Herbes de Provence – eller “Provence-krydder” – er urtemiksen som gir smaken av Sør-Frankrike og Middelhavet til det meste av retter. Med ingredienser som lavendel, rosmarin og sar (bønneurt), dufter maten av en Provence-ferie når den kommer ut av ovnen.
Det vittige er at miksen Provence-krydder trolig ikke engang ble til i Provence, men nok heller i et parisisk kjøkken der kjøkkensjefen lengtet etter aromaen og følelsen av Provence. Urtene er karakteristiske for Sør-Frankrike, men også for naboregionene Savoie, Piemonte eller Toscana.
Uansett er urteblandingen såpass vellykket at den bredte seg over hele Frankrike, og deretter resten av verden. For det er sant – denne kombinasjonen vekker følelsen, minnene og lengselen etter det provençalske kjøkkenet. Og blandingen selges forlengst i butikkene i Provence og brukes av lokale kokker og husfedre/mødre når provençalske retter skal lages.
Herdes de Provence er en skikkelig allrounder. Urtene er nydelig til alt av grønnsaker, hvitt og rødt kjøtt, fugl, vilt og fisk. Ved siden av trengs kun salt og pepper. Og en skvett vin i maten, dersom vi virkelig vil hensette oss til Provence.
Nedenfor finner du noen autentiske oppskrifter fra Provence, der denne urteblandingen er den sentrale smaksretningen. Alle er velkjente klassikere.
Du kan enkelt og raskt kjøpe herbes de Provence i vår nettbutikk, her.
Oppskrifter
Tian de légumes à la provençale – Ovnsbakte grønnsaker
Ingredienser:
3 store, faste tomater
2 squash (helst 1 gul og 1 grønn)
1-2 auberginer
1 (rød)løk
5-7 ss god olivenolje
1 toppet ss herbes de Provence
1-3 hvitløkbåter
1½ ts salt
½-1 ts nykvernet pepper
Oppskrift:
Prøv å få tak i grønnsaker med likest mulig omkrets. Finhakk eller press hvitløken og kutt alle de andre grønnsakene i svært tynne skiver (ca. 3-4 mm). Sett stekeovnen på 200 °C. Bland olje, hvitløk, Provence-krydder, salt og pepper og la de skivede grønnsakene få trekke i marinaden mens ovnen blir varm. Plasser skivene deretter pent på rekke og rad i en ildfast form og la steke i 35 minutter. Dekk eventuelt til med aluminiumsfolie etter 25 minutter dersom de begynner å svi seg, slik at fargespillet bevares.
Server varmt, gjerne med en ekstra dæsj extra virgen olivenolje og pepper. Svarte oliven passer ved siden av. En tian er først og fremst ment som bilag til grillmat eller stekt kjøtt og fisk.
Truite provençale – Provençalsk ørret
Ingredienser:
2 hele småørret
2 store tomater
1 liten løk ELLER 1 sjalottløk
EVT. 2-3 hvitløkbåter
50-75 ml tørr hvitvin
3-4 ss god olivenolje
1 ss herbes de Provence
¾ ts salt
½ – ¾ ts pepper
EVT. noen oliven
EVT. litt crème fraîche
Oppskrift:
Hakk tomatene i terninger (eller skjær i tynne skiver), finhakk løk og eventuell hvitløk. Gni inn ørretene med herbes de Provence, god olivenolje salt og pepper, både på inn- og utsiden. Bland tomat, løk, eventuell hvitløk, hvitvin, samt litt mer olje, salt, pepper og Provence-krydder. Plasser blandingen i bunnen av en ildfast form (eventuelt også litt inni fisken). Legg fisken oppå denne tomatsengen. Sett formen i den forvarmede ovnen (200 °C) og la steke i maksimum 20 minutter. Midtveis helles litt væske over fisken.
Server varmt, og ha gjerne noen oliven i ørretfatet. Poteter eller pasta passer godt ved siden av, eller brød og crème fraîche. Og et godt glass hvitvin!
Calamars à la provençale – Provençalsk blekksprut
Ingredienser:
1 kg kalmarer (ikke panerte!)
2-3 ss god olivenolje
2-3 løk
3-4 hvitløkbåter
50-75 ml tørr hvitvin
2-3 saftige tomater
1 ss herbes de Provence
2 laurbærblader
ENTEN ½-1 ts piment d’Espelette
ELLER ½ ts chiliflak
1 ts salt
1 liten bunt bladpersille
Bilag:
Ris, pasta eller baguette
Oppskrift:
Skyll kalmarene og kutt dem i ikke for tynne ringer. Hakk tomatene og hvitløken. Skiv løken og kutt skivene i 2-3. Varm en stor panne som har lokk med oljen og fres løken på middels til høy varme til den blir bløt. Rør så inn hvitløken. Ha i kalmarringene og fres dem i et par minutter. Slukk med hvitvin og deretter med tomatene, som røres godt inn. Rør inn alle krydderene, unntatt persillen. La surre på svak varme og under lokk i 15 minutter. Rør av og til. Husk å forberede ris, pasta, eller baguetter. Fjern så lokket og kok videre, under omrøring, i 10-15 minutter til, slik at sausen tykner noe. Før servering, smak til med salt og pepper og fjern laurbærbladene.
Ha over i serveringsfat og dryss over hakket bladpersille. Server varmt, ved siden av ris (mest typisk) eller pasta, eller sammen med rikelig lyst brød (baguette). Mange serverer også provençalske kalmarer avkjølt, som en forrett.
Daube provençale – Provençalsk vilt- eller storfegryte
Ingredienser:
1 kg grytekjøtt av storfe, lam eller vilt
1 flaske rødvin (tørr, men ikke for syrlig)
1 stor gulrot
1 løk
2 ss herbes de Provence
1 laurbærblad
½-2 ts svart pepper (helst grovmalt)
½ ts muskat
EVT. 1 knivsodd nellik
250 g bacon (hel bit eller terninger)
2 løk
3-5 gulrøtter
4-6 hvitløkbåter
2-3 saftige tomater
1 ss revet appelsinskall
EVT. 1 neve svarte oliven
Bilag:
Baguette ELLER poteter ELLER ris ELLER pasta
Oppskrift:
Dagen før: Kutt kjøttet i store terninger, den ene løken og ene gulroten i grove biter. Bland vinen med krydderene og ha i kjøtt, løk og gulrøtter. La stå og trekke over natten.
Neste dag: Kutt baconet i store serveringsbiter eller terninger. Skjær løken i skiver, kutt gulrøttene i pene skiver eller strimler, hakk hvitløken, kutt tomatene i terninger og riv skallet av ca. ½ appelsin. Plukk ut kjøttet fra marinaden. Varm en stor gryte (helst en du kan ha i ovnen) og stek baconet lett i denne. Ha så i løken, hvitløken og det marinerte kjøttet og fres dette i 5-10 minutter. Slukk med tomatene og deretter marinaden. Kok på høy varme og reduser (la fordampe) væsken til godt under halvparten (ca. 30 minutter). Ha så i 400 ml vann, gulrøttene og appelsinskallet og la det hele småkoke under lokk i 4-5 timer, eller sett gryten i ovnen på 150 °C i 4 timer. Rør av og til (hver halvtime) og fyll på mer væske ved behov. Når dauben er ferdigkokt, rør inn eventuelle svarte oliven.
Server varmt med poteter (kokte eller friterte), pasta eller ris. Pynt gjerne med noen kvaster fersk timian eller sar. En daube er, som gryter flest, enda bedre når den varmes opp igjen dagen derpå.
Du kan enkelt og raskt kjøpe herbes de Provence i vår nettbutikk, her.