Lavendel_VM_004

 

 

Lavendel = Duften av Provence og Toscana! Og det er en mye brukt krydderurt i nettopp denne regionen.

Men merkelig nok brukes lavendel nesten i ingen andre regionale kjøkken enn det provençalske og toskanske. Og det til tross for at dette er noen av verdens mest prestisjefulle kjøkken, og til tross for at lavendel er en svært potent og velsmakende krydderurt.

Det vil si: De fleste europeere og amerikanere har spist lavendel, nemlig som del av den svært populære urteblandingen herbes de Provence. Her er lavendel nemlig en standardingrediens – vi kan nesten kalle det kjerneingrediensen som gjør at herbes de Provence lukter og smaker av Provence.

Både bladene og blomsten kan brukes, men lavendelblomstene har mest smak og lukt. Sødmen og blomstersmaken kommer mest frem i blomstene. I tillegg er lavendelblomstene dekorative både i salaten og på kjøttet.

Lavendel er spesielt godt i kombinasjon med rosmarin. Disse to urtene utfyller hverandre perfekt, både i middagsretter og i brødbaksten. I tillegg er blandingen honning og lavendel himmelsk, både i desserter og i kjøttretter.

Bruk lavendel til kjøtt- og gryteretter som skal få en sørfransk eller norditaliensk smakstone. Litt lavendel er også nydelig i brødbaksten, og urten kan også brukes i kaker, syltetøy og desserter. Lavendelblomstene passer også ypperlig som strø over salaten eller pyntestrø over middagstallerkenen.

Eller nyt rett og slett lavendelduften i en liten duftskål på middagsbordet, eller i teen.

NB: Bruk lavendel med måte, da smaken raskt kan bli dominerende, særlig dersom du ikke er vandt til den.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe lavendel i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016-11-07_lavendelbroed_vm_024

 

Pain au romarin et à la lavande – Sørfransk lavendelbrød

Ingredienser:

500 g hvetemel (derav gjerne 150 g grovt rugmel)
3 ts tørrgjær
1½ ts salt
250 ml vann
1-2 ts honning
1 ss tørket rosmarin
2 ts lavendel
EVT. 2 ss tørket, hakket tomat
50 ml god olivenolje

 

Oppskrift:
Kok opp vann (f.eks. i tekokeren), rør inn honning og bløtlegg tørket rosmarin, lavendel og eventuelle tørkede, hakkede tomater mens vannet kjølner til 37-40 °C. Bland mel, tørrgjær og salt. Rør og kna inn vannet med urtene og olivenoljen. Elt godt til deigen blir smidig og jevn. Dekk til og la heve i rundt 1 time på et varmt sted.

Når deigen har hevet, del den i 2 eller 3 og form kuler. Trykk disse flate på et melete arbeidsbord. Lag leiver på omtrent 16-20 cm (med tanke på at de skal passe på bakebrettet). Legg på et bakepapir og la etterheve i 35-50 minutter. Sett samtidig stekeovnen på 220 °C og la et bakebrett varmes med i ovnen.

Når emnene har etterhevet, legg dem og bakepapiret på det hete bakebrettet. La stå i ovnen i rundt 20 minutter. La de ferdige brødene avkjøles på rist og server lunkne eller avkjølte. Lavendelbrødene smaker spesielt godt ved siden av varmmaten, men også sammen med ost, olivenolje (!) og spekemat.

 


 

2016-11-03_koteletter_med_lavendel_vm_018

 

Braciole alla lavanda – Toskanske svinekoteletter med lavendel

Ingredienser:

3-4 svinekoteletter
Litt hvetemel
2-3 ss olivenolje
1 ss honning
1-2 ts lavendel
2 hvitløkbåter
EVT. ½-1 ts chiliflak
2-3 ss balsamicoeddik
1 ts salt
2 ss extravergine olivenolje

Bilag:
8-12 stekte cherrytomater ELLER ovnsbakte grønnsaker
Poteter (gjerne ovnsbakte)

 

Oppskrift:
Vend kotelettene i litt hvetemel og fjern mel som ikke hefter ved kjøttet. Varm en non-stick-panne med vanlig olivenolje. Rør inn honning, lavendel, hakket hvitløk og eventuelle chiliflak. Brun kotelettene godt på begge sider i den aromatiserte oljen og på nedadgående varme. Når kotelettene er så å si ferdige, ha i eddiken og la denne mer eller mindre fordampe. Krydr med salt og pepper før pannen tas av varmen.

Server varmt, med poteter (gjerne ovnsbakte) eller lyst brød, og med grønnsaker (f.eks. stekte cherrytomater eller ovnsbakte grønnsaker med litt rosmarin og lavendel). Ha litt extravergine olivenolje over koteletter og poteter/grønnsaker ved servering.

 


 

2016-11-09_entrecotes_a_la_provencale_vm_014

 

Entrecôtes à la provençale – Entrecôte på provençalsk vis

Ingredienser:

2 store, tykke entrecôter
4-6 saftige tomater
50-75 ml rødvin
1 ts lavendel
2 ts timian
1 ts rosmarin
½-1 ts pepper
1 ts salt
3-6 kvaster bladpersille

Bilag
Poteter (fritert, eller ovnsbakt med olivenolje, lavendel og rosmarin)
ELLER ris

 

Oppskrift:
Forbered poteter eller ris. I en minigryte, varm rødvin sammen med krydderene (unntatt persillen). La vinen reduseres sakte, mens krydderene bløtes. Gni så inn entrecôtene med mesteparten av de fuktige urtene (spar noe til tomatene). Kutt tomatene i to og salt dem lett. Sett på grillen eller en grillpanne. På høy varme stekes kjøttet og tomatene (først med kuttsiden ned) raskt. Når tomatene snus, pensl på resten av urtene, blandet med finhakket, fersk persille.

Server straks. Gjerne sammen med ovnsbakte eller friterte poteter og med et glass kraftig rødvin.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe lavendel i vår nettbutikk, her.