2016_loepstikke_vm_003

 

 

Løpstikke? “Å ja, den urten man skal ha i suppen?” Ja, det er riktig at løpstikke gir en ekstra piff på de fleste supper, men denne urgamle urten har et vesentlig større bruksområde!

“Selv de gamle romerne …,” heter det. Og i dette tilfellet er det relevant, da løpstikke er blant de aller mest nevnte krydderurtene i oppskriftene som er blitt bevart fra romersk tid. Den er rett og slett en gjenganger i de fleste typer romerske retter, fra fisk til kjøtt og grønnsaker.

Også det tyske kallenavnet på løpstikke sier sitt om anvendeligheten: “Maggikraut”, eller “Maggi-urt” kalles den der. Det er fordi smaken minner mye om allkrydderet og smaksforsterkeren fra produsenten Maggi (som for øvrig nekter hardnakket på at det er løpstikke i dette populære pulveret). Maggipulver brukes “til alt” i Mellom-Europa, særlig når man synes sluttresultatet er litt tamt og må piffes opp.

Og løpstikke kan brukes litt på samme måte: Som smaksforsterker og “oppiffer”. Sammen med en buljongterning og salt er i grunn løpstikke alt man trenger som smaksgrunnlag for retter som skal ha en klassisk, europeisk tone. Vi er straks hensatt til Frankrike eller Mellom-Europa!

Løpstikke smaker noe i retning av selleri, men er kraftigere. Den passer i alle slags supper og gryteretter av den type som ikke er paprika- eller tomatbasert. Urten går ypperlig til hvitt og rødt kjøtt, men også fisk(!), og den er en mirakelurt i vegetarretter.

Vi bruker helst løpstikke når vi koker eller ovnsbaker – ikke steker – maten. Andre krydder som harmoniserer med løpstikke er oregano, svart pepper og dill. Og vær forsiktig: Løpstikke kan fort bli dominant – men ikke så dominant som ryktet skal ha det til!

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe løpstikke i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016.07.05_Colazione_contadino_VM_019

 

Colazione contadino – Norditaliensk bondefrokost

Ingredienser:

3-400 g kokte poteter
75-100 g cabassoni ELLER spekeskalker ELLER en pølse du liker
2-4 ss god olivenolje ELLER smør
½ squash
1 stor løk
2 hvitløkbåter
2-3 egg
1 ss tørket løpstikke
Ca. 1 ts salt
½-1 ts grov pepper
EVT. noen kvaster bladpersille

Bilag:
Pickles (syltet pepperoni, chili, oliven, kapers)
EVT. lyst brød (panini, ciabatta, baguette)

 

Oppskrift:
Skjær de kokte potetene (helst fastkokende poteter fra dagen før) i tykke skiver eller biter. Hakk pølsene i små terninger, og squashen i like små terninger. Hakk løk og hvitløk. Varm en stor non-stick-panne med oljen (eller smør og olje). Fres pølse, løk, hvitløk og squash i ca. 10 minutter, til squashen er ferdig. Tøm så pannen (legg det stekte til side) og stek potetene i samme panne til disse er blitt gyllne på alle sider. Pisk samtidig eggene (gjerne med en skvett melk eller fløte), og rør inn løpstikke, salt og pepper. Når potetene er ferdigstekt, ha i litt mer olje/smør og rør inn eggene og ferdigstekt pølse og grønnsaker. Rør godt sammen og la småsteke på lav varme i 3-5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Server varmt, gjerne med et godt dryss av ekstra god olivenolje og hakket bladpersille. Ved siden av passer lyst, italiensk eller fransk brød, samt noe pickles – men intet av dette er nødvendig.

 


 

2016.07.16_Slovensk_kantarellsuppe_VM_004

 

Juha iz lisičk – Slovensk kantarellsuppe

Ingredienser:

2 små løk
2 hvitløkbåter
2-3 ss olivenolje
1 ts tomatpuré
400-500 g kantareller
2-4 poteter
1,5 l vann
1 ts paprikapulver
½-1 ts pepper
2-3 ts salt
1 liten bunt (blad)persille
2-3 ts tørket løpstikke
1-2 ss hvetemel

Bilag:
Rømme eller crème fraîche
Brød (f.eks. baguette)

 

Oppskrift:
Rens kantarellene. Skjær de største kantarellene i mindre biter. Finhakk løken og hvitløken. Skrell poteter og kutt i skiver. Persillen skal også hakkes (helst til slutt). Varm oljen i en gryte og fres den hakkede løken raskt. Fyll på kantarellene. Fres dem på middels varme og under omrøring, til det meste av væsken har fordampet. Rør inn hakket hvitløk, pepper, paprikapulver og tomatpuré. Hell så i vannet og potetbitene, salt og løpstikken. Kok opp, skru ned varmen og la småkoke under lokk i 30 minutter. Rør av og til. Når det er rundt 10 minutter igjen, rør inn litt meljevning (rist sammen hvetemel og litt vann). Rør godt. Når potetskivene er ferdigkokt, ta suppen av varmen. Smak til med salt. Rør inn hakket persille.

Server varmt, med rømme eller crème fraîche og hvitt brød ved siden av suppen.

 


 

2016.07.04_Loup_liveche_002

 

Loup à la livèche – Steinbit med løpstikke

Ingredienser:

600 g steinbitfilet (eller annen hvitfisk)
3½ – 4½ sjalottløk
4-5 ss god olivenolje
1 ss løpstikke
¾ ts salt
Litt pepper
4-6 hvitløkbåter

Til buljongen:
½ sjalottløk
100 ml vann
75 ml tørr hvitvin
1 laurbærblad
½ grønnsaksbuljongterning
1 pris løpstikke

Bilag:
Poteter, jordskokk, baguette, ris eller pasta

 

Oppskrift:
Begynn med å koke en court bouillon: Finhakk ½ sjalottløk og varm den i en liten kjele. Slukk med vinen og la denne småkoke og reduseres til halvparten (2-4 minutter). Ha så i alle de andre ingrediensene til buljongen og småkok et par minutter under lokk.

Samtidig settes stekeovnen på 180 °C. Løpstikken las trekke noen minutter i olivenoljen, sammen med pepper og salt. Legg grovkuttet sjalottløk nederst i en ildfast form. Hell over buljongen. Legg fisken pent over (skinnsiden ned). Hele eller halverte hvitløkbåter presses lett mellom fiskefiletene. Oljen med løpstikke, salt og pepper helles jevnt over fisken. Sett i ovnen og la steke i 20-30 minutter, avhengig av fiskens tykkelse (fisken flaker når den er ferdig – test med en gaffel). Ha gjerne over aluminiumsfolie de siste 5-10 minuttene.

Server varmt, med poteter, jordskokk, baguette, ris eller pasta som tilbehør. En grønn salat og et glass god hvitvin passer også godt ved siden av.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe løpstikke i vår nettbutikk, her.