Ramsløk er Nord-Europas hvitløk! Det vil si, den er mildere og rundere i smaken, og gir en behagelig tone av hvitløk og løk til kald- og varmmat.
Bladene til denne viltvoksende løkplanten brukes tradisjonelt i vårsalater, samt dipper og sauser, dressinger og oljer. Ramsløksmør eller rømmedipp med ramsløk er gode eksempler. Eller en ramsløkpesto. I varmmat fungerer tørket ramsløk også godt som brødkrydder, eller i (fiske)suppen, i omeletten, i quichen, i pastaen eller i kjøttfarsen.
Ramsløk har en mild smak, både som fersk og som tørket. Og det er noe av grunnene til at den er så populær: En smaksantydning i stedet for en smaksbombe som hvitløk. Ulempen er at man trenger litt mengder (spiseskjeer, ikke teskjeer) for å gi maten en ramsløksmak. Men heldigvis er ramsløk en rimelig urt å kjøpe.
Ramsløken vokser i nesten hele Europa, der det er edelløvskoger. Det vil si, kun på Sørvestlandet i Norge, og ikke i de tørreste strøkene ved Middelhavet. Frankrike, Benelux, Nord-Italia, Tyskland, Storbritannia og deler av Balkan er tyngdepunktene – og det er nettopp i disse kjøkkenene vi finner de fleste og beste ramsløkoppskriftene.
I de fleste av disse landene er imidlertid ramsløken kun en sesongvare som hører våren til. Det er mindre tradisjon for å tørke ramsløk. Ja, faktisk ble ramsløk ansett som mindre egnet til tørking – helt til frysetørringen kom. Frysetørret ramsløk er nemlig en smaksopplevelse.
Oppskriftene nedenfor er stort sett fra Frankrike, Tyskland og nabolandene. De fleste har sin opprinnelse i fersk ramsløk, men akkurat disse passer også ypperlig til tørket ramsløk. Til retter som ramsløkbrød, ramsløksuppe og ramsløkomelett er faktisk den tørkede varianten best egnet.
Merk: Verken fersk eller tørket ramsløk tåler for mye varmebehandling. Unngå lengre steking, og tilfør ramsløken kun de siste 1-2 minuttene av kokingen. Ellers taper den seg raskt i smak.
Du kan enkelt og raskt kjøpe tørket ramsløk i vår nettbutikk, her.
Oppskrifter
Ramsløksmør
Ingredienser:
200 g smør
1 ss olivenolje
4 ss tørket ramsløk
1 bunt (blad)persille (ca. 50 g)
1 ss lime- eller sitronsaft
1 knivsodd sukker eller melis
Salt (ca. ½ ts)
Oppskrift:
Ha smøret (romtemperert) og oljen i kjøkkenmaskinen. Bruk eltefunksjonen for å gjøre smøret kremete. Ha så i svært finhakket (blad)persille, ramsløken, sitrussaften og sukkeret. Elt videre, til alt er jevnt fordelt. Smak nå til med bitte litt salt (og eventuelt litt pepper).
Ha ramsløksmøret i matpapir og rull det til en pølseform som er rundt 5 cm tykk. Pakk i plast- eller aluminiumsfolie. Lagr kjølig: Urtesmør holder seg i 2-3 uker i kjøleskapet, men kan også fryses. Bruk på nybakte rundstykker eller baguetter, brødskivene, i bakepotetene eller oppå nystekt fisk, biff, annet kjøtt eller grønnsaker.
Kremost med ramsløk
Ingredienser:
250 g kremost
2-3 ss solsikkekjerner
3 ss tørket ramsløk
1 ts sitronsaft
EVT. 1-4 dråper tabasco- eller piri-piri-saus
Oppskrift:
Begynn med å ha solsikkekjernene i kjøkkenmaskinen og hakk dem fint. Ha så i de resterende ingrediensene og rør ril du får en jevn masse. Oppbevar kjølig, men server helst romtemperert.
Bärlauchbrot: Tysk ramsløkbrød
Ingredienser:
350 g hvetemel
150 g sammalt, grovt hvetemel ELLER spelt
1 ts salt
1 ts sukker ELLER 1-2 ts honning
3 ts tørrgjær
3 dl lunkent vann
3 ss god olivenolje
EVT. noen solsikke- eller gresskarkjerner
4-5 ss smør
3-4 ss tørket ramsløk
Litt pepper
Litt salt
1 ss vann
EVT. 4-5 dråper sitronsaft
Oppskrift:
Bland mel, sukker og salt godt. Lag en grop, ha i gjæret og rør inn det lunkne vannet (35-40 °C). Kan også inn olivenoljen. Kna og elt godt, til deigen blir smidig. Sett til heving på et varmt sted i rundt 45 minutter.
Lag så straks et ramsløksmør: Varm eller smelt smøret forsiktig. Rør/kna inn de andre ingrediensene (ramsløk, pepper, salt, vann og eventuell sitronsaft). La trekke i romtemperatur.
