2016_Rosepepper_VM_004
Ikke er det pepper, ikke sterkt og ikke engang skikkelig rosa. Men rosépepper er likevel et populært krydder, gjenoppdaget i vår tid. Etter å ha vært av moten i noen tiår, brukes disse rosa bærene mer og mer til å pynte og sette smak på 2010-tallet.

Rosépepper – også kalt “rød pepper” eller “rosa bær” – er ikke i det minste i slekt med pepperartene (“piper” på latinsk). Den er derimot en frukt eller et bær fra det brasilianske peppertreet, som igjen er i slekt med krydderbusken sumak fra Midtøsten.

Bærene har en aromatisk smak med lett sødme, en mild peppertone og en roseaktig blomstersmak. Duften er blomsteraktig, og den delikate fargen og formen bidrar sterkt til å gjøre rosépepperen populær. Den pynter nemlig godt opp.

Rosépepper har mange bruksområder, særlig i det moderne, franske kjøkkenet og i Nord- og Sør-Amerika. I Frankrike står gjerne det dekorative i søkelyset, mens man i Amerika har mer tradisjon for å utnytte bærets sødme og smak. Rosépepper har blitt fast bestanddel i en rekke krydderblandinger til grillen, ikke minst såkalte “peppermikser” og “flerfarget pepper”.

Krydderet er egentlig en allrounder. Det egner seg særlig til rødt og hvitt kjøtt, kylling og fisk. I Amerika er det heller ikke uvanlig å bruke rosépepper til desserter eller ost. Bæret har blitt ekstra populært i det fransktalende Canada; i Québec.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe rosépepper i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016.06.16_Entrecote_sauce_brie_VM_016

 

Entrecôte sauce au brie – Entrecôte med brie- og rosépeppersaus

Ingredienser:

2 entrecôter
1 sjalottløk (ikke for liten)
1 ss smør
5-6 ss (50-70 ml) tørr hvitvin
50-70 ml fløte
1 ss rosépepper
50-60 g brie
½ ts salt
Ekstra fløte

Bilag:
F.eks. 4-8 store sjampinjonger (+ 1-2 ss smør)
Gjerne noen skiver brie
Poteter

 

Oppskrift:
Til briesausen finhakkes sjalottløken. Varm en liten gryte med smøret og fres løken kort, før det hele slukkes med en skvett hvitvin. Reduser væsken på middels varme (5-7 minutter) og ha i fløten og rosépepperen. Reduser igjen (5-8 minutter) og ha så i brien, som las smelte på lav til middels varme. Visp jevnt, og rør eventuelt inn mer fløte for rett konsistens. Smak til med salt.

Entrecôten stekes eller grilles på vanlig måte (gjerne med smør, salt og vanlig pepper). Ved siden av passer stekte, friterte eller kokte poteter. Passende grønnsaker er for eksempel sjampinjonger, squash eller brokkoli, tilberedt i smør.

Server sausen varm, over entrecôten. Pynt gjerne med litt ekstra rosépepper og noen skiver brie.

 


 

2016.07.02_Saumon_ poivre_rose_VM_012

 

Saumon au poivre rose – Fransk laks med rosépepper

Ingredienser:

500 g laksefilet
2-3 ss nøytral matolje
1 ts rosépepper (knust)
½ ts hvit pepper
½ ts salt
2-4 ss tørr rosé- eller hvitvin

1-2 sjalottløk
100 ml tørr rosé- eller hvitvin*
150 ml crème fraîche
1 ss sitronsaft
1 ts rosépepper (knus noen, ikke alle bærene)
½ ts hvit pepper
½ ts salt
1 knivsodd muskat
EVT. ½ ts vaniljesukker

Bilag:
Baguette ELLER poteter ELLER pasta

 

Oppskrift:
Sett stekeovnen på 200 °C. Smør en ildfast form (gjerne serveringsformen) med oljen. Legg laksefiletene i formen, med skinnsiden ned. Strø over krydder og skvett over litt hvitvin. Når ovnen er varm, la steke i 8-15 minutter, alt etter tykkelsen på fisken.

Samtidig lages rosépeppersausen. Finhakk sjalottløken eller kjør den i kjøkkenmaskinen. Varm løken i en tørr gryte, og ha i vinen når den begynner å frese. Reduser til rundt halvparten før crème fraîchen, sitronsaften og krydderene vispes inn. La småkoke under omrøring i 5 minutter og smak til med salt og krydder. Spe ut med litt vann om nødvendig.

Når fisken er klar, helles rosépeppersausen over fisken, gjerne i den ildfaste formen, eller på hver tallerken. Ved siden av passer brød (baguette), poteter eller pasta (type båndspagetti).

* Rosévin gir en pink saus, mens hvitvin gir en nøytral, lys saus. Smaken er den samme.

 


 

2016.06.16_Ananas_poivre_rose_VM_014

 

Ananas au poivre rose – Kanadisk ananas med rosépepper

Ingredienser:

1 boks ananas
4 ss lønnesirup (maple syrup)
1 lime
1 ts rosépepper
200 ml matjogurt ELLER crème fraîche ELLER vaniljeis
EVT. litt mer lønnesirup

 

Oppskrift:
Kjøl ananas og lime i god tid før matlagingen. Riv limeskallet (eller skjær det i pene, syltynne strimler) og press limen. Knus rosépepperen. Bland lønnesirupen med limesaft, revet limeskall og rosépepperen og rør inn ananasbitene. Ha blandingen i dessertglass og dander jogurt, crème fraîche eller vaniljeis over.

Ved servering, pynt med litt mer lønnesirup over isen/kremen/jogurten, og strø gjerne over litt mer rosépepper og/eller ferske mynteblader. Server kaldt.

En voksenversjon av denne desserten bruker også Martini og/eller brun rom i stedet for lønnesirupen. Fikk du mersmak av smakskombinasjonen rosépepper og ananas, lager man også lage ananas- og rosépeppersyltetøy i den fransktalende delen av Canada (Québec).

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe rosépepper i vår nettbutikk, her.