Torskekrydder_VM_002

 

 

Nytrukket torsk er nydelig som den er, med salt, kanskje litt pepper og litt smør. Det er sant. Men vi kan også krydre torsken uten å ta knekken på den sarte, nydelige smaken. Det har vi tradisjon for også i Norge, og ikke minst har man det i Spania, Portugal og Frankrike.

Et torskekrydder fungerer til all mild hvitfisk, sei og hyse inkludert. Det kan lages i gammel norsk tradisjon, med forsiktig bruk av sarte urter, purreløk og urgamle grønnsaker som kvann. Det kan også lages i en mer kraftfull mediterran tradisjon, med paprika, chili og sitrusfrukt.

Eller man kan blande begge tradisjonene, som i dette torskekrydderet, og dermed åpne for torskeoppskrifter i både gammel norsk og spanskportugisisk tradisjon!

Torskekrydder brukes til det meste av sart hvitfisk. Det kan enkelt strøs oppå steketorsken eller den ovnsbakte torsken. Det kan has i en gryte eller suppe med torsk eller sei. Det passer i fiskekakene. Og ikke minst passer det som grunnlag for bacalaoretter: Men til dette bør du også koke eller steke med noe fersk paprika og tomater, og gjerne løk og hvitløk.

Nedenfor finner du noen spennende fiskeoppskrifter som gir litt variasjon til den deilige, men ukrydrede nydratte torsken og seien. Vi begynner i Murcia, sørøst i Spania, der torsk (fersk eller tørket) spises med pisto, som er en tomat- og paprikabasert saus. Videre går vi til Brasil, der vi fornorsker “nasjonalretten” moqueca med nordatlantisk sei. Mer oppskrifter kommer!

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe torskekrydder i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2017.06.24_Bacalao_con_pisto_VM.jpg 008

 

Bacalao con pisto – Fersk torsk på sørspansk vis

Ingredienser:

6-700 g fersk/frossen torskefilet
3-4 ss vanlig olivenolje
1 løk
1 rød paprika
1 grønn paprika
EVT. 50 ml rød sherry ELLER litt hvitvin
400 g/ml hakket (boks)tomat
2 ss torskekrydder
1 ts salt
3-4 ss god olivenolje

Bilag:
Lyst brød ELLER ris
EVT. litt fersk bladpersille

 

Oppskrift:
Hakk løk og paprika i små terninger. Varm en bred panne med olivenolje og stek grønnsakene på middels varme i 10-15 minutter. Slukk med sherry, hvitvin eller litt vann og bruk væsken til å skrape ren pannebunnen. Rør inn tomatene og stek i rundt 10 minutter til på middels varme (føy til vann ved behov). Smak til pistoen (sausen) med salt.

Rør nå inn det meste av torskekrydderet, legg torsken oppå pistoen og strø over litt salt, resterende torskekrydder og noen dråper extra virgen olivenolje. Dekk til med lokk (eller aluminiumsfolie) og la trekke i 7-10 minutter, alt etter tykkelsen på filetene. Forbered samtidig baguette eller ris. Ved servering strøs gjerne litt fersk persille over, og litt mer extra virgen olivenolje. Server varmt, gjerne i pannen.

 


 

2017.05.04_Moqueca_norueguesa_VM_009

 

Moqueca norueguesa – Norskbrasiliansk seigryte

Ingredienser:

600 g seifilet
3-4 hvitløkbåter
1 ss torskekrydder
1 liten bunt (blad)persille
50 ml god olivenolje
50 ml vann
1 ts salt

2-3 gulrøtter
2 løk
2-3 saftige tomater
5-6 poteter
½ ss torskekrydder
1 ts salt
50 ml god olivenolje
100 ml tørr hvitvin

 

Oppskrift:
Begynne med marinaden: I en morter (eller blender) knuses hvitløkbåtene, en kvart løk, en halv bunt persille (finhakk på forhånd), sammen med 1 ts salt, 1 ss torskekrydder, 50 ml olivenolje og litt vann. Kutt seien i pene, håndterlige biter på 4-5 cm. Legg seibitene i marinaden og la stå og trekke i kjøleskapet i 30-60 minutter.

Sett nå stekeovnen på 200 °C (varmluft). Potetene kuttes i tynne båter eller maksimum 1 cm tykke skiver. Løken kuttes grovt. Gulrøttene kuttes i ganske tynne skiver, og tomatene i litt tykkere skiver. Bland disse grønnsakene i en stor nok ildfast form, sammen med 50 ml olivenolje, 1 ts salt og ½ ss torskekrydder. Rør godt. Sett i den forvarmede ovnen og la stå i 25 minutter. Rør og vend etter 15 minutter.

Ta så ut formen og vend igjen. Bland forsiktig inn den marinerte seien (inkludert all marinaden). Hell over en god skvett hvitvin, og sett inn i ovnen igjen. La stå i ovnen i 12 minutter til. Server varmt, rett fra formen. Ha gjerne over noe ekstra hakket persille og ekstra virgen olivenolje ved servering.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe torskekrydder i vår nettbutikk, her.