette i noen minutter. Ha så i krydderblandingen og slukk straks med vinen. Kok opp. Ha i kjøttet igjen, sett på lokk og kok på lav varme i 30 minutter. Ha så i tomatene, smak til med salt og pepper. La småkoke i 1 time til. Sausen skal i løpet av denne tiden tykne, så vurder å ha lokket på gløtt den siste halvtimen.

Ved servering, bland oliven innunder sausen. Pynt gjerne med litt fersk timian. Server varmt, med lyst brød, poteter (kokte eller friterte) eller pasta. Rødvin passer perfekt ved siden av.

 

 

Leave a Reply