Når deigen er ferdig hevet, kjevles eller dras den ut til om lag størrelsen på et bakebrett. Smør så ramsløksmøret over hele deigen. Rull eller brett den så sammen. Ha emnet i en smurt brødform. Pensl med litt vann og ha eventuelt over litt solsikke- eller gresskarkjerner. Klipp også gjerne noen hakk i brødet. La etterheve i ca. 20 minutter, sett i den forvarmede ovnen (200 °C) og bak i rundt 35 minutter. Avkjøl brødet på rist.
Omelett med ramsløk
Ingredienser:
4 store egg
2 ss smør
3 ss melk ELLER fløte
1 ss tørket ramsløk
½ ts salt
2 ss olivenolje
½ squash
1 liten løk
2 ts tørket ramsløk
EVT. litt timian
Litt salt og pepper
Oppskrift:
Hakk løken, kutt squashen i ganske tynne (halv)skiver og bløtlegg 1 ss ramsløk i melken eller fløten. Varm en panne med litt olivenolje og stek løken til den blir bløt. Ha så i squashen og stek også denne til den blitt bløt. Smak til med salt, pepper og eventuell timian, og rør inn litt tørket ramsløk rett før pannen tas av varmen.
Samtidig forberedes omeletten i en annen panne (med lav, ikke-bratt kant), med smør: Visp sammen egg, salt og den oppbløtte ramsløken. Pannen med smøret varmes godt, men varmen dempes til under middels når eggerøren helles i. Etter 2-3 minutter glis omeletten over på en tallerken og snus over i pannen igjen. Stek 2 minutter på “baksiden” også, og ta pannen av varmen.
Legg squashfyllet på en halvpart av omletten og brett den andre halvparten over fyllet (osteliebhabere vil også ha på litt revet ost før omeletten brettes sammen). Gli over på serveringstallerken. Server varmt, med ristet eller nystekt brød ved siden av.
Velouté d’ail des ours: Potetsuppe med ramsløk
Ingredienser:
500 g melne poteter
2 ss smør
2-4 sjalottløk
750 ml grønnsaksbuljong (EVT ¼ purre, 1-2 gulrøtter, persille- eller sellerirot)
200 ml fløte
3 ss tørket ramsløk
Salt
Hvit pepper
Noen dråper sitronsaft
EVT. 200 g bacon (skiver eller terninger) ELLER spekeskinke
EVT. litt (blad)persille til pynt
Lyst brød (baguette)
Oppskrift:
Lager du buljongen fra grunnen av, la de grovhakkede rotgrønnsakene småkoke i lettsaltet vann i 30-60 minutter og sil. Hakk sjalottløken. Skrell potetene og kutte dem i skiver. Varm smøret i en stor nok gryte og fres løken lett, på middels høy varme til de blir bløte. Ha så i potetene og fres også dem i 2-3 minutter. Slukk med den varmede buljongen og la småkoke under lokk i 18-20 minutter. Sprøstek samtidig eventuell bacon (ha den i kald panne uten fett og sett på maks. varme).
Når potetene er ferdigkokte, ha i fløte og ramsløk og gi et raskt oppkok på i 1-2 minutter. Kjør så stavmikseren gjennom suppen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Server straks, gjerne med litt bacon, spekeskinke og/eller hakket persille som garnityr. Ved siden av passer hvitt brød (baguette).
Gnocchi all’aglio orsino: Gnocchi med ramsløk
Ingredienser:
500 g poteter
3 ss tørket ramsløk
3 vårløk
2 ss smør
1 egg
100 g hvetemel
50 g semulegryn (eller mer mel)
½ ts salt
Oppskrift:
Kok potetene (uskrellet). Varm smør i en liten panne og fres den hakkede vårløken (helst kun det grønne) lett i dette. Ta av varmen og rør inn ramsløken. Når pannen har fått kjølt seg noe, ha innholdet i en blender sammen med egget og kjør (lenge) til du får en helt jevn masse. Skrell de ferdigkokte potetene og mos dem grundig mens de enda er varme. Bland potetmosen godt med alle de andre ingrediensene, og kna til du får en jevn deig.
Del deigen i 3-4. På et godt melet arbeidsbord rulles emnene ut til tommeltykke (1½-2 cm) ruller. Kutt i biter og rull til kuler i hånden (alltid godt melet). Kulene legges på det melete bordet og rulles/presses litt med en gaffel, gjerne slik at det karakteristiske rillemønsteret dannes. La hvile i 10-15 minutter. Ferdige gnocchi has i en bred gryte med saltet, kokende vann (kun litt av gangen!). De kokes lett i 4 minutter, eller til de flyter opp.
Server varme. Ramsløkgnocchi kan serveres med kun italiensk hardost (parmesan, pecorino, e.l.) og god olivenolje. Eller bruk en saus til, som ved andre gnocchi- eller pastaretter. NB: Ukokte gnocchi kan fryses!
Du kan enkelt og raskt kjøpe tørket ramsløk i vår nettbutikk, her.